Cruze 1,8 - szarpanie, nierównomierne przyspieszanie
- rwicik
- Profesjonalista
- Reputacja: 0
- Imię: Robert
- Samochód: Cruze -> Tucson
- Silnik:
- Kontakt:
Cruze 1,8 - szarpanie, nierównomierne przyspieszanie
Kończy mi się gwarancja, więc chciałbym jeszcze pomęczyć ASO.
Zgłaszałem problem, ale twierdzą, że wszystko w porządku, a jeśli już, to sprzęgło do wymiany na mój koszt.
Niedługo mam przegląd po 75 000 km i zastanawiam się, czy jechać jeszcze do ASO i ponownie zgłosić usterkę, bo może to jednak nie sprzęgło.
Objawy złej pracy silnika:
- szarpnięcia po zdjęciu nogi z gazu, gdy auto przechodzi do hamowania silnikiem,
- szarpnięcia po ponownym dodaniu gazu (efekt nasila się latem po włączeniu klimy),
- nierównomierne dawkowanie mocy podczas przyspieszania - przydławienie przy 2500, 3500 obrotów.
Ma ktoś podobnie?
ASO stawiało komuś diagnozę w takim przypadku?
Zgłaszałem problem, ale twierdzą, że wszystko w porządku, a jeśli już, to sprzęgło do wymiany na mój koszt.
Niedługo mam przegląd po 75 000 km i zastanawiam się, czy jechać jeszcze do ASO i ponownie zgłosić usterkę, bo może to jednak nie sprzęgło.
Objawy złej pracy silnika:
- szarpnięcia po zdjęciu nogi z gazu, gdy auto przechodzi do hamowania silnikiem,
- szarpnięcia po ponownym dodaniu gazu (efekt nasila się latem po włączeniu klimy),
- nierównomierne dawkowanie mocy podczas przyspieszania - przydławienie przy 2500, 3500 obrotów.
Ma ktoś podobnie?
ASO stawiało komuś diagnozę w takim przypadku?
Pozdrawiam, http://wicik.eu/
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Re: Cruze 1,8 - szarpanie, nierównomierne przyspieszanie
To co napisałeś to się zdarza w naszych autach - kwestia oczywiście skali, tzn w jakim rozmiarze zjawiska jest normalnością (TTTM) a kiedy już jest nieprawidłowe.
Pierwsze dwa zjawiska wynikają z sumy luzów na przeniesieniu napędu pomiędzy wałem a kołami. Luz zawsze jest - kwiestia jak duży. Ja też mam taki objaw od nowości, porównywałem z drugim identycznym orlando freda pl . Odniosłem wrażenie, że u niego jest mniejszy ten luz. Ale w moim przypadku da się z tym żyć wpadając w odpowiednią rutynę obsługi pedału gazu i sprzęgła.
Ostatnie zjawisko może być związane z przełączaniem faz rozrządu i oprogramowaniem, które na siłę pilnuje EURO5 (żeby nie było to co w VW
). I również taki objaw mam i znowu pytanie o skalę zjawiska, bo bardziej intensywne zdławienia mogą być sygnałem usterki (choćby KZFR).
Wiem że nie jest prosto przekazać skalę zjawiska, jednym z pomysłów porównanie z innym takim samym autem np podczas spotkania na spocie.
Idelanie gdyby porównywać z nowym autem w ASO, no ale takiej możliwości raczej już nie uświadczy. 
Pierwsze dwa zjawiska wynikają z sumy luzów na przeniesieniu napędu pomiędzy wałem a kołami. Luz zawsze jest - kwiestia jak duży. Ja też mam taki objaw od nowości, porównywałem z drugim identycznym orlando freda pl . Odniosłem wrażenie, że u niego jest mniejszy ten luz. Ale w moim przypadku da się z tym żyć wpadając w odpowiednią rutynę obsługi pedału gazu i sprzęgła.
Ostatnie zjawisko może być związane z przełączaniem faz rozrządu i oprogramowaniem, które na siłę pilnuje EURO5 (żeby nie było to co w VW

Wiem że nie jest prosto przekazać skalę zjawiska, jednym z pomysłów porównanie z innym takim samym autem np podczas spotkania na spocie.

- rwicik
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Ogólnie też radzę sobie, ale np. jazda w korku nie należy do przyjemności - nie da się płynnie jechać, gdy trzeba w żółwim tempie co chwila dodawać i odejmować gazu - auto po prostu robi kangurki i trzeba wciskać sprzęgło.
Ale jeśli ten typ tak ma, to chyba odpuszczę sobie już przegląd w ASO i zmienię olej na inny u swojego mechanika
Ale jeśli ten typ tak ma, to chyba odpuszczę sobie już przegląd w ASO i zmienię olej na inny u swojego mechanika

- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
To ty musisz sobie odpowiedzieć czy tak było od początku?

