Spadki mocy Cruze 2.0 diesel

Stuka, puka, kapie, cieknie...
Awatar użytkownika
Mandrol
Specjalista
Reputacja: 1
Imię: Marek
Samochód: było Orlando 2.0D AT
Silnik: 2.0D Z20D1 190KM AT
Kontakt:

Re: Spadki mocy Cruze 2.0 diesel

Post autor: Mandrol » 6 sie 2019, o 15:38

cruiser pisze:
6 sie 2019, o 13:51
Mandrol, tak zupelnie bez zlozliwosci, nie bales sie, ze kupiec, ktory od Ciebie takie próchno kupil, wróci jak nie wku***ny to z roszczeniami z racji sprzedazy samochodu z ukryta wada?
Wiesz, tak się składa, że kupili go nasi znajomi z sąsiedniej wioski i o wszystkim wiedzieli bo przez kilka miesięcy opowiadałem na prawo i lewo jaki ten VW jest g#wniany. Nie przeszkadzało im nawet to, że dwumasa była pospawana- wgląd mieli do wszystkich faktur i historii co było wymieniane a sporo się tego nazbierało w segregatorze. Kumpel stwierdził, że ma znajomego, który da temu autu radę i widocznie dał, skoro przez ostatnie 7 lat nie powrócili z pretensjami i chwalą sobie tę czarną bestię. Poza tym renowacja lakieru podziałała jak magnes no i CCC też swoje zrobiła. Oni kupili swojego wymarzonego Tourana z DSG a ja nowego automatycznego Orlandera i każdy z nas był zadowolony. Żeby było śmiesznie, Orlando poszło jeszcze bliżej bo do sąsiadów z mojej wioski- mieszkają od nas jakieś 500m. Już teraz zastanawiam się komu sprzedam swoje L200 i Disco a lista już się po cichu robi ;) Ale jak się dba o auta od nowości to ludzie to widzą i nawet nie mlaskają przy kupowaniu bo wiedzą, że nie kupują kota w worku. Nie jestem typem cwaniaczka-handlarza, który ukrywa wszystkie bolączki, których zresztą nie ma bo na bieżąco są usuwane. Orlando sprzedałem w tydzień, przyczepkę kempingową za kilkadziesiąt tysięcy złotych w trzy dni i do dzisiaj dostaję fotki z udanych wakacji nowego właściciela więc o czymś to chyba świadczy. Tourana przywiozłem z DE i do momentu sprzedaży wsadziłem w niego naprawdę spore pieniądze ale doszedłem do granicy wytrzymałości i opłacalności dla używanego samochodu gdzie po dodaniu kilkunastu tysięcy miałem moje nowe ukochane wozidełko z Korei ;)

wojtas01
Specjalista
Reputacja: 0
Imię: Wojciech
Samochód: Cruze 2.0 LT+ 163KM
Silnik: LNP
Kontakt:

Post autor: wojtas01 » 6 sie 2019, o 23:20

Ok Marku sprawa wyjaśniona, nie róbmy offtopic. Dla mnie dałeś się poznać jako uczciwa osoba :piwo3: .
Mam natomiast pytanie - ile czujników temperatury cieszy chłodzącej jest w Cruze 2.0 163 KM i ich rozmieszczenie ? W niektórych autach są 2 . Jeden pokazuje temperaturę na deskę rozdzielczą ale jest też drugi z którego ECU czerpie info do dawki paliwa itd.

Awatar użytkownika
scott
Specjalista
Reputacja: 2
Imię: Scott
Samochód: Cruze LS+ 2010
Silnik: 2.0, LLW, 125KM(92kW) Diesel
Inny samochód: Lexus IS 300h
Kontakt:

Post autor: scott » 8 sie 2019, o 19:07

Chyba TIS odpowie na to pytanie. Ja znalazłem tylko jeden.

