Skrzynia biegów - wybierak daje możliwość R, 1, 2
- Tadq
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Tadek
- Samochód: Cruze 1.8LT +
- Silnik:
- Kontakt:
Skrzynia biegów - wybierak daje możliwość R, 1, 2
Starałem się coś znaleźć poprzez "szukajkę", ale mi się nie udało. Jeżeli wątek już był poruszany to uprzejmie proszę o link i o zamknięcie tematu.
Mam problem odstawiłem wczoraj wieczorem samochód na miejsce parkingowe. Przodem do krawężnika na pierwszym biegu, bez zaciągniętego ręcznego bo przecież zima.
Dziś rano wsiadłem do samochodu, odpaliłem silnik i chciałem wrzucić wsteczny. Z jedyneczki na luz, strzykawka i w prawo - z lekkim oporem wszedł wsteczny (nie odpaliła kamera cofania - to spostrzegłem trochę później). Delikatnie sprzęgło, a auto do przodu (jak na 3 lub 5 i gaśnie). Próba zmiany biegów jest możliwa pomiędzy R (z oporem), 1 i 2.
Czy ktoś wie co to może być? Ktoś to już przerabiał? Ktoś może mnie uświadomić ile pieniędzy przygotować na naprawę? Czy to jest coś z czym najlepiej jechać do ASO (bo będzie problem z częściami, robotą), czy dobry mechanik da radę?
I na koniec czy w możecie do takiej sytuacji polecić kogoś w Krakowie?
Pozdrawiam,
T.
Mam problem odstawiłem wczoraj wieczorem samochód na miejsce parkingowe. Przodem do krawężnika na pierwszym biegu, bez zaciągniętego ręcznego bo przecież zima.
Dziś rano wsiadłem do samochodu, odpaliłem silnik i chciałem wrzucić wsteczny. Z jedyneczki na luz, strzykawka i w prawo - z lekkim oporem wszedł wsteczny (nie odpaliła kamera cofania - to spostrzegłem trochę później). Delikatnie sprzęgło, a auto do przodu (jak na 3 lub 5 i gaśnie). Próba zmiany biegów jest możliwa pomiędzy R (z oporem), 1 i 2.
Czy ktoś wie co to może być? Ktoś to już przerabiał? Ktoś może mnie uświadomić ile pieniędzy przygotować na naprawę? Czy to jest coś z czym najlepiej jechać do ASO (bo będzie problem z częściami, robotą), czy dobry mechanik da radę?
I na koniec czy w możecie do takiej sytuacji polecić kogoś w Krakowie?
Pozdrawiam,
T.
2013 Chevrolet Cruze 1.8 LT+ 4D
2016 Romet RXC 125 - Patriot Editon
-
- Świeżak
- Imię: Michał
- Samochód: Cruze 1.4T
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Skrzynia biegów - wybierak daje możliwość R, 1, 2
Miałem kiedyś podobną sytuację w starym aucie, że mogłem tylko wrzucać 1 i 2. Okazało się że spadły linki zmiany biegów z pozostałych przełożeń z powodu wyrobienia się "jabłka".
Ale w Cruzie, ktory jest dość nowym autem to dziwne
Ale w Cruzie, ktory jest dość nowym autem to dziwne
- Tadq
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
W poniedziałek lądujemy u "Pana doktorka" więc dam znać co było.
- Tadq
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Cokolwiek to znaczy diagnoza to zakleszczenie się biegów. Panowie z warsztatu rozkręcili skrzynię, "odblokowali" ją i po 2 godzinach później i 150zł lżejszym wróciłem nim do domu.
-
- Wymiatacz
- Reputacja: 24
- Imię: Ryszard
- Samochód: Cruze LT
- Silnik: 1.8, 2H0, 141KM,
- LPG: BRC SQ24.11
- Kontakt:
gdzie robiłeś w Krk skrzynię?
- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Jak tylko to zrobili, to problem wróci. Adam1612 może ci potwierdzić.Tadq pisze:Cokolwiek to znaczy diagnoza to zakleszczenie się biegów. Panowie z warsztatu rozkręcili skrzynię, "odblokowali" ją i po 2 godzinach później i 150zł lżejszym wróciłem nim do domu.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- Tadq
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Pool80 - robiłem w Top-Autoserwis - ul. Przewóz
etac - trochę mnie zmartwiłeś, pożyjemy zobaczymy
etac - trochę mnie zmartwiłeś, pożyjemy zobaczymy
-
- Stały bywalec
- Reputacja: 1
- Imię: Adam
- Samochód: Cruze 2013 HTB
- Silnik: 1,8 2H0
- LPG: TAK
U mnie skrzynia zablokowała się na 3 biegu.etac pisze:Jak tylko to zrobili, to problem wróci. Adam1612 może ci potwierdzić.
Pierwszy raz jak byłem zapłacić za auto - znaczy już zapłaciłem i wracaliśmy do domu. Atmosfera w aucie była raczej nieszczególna.
Pogrzebali i było OK.
Jednak za za jakiś czas problem znowu wrócił. Auto na lawecie pojechało o MM Cars-a. Wymiana - chyba - wybieraka uzdrowiła sytuacje.
Zrobili w ramach gwarancji
-
- Świeżak
- Imię: Vlado
- Samochód: Cruze 1.8
- Silnik:
- Kontakt:
Witam z Chorwacji!
Cruze 1.8, 2010, około 90.000 km. Transmisja dotąd pracował idealnie. Niedawno podobny problem, blokada zmiany w trzecim biegu... Po pierwsze, to pomogło, gdybym odebrał pierścień na dźwignia zmiany.... Teraz podnieś pierścień nie pomaga, dźwignia przychodzi tylko w trzecim i piątym, 1,2, 4 i tył są zablokowane..
Sprzęgło jest poprawna, zmienił łożysko oporowe, miesiąc temu...
Cruze 1.8, 2010, około 90.000 km. Transmisja dotąd pracował idealnie. Niedawno podobny problem, blokada zmiany w trzecim biegu... Po pierwsze, to pomogło, gdybym odebrał pierścień na dźwignia zmiany.... Teraz podnieś pierścień nie pomaga, dźwignia przychodzi tylko w trzecim i piątym, 1,2, 4 i tył są zablokowane..
Sprzęgło jest poprawna, zmienił łożysko oporowe, miesiąc temu...
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 9
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
PalomasWitaj, może faktycznie wymiana wybieraka pomoże.
PS. Jaki region Chorwacji ?
PS. Jaki region Chorwacji ?
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
-
- Świeżak
- Imię: Vlado
- Samochód: Cruze 1.8
- Silnik:
- Kontakt:
Znalazłem rozwiązanie, problem polega na zużyte tulejki wewnątrz selektora
https://www.drive2.ru/l/2290500/
Varazdin, northwest Chorwacki
https://www.drive2.ru/l/2290500/
Varazdin, northwest Chorwacki
- etac
- Prezes
- Kontakt:
tak, serwis Chevrolet wymienia to każdemu.
-
- Świeżak
- Imię: Tomasz
- Samochód: Cruze
- Silnik: 1,6, 91 kW, benz.
- Kontakt:
Cześć Wszystkim,
podpinam się pod temat - dzisiaj miałem identyczną sytuację, rano wskoczyłem do samochodu przejechałem 5 kilometrów, zaparkowałem, wrzuciłem ręczny i wyskoczyłem na godzinę do domu, po powrocie odpaliłem autko, wrzucam wsteczny, dodaję gazu, a tu żadnego efektu, to samo z pierwszym i drugim biegiem. Nie mogę wrzucić trójki, czwórki ani piątki a zostawiając na luzie i puszczając pomału sprzęgło auto jedzie do przodu, po puszczeniu sprzęgła do końca - mimo tego, że drążek znajduje się na luzie - samochód gaśnie jak by "myślał", że jakiś bieg jest wrzucony.