- rwicik
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Na początku efektu poszarpywania prawie nie było. To nasila się przez ostatnie ~30 kkm.
Przydławianie się na określonych obrotach było od zawsze.
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 26
- Imię: Andrzej
- Samochód: Cruze, Spark
- Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
- LPG: TAK
- Kontakt:
Nie kojarzę, czy masz lpg? U mnie takie skoki były przy źle wyregulowanej instalacji.
-
- Wymiatacz
- Reputacja: 13
- Imię: Paweł
- Samochód: Captiva lift 2013
- Silnik: 2.0d 163KM
- Kontakt:
W jaki sposób dawkowane jest powietrze w tym silniku na wolnych obrotach? Objawy w 100% pasują do zanieczyszczonego/uszkodzonego silniczka krokowego ewentualnie do problemów z przepustnicą.
W Nubirze też tak miałem, że na jedynce nie dało się w korkach jechać, bo skakał jak żaba, ale odkręciłem krokowca, wyczyściłem i potem było idealnie. Oczywiście czyszczenie musiałem powtarzać tak co 5kkm, bo okolice te zasyfiane są systematycznie przez odmę z silnika. W Lacetti też miałem podobnie, ale tam dla odmiany wymiana świec znacznie poprawiła stan rzeczy. Czyszczenie przepustnicy z tego co pamiętam niewiele pomogło, prędzej chyba powinienem ją na nowo zaprogramować, bo to ona zamiast krokowca dawkuje powietrze kiedy noga z gazu jest zdjęta.
W Nubirze też tak miałem, że na jedynce nie dało się w korkach jechać, bo skakał jak żaba, ale odkręciłem krokowca, wyczyściłem i potem było idealnie. Oczywiście czyszczenie musiałem powtarzać tak co 5kkm, bo okolice te zasyfiane są systematycznie przez odmę z silnika. W Lacetti też miałem podobnie, ale tam dla odmiany wymiana świec znacznie poprawiła stan rzeczy. Czyszczenie przepustnicy z tego co pamiętam niewiele pomogło, prędzej chyba powinienem ją na nowo zaprogramować, bo to ona zamiast krokowca dawkuje powietrze kiedy noga z gazu jest zdjęta.
- rwicik
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Nie mam LPG.
Auto jeździ na oleju GM.
Do przepustnicy radzicie zajrzeć?
Robił to ktoś?
Dawno temu czyściłem przepustnicę i kanaliki dolotowe w Astrze. Tam nie było trudno ją wymontować.
Wrzuci ktoś zdjęcie i opis z programu serwisowego ...
Auto jeździ na oleju GM.
Do przepustnicy radzicie zajrzeć?
Robił to ktoś?
Dawno temu czyściłem przepustnicę i kanaliki dolotowe w Astrze. Tam nie było trudno ją wymontować.
Wrzuci ktoś zdjęcie i opis z programu serwisowego ...

- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Nie ma tu osobnego silniczka krokowego obrotów jałowych. Wszystko sterowane jest jedną elektryczną przepustnicą (oczywiście napędza ją silnik krokowy). Stabilizacja obrotów jałowych dokonuje się tą właśnie przepustnicą a także wyprzedzeniem zapłonu i chyba także ustawieniem faz rozrządu(tego już nie wiem na pewno).pawelwaw84 pisze:W jaki sposób dawkowane jest powietrze w tym silniku na wolnych obrotach?

- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Filterki KZFR wyrzucałeś?rwicik pisze:Na początku efektu poszarpywania prawie nie było. To nasila się przez ostatnie ~30 kkm.

- rwicik
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Nie ... nadal jest na gwarancji, więc próbuję coś wskórać w ASO ...wszim pisze:Filterki KZFR wyrzucałeś?
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Wieści niosą, że one mogą być powodem nierównej pracy silnika(gdy są przytkane lub popękane), choć ciebie chyba raczej boli to szarpanie z powodów mechanicznych. Cóż, porównanie organoleptyczne z innym cruzem mogłoby przybliżyć rozwikłanie tego dylematu. Robert dogadaj się z kimś z W-wy, żeby się wzajemnie przejechać autami dla porównania wrażeń. Sądzę, że Regulus nie odmówi takiego wspólnego testu. A i dla innych będą to ciekawe wnioski.

- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Jasne, możemy się przejechać, np. na spocie, albo i wcześniej -jeśli ta gwarancja kończy się na dniach.
- rwicik
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Niestety na najbliższy spot nie dam rady.
Ktoś ma Cruze 1,8 i jest z Tarchomina lub okolic?
Czas mam do 9 stycznia
Ktoś ma Cruze 1,8 i jest z Tarchomina lub okolic?
Czas mam do 9 stycznia

- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:

- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 9
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Oj Wojtuś, to nie takie proste jest
Tarcho to takie tam miasteczko z dala od Wawy 

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Ależ się ta centralna Polska leniwa zrobiła? Ja to walę wszędzie hektary, na spot 2x100km lub 2x200km, na zlot 2x250KM, do najbliższego ASO 2x80km? I co ? I nic , narzekam że daleko. I jadę. 