Kajtek
Świeżak
Imię: Tomek
Samochód: Chevrolet cruz combi
Silnik: 2.0,163KM,diesel
Kontakt:

Post autor: Kajtek » 8 sie 2019, o 19:27

Tez mam taki metaliczny pobrzek na wolnych obrotach i za diabla nie wiem skad dochodzi, raz mi sie wydaje ze z lewej strony przy blotniku a za chwile ze sprzd maski.

wojtas01
Specjalista
Kontakt:

Post autor: wojtas01 » 8 sie 2019, o 23:21

scott pisze:
8 sie 2019, o 19:07
Chyba TIS odpowie na to pytanie. Ja znalazłem tylko jeden.
Nr katalogowy to 25186894.
Kajtek pisze:
8 sie 2019, o 19:27
Tez mam taki metaliczny pobrzek na wolnych obrotach i za diabla nie wiem skad dochodzi, raz mi sie wydaje ze z lewej strony przy blotniku a za chwile ze sprzd maski.
No ja właśnie też nie mogę. Były swego czasu sprawdzane rolki pasków napędowych i nie to. Podejrzewam, że to coś z układu klimatyzacji ale też nie jestem pewny. Gdy stoi na wolnych obrotach bez włączonej klimy i ją załącze to jakby to powodowało się pojawienie tego dźwięku (na pewno pobudzało). Taki terkot metaliczny. Irytujące i to jest na równi niemal z głośnością silnika.

Kajtek
Świeżak
Kontakt:

Post autor: Kajtek » 9 sie 2019, o 09:59

Rozmawialem z mechanikiem ,powiedzial ze byc moze kompresor klimy pada ale nie mial wolnego terminu aby temu sie przgladnac tak dokladniej.

Kajtek
Świeżak
Kontakt:

Post autor: Kajtek » 9 sie 2019, o 13:34

A swoja droga zastanawia mnie ten niski przebieg 97tys w cruzie z 2012r . To troche za malo, nikt nie kupuje dwulitrowego diesla aby nim do biedry jezdzic. Moj jest tez z tego rocznika i ma 197 tys a i tak uwazam ze to niewiele. Co do tematu spadku mocy gdzies czytalem ze moze byc to wina gumowej rury ,dokladnie nie wiem ktora. Jest ponoc umieczczona przy turbinie ale nie ta gruba dolotowa od filtru powietrza tylko jakas ciensza chyba gdzies pod spodem. Jakis gosc pisal ze ten problem rozwiazali mu w niemczech gdzie cruzow jest wiecej w kazdym razie ta rurka ztracila swoja sztywnosc i przy uruchomieniu turbo po prostu scianki schodzily sie razem ograniczajac przeswit co skutkowalo jakimis problemami z dawkami powietrza. Po wymianie problemy ustapily. Temat byl opisany na jakims innym forum chevroleta ale juz nie pamietam gdzie to bylo pewnie czytalem to przed zakupem swojego auta czyli jakies dwa miechy temu. Gosc nawet zamiescil zdjecia co bylo odpowiedzialne za spadek mocy w aucie.

Awatar użytkownika
Mandrol
Specjalista
Reputacja: 1
Imię: Marek
Samochód: było Orlando 2.0D AT
Silnik: 2.0D Z20D1 190KM AT
Kontakt:

Post autor: Mandrol » 10 sie 2019, o 01:18

A co dziwnego z tym niskim przebiegiem?
Mój Olek też był z 2012 roku i w momencie sprzedaży w 2018 roku miał 88,5 tyś. km. Moje L200 jest z 2008 roku i 2 tygodnie temu stuknęło jej 100 tyś. km. 2-letnie Disco ma przejechane 26 tyś. km więc utrzymując tę tendencję za 5 lat będę miał 84 tyś. km.
Niektórzy kupują diesla nie tylko do dużych przebiegów- w moim przypadku to "niutki", które przydają się w celach, przy których benzyna nie dałaby rady. No chyba, że takie 4- czy 5-litrowe Hemi to wtedy nie byłoby tematu ale przy jazdach do Biedry spaliłoby więcej niż 2-litrowy dieselek :lol:
Przepraszam za OT :oops:

Rickss83
Specjalista
Imię: Łukasz
Samochód: Cruze SW
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Rickss83 » 10 sie 2019, o 20:46

Mój Cruzak jest z 2013 i mam teraz nalatane niecałe 82kkm, wiec jest możliwy przebieg 97k.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

wojtas01
Specjalista
Kontakt:

