Spadki mocy Cruze 2.0 diesel

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
kochar
Wymiatacz
Reputacja: 90
Imię: Jan
Samochód: ORLANDO 2.0l VCDI
Silnik: 163KM, diesel

Re: Spadki mocy Cruze 2.0 diesel

Post autor: kochar » 8 wrz 2018, o 15:31

No to miałeś pecha, ja tam kupiłem trzy i wszystkie ok.
A tak dla przypomnienia
kochar pisze:
1 wrz 2018, o 15:34
Do tego planu dodał bym sprawdzenie wszystkich wtrysków łącznie z tym zakupionym. Podkładka jest w komplecie.
*Nie jestem mechanikiem samochodowym! ;)

wojtas01
Specjalista
Reputacja: 0
Imię: Wojciech
Samochód: Cruze 2.0 LT+ 163KM
Silnik: LNP
Kontakt:

Post autor: wojtas01 » 8 wrz 2018, o 17:20

Tak ja to pamiętam ale " zabiło " mnie to dziś w serwisie ,że nowy i niesprawny ...
Tak patrząc na ten wyjęty wtryskiwacz to on wymaga minimum czyszczenia . Cały w nagarze.

kochar
Wymiatacz

Post autor: kochar » 8 wrz 2018, o 18:21

Końcówka wygląda normalnie, ale powyżej wygląda jak by niedawno ktoś przy nim grzebał. Taki jakiś czysty, na moich wyjętych są ślady po paście ceramicznej.

wojtas01
Specjalista
Kontakt:

Post autor: wojtas01 » 9 wrz 2018, o 10:09

Nie wiem czy serwis go wycierał przed oddaniem mi ( nie zapytałem ). Raczej wątpię .
Oddam go do sprawdzenia do serwisu zajmującego się regeneracją wtryskiwaczy z autoryzacją Delphi.

wojtas01
Specjalista
Kontakt:

Post autor: wojtas01 » 15 wrz 2018, o 11:01

Sytuacja na chwilę obecną wygląda tak - auto ma wyjęte wszystkie 4 wtryskiwacze i wysłane do autoryzowanego serwisu Delphi w celu oceny stanu technicznego . Ten nowy co kupiłem a który okazał się niesprawny też został wysłany ale na reklamacje do sprzedawcy .
Wg mnie wtryskiwacz z 1 i 2 cylindra potrzebują naprawy . Pierwszy cylinder miał duża różnice w dawce paliwa na biegu jałowym ( zbadane programem DGS2) a wtryskiwacz z drugiego cylindra oblał test przelewowy. No ale to moje przypuszczenia , zobaczymy w najbliższy poniedziałek jaka jest diagnoza po sprawdzeniu w specjalnej maszynie w serwisie . Dam znać jak będę miał informacje.

kochar
Wymiatacz

Post autor: kochar » 15 wrz 2018, o 20:24

Czekamy na info i pomyślne zakończenie. :piwo3:

wojtas01
Specjalista
Kontakt:

Post autor: wojtas01 » 18 wrz 2018, o 17:49

Nowe wieści z serwisu - z wysłanych czterech wtryskiwaczy , trzy nadawały się do testu. Ten z drugiego cylindra od razu został zakwalifikowany jako uszkodzony . Wyniki testu wyszły następująco:
Obrazek

Z testu wynika, że wtryskiwacze dają za dużą dawkę paliwa na biegu jałowym. Na tzw. "pełnym gazie" wynika, że są ok. Gość z serwisu w czasie rozmowy określił je na 70% sprawności :( . Suma sumarum zdecydowałem się po rozmowie na regenerację wszystkich trzech wtrysków (prawdopodobnie jutro odeślą je do mnie po naprawie). Koszt to 830zł za sztukę :shock: i 2 lata gwarancji.

Natomiast co do tego nowego wtrysku, który wysłałem na reklamację (ASO w Olsztynie twierdziło po zamontowaniu , że uszkodzony - nie pracował cylinder) mam wstępną wiadomość od sprzedawcy , że wtryskiwacz jest jak najbardziej sprawny tylko zapowietrzył się w czasie montażu :/ ( mechanik z serwisu w Olsztynie jeszcze mi powiedział "(...) Panie to się często zdarza , taka sytuacja że uszkodzony(...)" . Jutro powinieniem go dostać z powrotem wraz z protokołem.