Rocznik 2013 silnik 1.6, 100 tyś przejechane, wziąłem go w leasing, w komisie, w lipcu tego roku, przeżyłem już awarię uszczelki pod silnikiem a teraz to... Jestem załamany.
Pierwsza myśl - skrzynia biegów zakleszczona - do wymiany i w głowie tylko jak dużo, ta kolejna awaria, będzie kosztować...
podpinam się pod temat - dzisiaj miałem identyczną sytuację, rano wskoczyłem do samochodu przejechałem 5 kilometrów, zaparkowałem, wrzuciłem ręczny i wyskoczyłem na godzinę do domu, po powrocie odpaliłem autko, wrzucam wsteczny, dodaję gazu, a tu żadnego efektu, to samo z pierwszym i drugim biegiem. Nie mogę wrzucić trójki, czwórki ani piątki a zostawiając na luzie i puszczając pomału sprzęgło auto jedzie do przodu, po puszczeniu sprzęgła do końca - mimo tego, że drążek znajduje się na luzie - samochód gaśnie jak by "myślał", że jakiś bieg jest wrzucony.
Rocznik 2013 silnik 1.6, 100 tyś przejechane, wziąłem go w leasing, w komisie, w lipcu tego roku, przeżyłem już awarię uszczelki pod silnikiem a teraz to... Jestem załamany.
etac - mogę prosić Cię o rozwinięcie tego wpisu, co to znaczy, że w serwisie wymienią to każdemu? Widziałem na forum, że organizowane są akcje techniczne przez aso również w temacie skrzyni biegów, czy ja też mogę się na to załapać? Ile to może kosztować?etac pisze:tak, serwis Chevrolet wymienia to każdemu.
Pierwsza myśl - skrzynia biegów zakleszczona - do wymiany i w głowie tylko jak dużo, ta kolejna awaria, będzie kosztować...
- etac
- Prezes
- Kontakt:
Niestety to są informacje techniczne, a nie wszystkie to kampanie, czyli jest to do naprawy bezpłatnie jeśli auto jest na gwarancji.
-
- Świeżak
- Kontakt:
Przede wszystkim dzięki za szybką odpowiedź. Czyli jak rozumiem jeżeli jestem drugim właścicielem, a w dowodzie widzę, że auto zostało zarejestrowane po raz pierwszy 26.07.2013 r. to raczej nie mam co liczyć na objęcie mnie taką bezpłatną naprawą? Próbowałem zadzwonić do serwisu ale dzisiaj już mają pozamykane a ta niewiedza mnie wykańcza.
-
- Świeżak
- Kontakt:
Czy do rozwiązania tego problemu wystarczy tylko "rozkleszczenie" skrzyni biegów? Ja w związku z tym noszę się z zamiarem jej całkowitej wymiany 

- etac
- Prezes
- Kontakt:
Sam wymiana skrzyni nie rozwiąże problemu, bo mozesz dostać z identycznym problemem. Trzeba wymienić pare elementów w samej skrzyni, a potem wybierak.
-
- Świeżak
- Kontakt:
etac dokładnie to nie dawało mi spokoju - tym bardziej, że na serwisach aukcyjnych znalazłem skrzynie biegów z informacją np. "skrzynia w pełni sprawna, tylko niezauważalnie haczy przy wbijaniu biegu" - co by wskazywało na doprowadzenie ostatecznie do dokładnie takiego samego problemu jak mój.