Post autor: wojtas01 » 10 sie 2019, o 21:33

Kajtek pisze:
9 sie 2019, o 13:34
A swoja droga zastanawia mnie ten niski przebieg 97tys w cruzie z 2012r . To troche za malo, nikt nie kupuje dwulitrowego diesla aby nim do biedry jezdzic. Moj jest tez z tego rocznika i ma 197 tys a i tak uwazam ze to niewiele. Co do tematu spadku mocy gdzies czytalem ze moze byc to wina gumowej rury ,dokladnie nie wiem ktora. Jest ponoc umieczczona przy turbinie ale nie ta gruba dolotowa od filtru powietrza tylko jakas ciensza chyba gdzies pod spodem. Jakis gosc pisal ze ten problem rozwiazali mu w niemczech gdzie cruzow jest wiecej w kazdym razie ta rurka ztracila swoja sztywnosc i przy uruchomieniu turbo po prostu scianki schodzily sie razem ograniczajac przeswit co skutkowalo jakimis problemami z dawkami powietrza. Po wymianie problemy ustapily. Temat byl opisany na jakims innym forum chevroleta ale juz nie pamietam gdzie to bylo pewnie czytalem to przed zakupem swojego auta czyli jakies dwa miechy temu. Gosc nawet zamiescil zdjecia co bylo odpowiedzialne za spadek mocy w aucie.
Co do tematu przebiegu :
Obrazek

Odnośnie tej rury przy turbo jakbyś mógł Kajtek w wolnej chwili poszperać w historii przeglądanych stron w przeglądarce i odnaleść ten post, byłbym wdzięczny. Może tu czytałeś ?

Dariusz
Świeżak
Imię: Dariusz
Samochód: ORLANDO LT+
Silnik: 2.0, 163KM
Kontakt:

Post autor: Dariusz » 11 sie 2019, o 09:21

Siemka wojtas01 , wpadłem do wątku i przeglądając ostatnie posty przypomniałem sobie, że kiedyś też czytałem o flaczejącej rurze przed turbiną. Odszukałem stronę z tłumaczeniem i niemieckie źródło do niej. Zerknij pod te linki, może o coś z tego wyniknie.
http://www.chevi.webd.pl/forum/viewtopi ... c&start=15
źródło: https://www.motor-talk.de/forum/fehler- ... 90611.html

Kajtek
Świeżak
Kontakt:

Post autor: Kajtek » 11 sie 2019, o 20:14

O kolega juz ci podeslal . Dokladnie o tym kiedys czytalem.

wojtas01
Specjalista
Kontakt:

Post autor: wojtas01 » 12 sie 2019, o 12:19

Dzięki za linki. Jutro w warsztacie przyjrzę się temu choć te rury były oglądane. Nawet przy wyjmowaniu turbo.
Wczoraj pojeżdziłem trochę autem z podpiętym VXDiagiem. Czym auto bardziej rozgrzane tym gorzej jedzie (jakby nie miało turbo, niechętnie wkręca się na obroty , silnik głośniej pracuje, dodanie gazu to słychać głośną pracę silnika). Na zimnym czuć lekkie przerywanie przy przyśpieszaniu. Wczoraj jak ruszałem na zimnym silniku to muł totalny (pół gazu wciśniete a on ledwo się rozprzędza). Potem jako tako jechał aby po pełnym rozgrzaniu mulić.
Nagrałem zachowanie sondy lambda w stosunku m.in. do obrotów silnika. Kolor brązowy to sonda lambda, kolor żółty to obroty silnika:

Nagranie 1
Nagranie 2

Nie wiem czy tak powinna zachowywać się sonda przy stałych obrotach silnika w czasie jazdy ale chyba nie jest ok. Poza tym są momenty , że np. obroty rosną a sonda wskazuje aby mieszankę zubożyć (zamiast dążyć do 1, dąży do 2)[/url]. Duże skoki lambdy a obroty stałe... Już mam mętlik w głowie :ocochodzi: . Nie mam oscyloskopu aby ją sprawdzić (może jutro w warsztacie uda mi się to zrobić). Gdyby nie jej cena sklepowa wymieniłbym bez zastanowienia... Sondy jeszcze nie podmieniałem ani nie wymieniałem :zdegustowany: Choć z drugiej strony sonda może próbuje naprawić inny problem...