- rwicik
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Mamy już most i tramwaj, a niedługo Galerię Północną 

-
- Wymiatacz
- Reputacja: 1
- Imię: Piotr
- Samochód: Lacetti 2.0TCDI
- Silnik:
- Kontakt:
Spieszę wyjaśnić Tarchomin, to osiedle na Białołęce dzielnicy Warszawy...wszim pisze:Wydawało mi się, że z Tarchomina do Warszawy jest rzut beretem?
@Xa a w ucho chcesz?XaRaDaS pisze:[...] Tarcho to takie tam miasteczko z dala od Wawy

Btw muszę Cię zaatakować o kołpaki, łyso jakoś bez nich na stalówkach
@rwicik, niestety nie posiadam Cruze, ani bleitfrei, w innych sprawach służę pomocą w miarę możliwości
Pozdrawiam Piotr
VIN KL1NF35UJ7K644339
VIN KL1NF35UJ7K644339
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Możemy tez zorganizować spot wyjazdowo-krajoznawczy Wawa Tarcho, jeśli macie tam jakąś miejscówkę. W połowie grudnia?
-
- Bywalec
- Imię: pawel
- Samochód: cruze 1,8LT+
- Silnik:
- Kontakt:
jeśli chcesz możemy się spotkać na śródmieściu w jakiś weekend. na stale mieszkam pod Piasecznem. pracuje w centrum czasem jeżdżę samochodem. Służę porównaniem nawet dla siebie tez kończy się mi gwarancja każda ujawniona usterka jest na nasza korzyść.
- rwicik
- Profesjonalista
- Silnik:
- Kontakt:
Dzięki.
Ja pracuję poza Warszawą i operuję raczej na północny wschód. Do centrum jeśli już jadę, to raczej tramwajem
Wybrałbym się na spota na Bemowo, ale akurat mi nie pasuje. Może następnym razem.
Na Tarcho jakoś nie kojarzę fajnej miejscówki na spota ....
Ja pracuję poza Warszawą i operuję raczej na północny wschód. Do centrum jeśli już jadę, to raczej tramwajem

Wybrałbym się na spota na Bemowo, ale akurat mi nie pasuje. Może następnym razem.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 9
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Bądź za tydzień na spocie to wezmę kołpaki, a ty weźmiesz reflektometrdessal pisze:Spieszę wyjaśnić Tarchomin, to osiedle na Białołęce dzielnicy Warszawy...wszim pisze:Wydawało mi się, że z Tarchomina do Warszawy jest rzut beretem?
@Xa a w ucho chcesz?XaRaDaS pisze:[...] Tarcho to takie tam miasteczko z dala od Wawy![]()
![]()
Btw muszę Cię zaatakować o kołpaki, łyso jakoś bez nich na stalówkach
@rwicik, niestety nie posiadam Cruze, ani bleitfrei, w innych sprawach służę pomocą w miarę możliwości

I nie denerwujcie się tak towarzyszu o ten Tarchomin, do roboty jeżdżę niedaleko, bo na Żerań, a do sklepu rowerowego to właśnie na Tarchomin

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
-
- Wymiatacz
- Reputacja: 1
- Imię: Piotr
- Samochód: Lacetti 2.0TCDI
- Silnik:
- Kontakt:
Parking Polfa Tarchomin, chociażby, albo przy starym kościele przy Mehoffera /Płudowska, albo pod Mostem Północnym vel Skłodowskiej-Curie jest fajny odludny parkingrwicik pisze:[...]
e tam, tak sobie żartowałem, ja "chopak" z Pragi jestem, w szpitalu praskim urodzony, wychowany na Pradze naprzeciw miśków, na Wileńskiej, Łochowskiej, potem Bródno na Wysockiego, Bielany na Andersena(gdzie wciąż wg papierów zamieszkujęXaRaDaS pisze:I nie denerwujcie się tak towarzyszu o ten Tarchomin, do roboty jeżdżę niedaleko, bo na Żerań, a do sklepu rowerowego to właśnie na Tarchomin

Ostatnio zmieniony 13 lis 2015, o 22:24 przez dessal, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Piotr
VIN KL1NF35UJ7K644339
VIN KL1NF35UJ7K644339
- Regulus
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Niedaleko od mostu, może być
Tyle razy jeździł Tarchomin do spota, to może i kiedyś przyjedzie spot do Tarchomina? A ta Galeria Północna gdzie ma być?