Czyli pozostaje oddanie samochodu w celu naprawienia skrzyni biegów i wymiana wybieraka. Mam nadzieję, że koszt takiego przedsięwzięcia nie będzie wyższy niż wymiana całej skrzyni
Czyli pozostaje oddanie samochodu w celu naprawienia skrzyni biegów i wymiana wybieraka. Mam nadzieję, że koszt takiego przedsięwzięcia nie będzie wyższy niż wymiana całej skrzyni

-
- Świeżak
- Imię: Tom
- Samochód: aveo T300 1,2 63kW
- Silnik: benzyna 1.2 63kW 86KM
- LPG: nie
- Kontakt:
Dokładnie tak problem wróci. U mnie wrócił dziś rano. Po kolei: w XI. 2015 próba wrzucenia wstecznego nieudana, ale drążek został w pozycji luz a auto miało włączony wsteczny i jezdziło tylko w tył , no to laweta do Delta Chorzów, naprawa (wybierak - uszczelka zmodyfikowana) i wyjazd. W sierpniu 2016 to samo identiko, znowu naprawa- DeltaChorzów poprawiona uszczelka wybieraka i wyjazd. Dziś po 4 miesiacach i 4 tys km to samo. Laweta do Delty i jutro sie dowiem co zrobią. Ciekawe ile ludzi buja sie z takim problemem? To chyba jest jakaś wada konstrukcyjna albo wykonania bo za dużo tych przypadków. Wpisujcie kto jeszcze to mial i czy ustąpiło po naprawie a jak tak to co naprawiali na serwisie. Astra J ma taki problem ? ...bo nie słyszałem.
-
- Bywalec
- Imię: Janusz
- Samochód: Cruze 1.8 LT LPG
- Silnik:
- Kontakt:
Mam nieco inny problem, ale być może przyczyna jest ta sama.
Przy ruszaniu na wjeździe do pracy gałka biegów nagle zaczęła się machać, ale po kilku próbach wrzuciłem jedynkę, podjechałem do parkingu, po kilku próbach wsteczny, cały czas dźwignia jakby wisiała w powietrzu bez oporów. Po zatrzymaniu zablokowała się na wstecznym. Kilka prób ze sprzęgłem i zeszło z wstecznego ale już zupełnie skrzynia przestała działać. Na szczęście po puszczeniu sprzęgła auto ruszyło do przodu. Wyłączyłem silnik i po kilku minutach znalazłem, że linka spadła z wybieraka. Miałem kilkaset metrów do Automobilklubu podlaskiego, jakoś dojechałem. Diagnoza to wyrobienie się końcówki linki zmiany biegów stąd spadła z wybieraka. Mechanicy są pewni tego, niestety linka kosztuje 608 zł i już zamówiłem w serwisie Opla. Po przeczytaniu jednak tego tematu mam małe wątpliwości. Czy przypadkiem lina nie spadła bo skrzynia się zablokowała i moje szarpnięcia biegami spowodowały, że linka spadła? Może się okazać, że wymieniam dobrą linkę, a przyczyna jest taka jak opisana w tym temacie?
Przy ruszaniu na wjeździe do pracy gałka biegów nagle zaczęła się machać, ale po kilku próbach wrzuciłem jedynkę, podjechałem do parkingu, po kilku próbach wsteczny, cały czas dźwignia jakby wisiała w powietrzu bez oporów. Po zatrzymaniu zablokowała się na wstecznym. Kilka prób ze sprzęgłem i zeszło z wstecznego ale już zupełnie skrzynia przestała działać. Na szczęście po puszczeniu sprzęgła auto ruszyło do przodu. Wyłączyłem silnik i po kilku minutach znalazłem, że linka spadła z wybieraka. Miałem kilkaset metrów do Automobilklubu podlaskiego, jakoś dojechałem. Diagnoza to wyrobienie się końcówki linki zmiany biegów stąd spadła z wybieraka. Mechanicy są pewni tego, niestety linka kosztuje 608 zł i już zamówiłem w serwisie Opla. Po przeczytaniu jednak tego tematu mam małe wątpliwości. Czy przypadkiem lina nie spadła bo skrzynia się zablokowała i moje szarpnięcia biegami spowodowały, że linka spadła? Może się okazać, że wymieniam dobrą linkę, a przyczyna jest taka jak opisana w tym temacie?
- etac
- Prezes
- Kontakt:
To juz trzeba obejrzeć na miejscu, tak na odległość nikt nie da 100% pewności.