Kajtek
Świeżak
Kontakt:

Post autor: Kajtek » 12 sie 2019, o 17:01

Sluchaj jest tez w necie taka stronka ,zadaj pytanie mechanikowi ,moze tam opisz problem z autem . Moze trafi ci sie jakis dobry magik co odgadnie po objawach albo chociaz naprowadzi gdzie szukac przyczyny. Sluchajcie a tak na marginesie zapytam jak dpf sie wypala to kontrolka ma swiecic czy nie? Bo rozne slyszalem opinie ,jedni mowia ze powinna inni ze nie?

wojtas01
Specjalista
Kontakt:

Post autor: wojtas01 » 12 sie 2019, o 17:06

Jutro daje do elektronika do warsztatu a dziś dostanę też namiar na chłopaka który u znajomego znalazł usterkę podobną do mojej ale w innym aucie ( też szukali w kilkunastu warsztatach ). Co do DPF , nic się nie świeci w czasie wypalania natomiast obserwuj chwilowe spalanie i wiatraki. To jest sygnał ,że się wypala ale to offtopic i są posty na ten temat .

wojtas01
Specjalista
Kontakt:

Post autor: wojtas01 » 14 sie 2019, o 21:24

Zabrałem póki co auto z warsztatu. Wstawię na maks. 2-3 dni w poniedziałek. Na razie żadnej diagnozy, nawet nie chce tego tu komentować...
Teraz jednak mam do Was pytanie. Czy jest możliwość sprawdzenia kąta wtrysku w tym Cruzie ? W urządzeniu VXDiag nie widziałem takiej możliwości. Myślę też o czujniku położenia wału... Gdzie on się znajduje w LNP/Z20D1 ? Silnik głośniej pracuje w całym zakresie obrotów, takie terkotanie - klekotanie. Jak zimny to jeszcze jako tako pracuje choć też niewłaściwe, natomiast czym cieplejszy tym gorzej - słabszy i nie zmniejsza się głośność pracy. Nie ma odczucia włączenia turbo, szczególnie jak rozgrzany, niechętnie wkręca się na obroty . Zapala też nie od strzała a tak około 3 obroty.
Jutro podłącze ponownie VXDiag i ustawie różne parametry do rejestracji. Albo zwariuje z tym autem albo znajdę przyczynę. Należałoby sprawdzić czy wszystko ok z zapłonem tylko to przerasta wszystkie warsztaty w jakich byłem a sam też nie jestem w tym fachowcem i poznaje po mału wszystko.

Awatar użytkownika
scott
Specjalista
Reputacja: 2
Imię: Scott
Samochód: Cruze LS+ 2010
Silnik: 2.0, LLW, 125KM(92kW) Diesel
Inny samochód: Lexus IS 300h
Kontakt:

Post autor: scott » 14 sie 2019, o 23:37

Prawie wszystko sprawdziłeś w tym silniku:
- wtryskiwacze - można rzec, że w 100% jesteś teraz pewny
- pompa wysokiego ciśnienia paliwa - wykresy OK
- sprawdziłeś turbo - zakład powiedział, że działa i to raczej nie tutaj problem (miejmy nadzieje, że nie ma tej samej sytuacji co ze specami od wtryskiwaczy)
- DPF wyczyszczony (33% po 270km? -> raczej OK, szczególnie w tych upałach)
- pisałeś, że szczelność dolotu jest ok
- masz nowy kolektor ssący (nowe klapy wirowe), dobrze pamiętam?

Nie wiem jak z EGR? Zaślepiałeś go / odpiąć wtyczkę i czy próbowałeś tak pojeździć?

Poobserwuj jeszcze wszystkie temperatury: silnika, powietrza i paliwa.

Może warto by przyłożyć blokady rozrządu, czy wszystko jest na swoim miejscu? Bez tej informacji w tym momencie to ciężko coś dalej poczynać z diagnostyką.

Wydaje się mi, że gdyby był problem z którymś czujnikiem od wału czy wałków rozrządu to zaraz by to wisiało na liście błędów, bowiem są to najbardziej krytyczne informacje o pracy silnika.

kochar
Wymiatacz
Reputacja: 90
Imię: Jan
Samochód: ORLANDO 2.0l VCDI
Silnik: 163KM, diesel

Post autor: kochar » 15 sie 2019, o 12:37

Twoja sonda chyba ok. dla porównania wstawiłem wykres swojej https://drive.google.com/file/d/1XpqYU9 ... sp=sharing
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)

wojtas01
Specjalista
Kontakt:

Post autor: wojtas01 » 15 sie 2019, o 14:12

Scott też próbuje metodą dedukcji podchodzić do tej całej sprawy.
- tak, klapy wirowe nowe fabryczne z firmy Potak (oryginał) ;
- podmieniłem ten zawór podciśnienia z tyłu za silnikiem (głęboko) na inny używany (nie mam pewności , że sprawny na 100%) ale bez zmian;
- EGR (elektroniczny) nie ruszany, tylko chyba czyścił mechanik jak robił kolektor. Na wykresach EGR też wygląda ok ale to tylko wykresy ;
- zastanawia mnie i chyba (?) tu jest klucz do sprawy - ta głośna praca silnika w całym zakresie ( po nagrzaniu też). To nie jest taki czysty dźwięk silnika. Dlatego chciałbym znać odpowiedź czy kąt wtrysku jest prawidłowy (czy układ zapłonowy, rozrząd działa jak należy) ;
- chwilami czuć , że "działa turbo" a chwilami bardzo słabe przyśpieszenie i burczenie silnika / klekot/terkot . Wiem,że się powtarzam. Natomiast głośność silnika cały czas pozostawia sporo do życzenia. Odniosłem wrażenie nie raz już , że czym dłużej jadę tym dynamika spada;
- ostatnio po zrobieniu adaptacji prawie wszystkiego co można było silnik jakby trochę odżył , dość fajnie się wkręcał na obroty ale subtelnie przerywał przy przyśpieszaniu ( i silnik nie pracował mimo wszystko optymalnie, znam dobrą pracę). Później jednak po ok. 30 minutach jazdy na S7 "wrócił całkiem do choroby ";

Kochar dzięki serdeczne za wykres. Pzeglądałem go i rzeczywiście zachowanie sondy wygląda podobnie u Ciebie. Nagram jutro ponownie wykres m.in. z sondą lambda , temperaturami , turbo, EGR itp. Poświęcę na to cały dzień i wrzucę tu. Przygotowałem już sobie wersje Bandicam aby nagrywał bez ograniczenia 10 minut i mam też mikrofon do nagrania .

Znamienne jest to, że silnik nie działa jak powinien jak już ruszam i nie odpala od strzała . Po wciśnięciu pedału gazu (lekko czy mocno nie ma znaczenia) mam zamulenie zamiast ochoczo , liniowo zwiększać prędkość. Wiem jak powinno być więc to ewidentna usterka. Nagram Wam to i omówię przez mikrofon dla lepszego zobrazowania.

Dziś zbieram energię na jutro... Mam jeszcze pytanie . Czy można w tym dieslu sprawdzić prawidłowość działania rozrządu bez rozkręcania jak do demontażu ?

pawelwaw84
Wymiatacz
Reputacja: 13
Imię: Paweł
Samochód: Captiva lift 2013
Silnik: 2.0d 163KM
Kontakt:

Post autor: pawelwaw84 » 15 sie 2019, o 18:24

Nie zaglebialem sie dokladnie w temat ale czy kolektor wydechowy, wydech sa w 100% szczelne? U mnie wlasnie malenka dziurka znaleziona przypadkiem nie wydajaca dziwnych odglosow, potrafila sporo namieszac w mocy auta. Do tego zapytanie czy turbo ma zmienna geometrie czy zawory westgate, blowoff lub dv? Posprawdzane?

wojtas01
Specjalista
Kontakt:

Post autor: wojtas01 » 15 sie 2019, o 20:08

Wiesz co niby takie prozaiczne ale właśnie też o tym pomyślałem bo chyba w którymś Twoim poście Paweł to czytałem. Jutro będę ponownie dokładnie sam sprawdzał auto na VXDiagu w czasie jazdy, to i pojadę na kanał obejrzeć dokładnie spód auta pod tym kątem.Choć raczej wątpię mimo wszystko w nieszczelność (dodatkowo ewentualnie) bo jestem wyczulony na takie rzeczy i chyba bym to słyszał.
Turbo ma zmienną geometrię i oczywiście sprawdzone (czyszczone) na maszynie TURBO TEST EXPERT firmy CIMAT-kompleksowy test turbiny pod obciążeniem z badaniem ciśnienia doładowania. Ogólnie wynik ok. Co do zaworów blowoff, dv to właśnie czytam o nich. Tego nie sprawdzałem/nie sprawdzono. Gdzie one są w Cruzaku 163KM ?