-
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Przepraszam, że nie dopisałem. Auto mam od miesiąca 2011 rok 85 tys.km. Tak na 95 % znam całą historię i pośrednio drugiego właściciela. Rozmawiałem z nim telefonicznie. Był zdziwiony sytuacją ale szczerze przyznał, że czasem jakoś dziwnie wchodziła mu piątka. Dodam, że zrobiłem nim nieco ponad tysiąc km i skrzynia pracowała mi idealnie.
Nie znam się zbyt dobrze na, ale na logikę to mechanicy powinni chyba na próbę założyć starą linkę by sprawdzić tylko czy biegi wchodzą, bo może się okazać, choć twierdzą, że od razu końcówka linki wygląda na wyrobioną i są pewni, że to jest przyczyna.
Czy jest to możliwe, że linka zaczęła spadaćdało mi się jeszcze 3 krotnie zmienić biegi taką "latającą" gałką?
Nie znam się zbyt dobrze na, ale na logikę to mechanicy powinni chyba na próbę założyć starą linkę by sprawdzić tylko czy biegi wchodzą, bo może się okazać, choć twierdzą, że od razu końcówka linki wygląda na wyrobioną i są pewni, że to jest przyczyna.
Czy jest to możliwe, że linka zaczęła spadaćdało mi się jeszcze 3 krotnie zmienić biegi taką "latającą" gałką?
-
- Świeżak
- Kontakt:
Dokładnie taka sama naprawa została zrealizowana u mnie, czyli nie ma co się nastawiać, że problem został rozwiązany, w takim razie co się dzieje z tym drążkiem i uszczelką...p1974 pisze:Dokładnie tak problem wróci. U mnie wrócił dziś rano. Po kolei: w XI. 2015 próba wrzucenia wstecznego nieudana, ale drążek został w pozycji luz a auto miało włączony wsteczny i jezdziło tylko w tył , no to laweta do Delta Chorzów, naprawa (wybierak - uszczelka zmodyfikowana) i wyjazd.(...)
-
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Wygląda mi, że u mnie może być podobnie. Pewnie po zablokowaniu na jedynce próbowałem jeszcze zmienić bieg przy użyciu większej siły stąd mogłem zniszczeć końcówkę liki tj. to co jest nasadzone na wybierak?
Może jednak zrezygnować z naprawy w Automobilklubie (zaplanowana o przyjściu linki w czwartek) i spróbować a ASO Top Auto Krupniki? Trochę drożej i potrzebna będzie laweta. Z drugiej strony to jak mi w Automobilklubie zmienią linkę to zobaczy się, czy skrzynia jest zablokowana.
Coś kombinować czy czekać na efekt wymiany linki?
Skrzynia 5 biegowa w Cruze 1.8 to nie jest M32 M20? Przez chwilę tak myślałem po przeczytaniu informacji o usterkach tych skrzyń. Na szczęście nie, to są skrzynie 6 biegowe.
Może jednak zrezygnować z naprawy w Automobilklubie (zaplanowana o przyjściu linki w czwartek) i spróbować a ASO Top Auto Krupniki? Trochę drożej i potrzebna będzie laweta. Z drugiej strony to jak mi w Automobilklubie zmienią linkę to zobaczy się, czy skrzynia jest zablokowana.
Coś kombinować czy czekać na efekt wymiany linki?
Skrzynia 5 biegowa w Cruze 1.8 to nie jest M32 M20? Przez chwilę tak myślałem po przeczytaniu informacji o usterkach tych skrzyń. Na szczęście nie, to są skrzynie 6 biegowe.
- C77
- Fachman
- Reputacja: 12
- Imię: Nieomylna Legenda
- Samochód: 1st. Cruze on Drive2
- Silnik: 18XER
- Kontakt:
W Cruze 1.8 w PL jest skrzynia D16
Pogłoski o mojej śmierci były mocno przesadzone
Niezmordowany Ex-dowódca Org Division Zasłużony dla Forum ORG

Ja na Drive2