kochar
Wymiatacz
Reputacja: 90
Imię: Jan
Samochód: ORLANDO 2.0l VCDI
Silnik: 163KM, diesel

Post autor: kochar » 15 sie 2019, o 21:23

"Czy można w tym dieslu sprawdzić prawidłowość działania rozrządu bez rozkręcania jak do demontażu ?"
Takie minimum to ściągnąć pokrywę zaworów i kręcąc kołem pasowym na wale korbowym sprawdzić reakcję wał korbowy a wałki rozrządu oraz stan łańcucha.
Głowica bez dekla i oczywiście łańcucha
Głowica bez dekla i oczywiście łańcucha
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)

pawelwaw84
Wymiatacz
Reputacja: 13
Imię: Paweł
Samochód: Captiva lift 2013
Silnik: 2.0d 163KM
Kontakt:

Post autor: pawelwaw84 » 16 sie 2019, o 05:18

Jesli jest zmienna grometria to moze wcale tych zaworow nie byc, tak mi sie wydaje...

wojtas01
Specjalista
Kontakt:

Post autor: wojtas01 » 17 sie 2019, o 00:34

Dziś (tj. 16.08.) pojeździłem w celu diagnostycznym autem z podpiętym VXDIagiem. Rzuciło mi się w oczy , że czujnik temperatury powietrza dolotowego 2 wskazuje temperaturę z wahaniami (góra, dół, około 20 -30 stopni, w czasie jazdy miała blisko 70 stopni a potem spadła i taka sinusoida) pomimo, że auto było w normalnej jeździe (nie postój, zatrzymania itd). Oto nagranie z pomiaru . Najlepiej obserwować wskazania wartości na dole, szczególnie w nagraniu 2.
Nagranie 1
Nagranie 2

Pytanie , który to czujnik nr 2 ? W przepływomierzu czy ten w MAP sensor (chyba mierzy ciśnienie doładowania i temperaturę)? Jutro odepnę je i zobaczę który jest który...

Sprawdziłem również działanie EGR ale wygląda wg mnie bez zarzutu:
Nagranie EGR

A tutaj ciśnienie doładowania z położeniem łopatek turbosprężarki. Wydaje się niezbyt wzorcowe. Ciśnienie doładowania zmierzone prawie zawsze ciągle dużo niższe...Zobaczcie sami:
Nagranie pomiaru ciśnienia doładowania 1
Nagranie pomiar ciśnienia doładowania 2

Korekcja wtryskiwaczy:
Nagranie korekty wtrysków

Dziś nie starczyło mi czasu aby osłuchać go od spodu i pod kątem nieszczelności w układzie wydechowym i przy silniku. Może jutro wygospodaruje trochę czasu :/ .

Poza tym zauwazyłem dziś, że jak tak przerywał mi lekko w czasie jazdy (szarpanie bardzo delikatne) to od razu na wykresie z czujnika ciśnienia doładowania sinusoida niewielka :ocochodzi:

wojtas01
Specjalista
Kontakt:

Post autor: wojtas01 » 18 sie 2019, o 17:14

Dziś w czasie wypalania DPF wyskoczył mi kluczyk na żółtym tle. Sprawdziłem błąd - P200 A .Wypalanie po przejechaniu 510km. Co ciekawe jak przy wypalaniu u siebie NIGDY nie widziałem żadnej chmury dymu za sobą.
Nagrywałem też ciśnienie doładowania. Wieczorem postaram się wrzucić zapis.Zaczyna mi brakować cierpliwości do tego auta.
Auto chwilami mi przerywało i te przerywanie było widać też na ciśnieniu żądanym i zmierzonym... :ocochodzi: Czyżby sterownik silnika jednak ?
Wiecie jak sprawdzić podciśnieniowy elektrozawór sterowania turbo ? [/url] Jest jakaś możliwość ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”