Jestem umówiony na montaż wtryskiwaczy w najbliższy poniedziałek (24.09) w ASO w Olsztynie .

kochar
Wymiatacz

Post autor: kochar » 18 wrz 2018, o 22:05

" Koszt to 830zł za sztukę " trochę drogo, znam ten ból :(
" wtryskiwacz jest jak najbardziej sprawny tylko zapowietrzył się w czasie montażu " dziwne tłumaczenie ale może, ja amator wymieniłem trzy i nic się nie zapowietrzyło :)

wojtas01
Specjalista
Kontakt:

Post autor: wojtas01 » 18 wrz 2018, o 22:52

830zł drogo wg mnie także ale skoro wymieniają na oryginalne części Delphi plus 2 lata gwarancji to zdecydowałem się :| . Pytałem ostatnio w sklepie w Warszawie przy Krakowiaków 55 (www.dieselcentrum.pl) ile kosztuje nowy to usłyszałem cenę 900zł netto (1107zł brutto) i ok 7 dni czekania. Zobaczymy jak będzie wyglądał protokół po naprawie :nerwy . Zamieszczę go tu.
Co do tego zapowietrzenia jestem ciekaw jak to zostanie opisane w protokole razem z wtryskiwaczem . Kusi mnie aby go jeszcze sprawdzić w autoryzowanym serwisie Delphi dla świętego spokoju...

wojtas01
Specjalista
Kontakt:

Post autor: wojtas01 » 19 wrz 2018, o 21:52

Na razie nie mogę ochłonąć... :/ Dziś otrzymałem reklamowany wtryskiwacz. Wyobraźcie sobie , że otrzymuje zupełnie inny (jakiś po naprawie, używany) a sprzedawca twierdził ,że jest sprawny tylko się zapowietrzył . W dodatku odesłał na mój koszt ! Załóżyłem już spór na allegro i jeżeli nie otrzymam zwrotu pieniędzy, kieruję sprawę do sądu. Na razie nie przedstawię tu zdjęć bo z nerwów muszę odejść od komputera...

Awatar użytkownika
kucis30
Bywalec
Imię: Mati
Samochód: Cruze 2.0 CDI
Silnik:
Kontakt:

Post autor: kucis30 » 20 wrz 2018, o 10:40

o kurde stary strasznie współczuje i rozumiem, bo sam wyp. bym komputer przez okno. Możesz podać login gościa z alle?
Cruze LS 2011, 2.0 CDI LNP 120kW

wojtas01
Specjalista
Kontakt:

Post autor: wojtas01 » 20 wrz 2018, o 10:49

dieselparts4you

kochar
Wymiatacz

Post autor: kochar » 20 wrz 2018, o 18:03

Niezła kicha, głupio mi bo wstawiłem link z tym " dieselparts4you " z opinii wynikało że jest ok. a tu taki numer :( Sam kupiłem 3 szt. i zero problemów. Mam nadzieje że odda kasę.

wojtas01
Specjalista
Kontakt:

Post autor: wojtas01 » 25 wrz 2018, o 18:44

Odnośnie sporu z "dieselparts4you" to nie będę kontynuował tego wątku tutaj. Założyłem spór na allegro, finalnie będę dochodził swoich praw konsumenckich nawet w sądzie powszechnym. Jestem na to przygotowany. Sam zwrot stricte za towar nie interesuje mnie bo doszły koszty przesyłek i serwisu w ASO (demontaż, montaż, kodowanie). Jak zakończy się sprawa na pewno poinformuje Was tutaj.
Otrzymałem zregenerowane 3 wtryskiwacze z "Diesel Serwis Przybyłowicz " z Rzeszowa (mają autoryzację Delphi). Tak wyglądają:
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek

Zregenerowałem u nich 3 bo ten 1 miałem mieć od dieselparts4you ale jak wyszło to wiadomo. Serwis odesłał mi ten jeden bez regeneracji i...okazało się w przesyłce , że ma uszkodzony króciec paliwowy :/
Obrazek
Znów reklamacja {:/ ale w tym wypadku sprzedawca wydaje się uczciwym człowiekiem i deklaruje wymianę na częściach Delphi. Poza tym przesyłka była ubezpieczona. Dziś też z nim rozmawiałem telefonicznie i czekali na korpus wtryskiwacza.

W między czasie chciałem kupić nowy, fabryczny wtryskiwacz (zamówiłem w tamtym tygodniu z uwagi na brak porozumienia z poprzednim sprzedawcą a auto w serwisie, kolejne terminy przekładane). Sprzedawca przesłał mi dziś zdjęcia bo mam go do odebrania ale wstrzymałem się bo są już nowe numery na nim (tzn. 28489562, 25195088) a także brak GM (jakby zamazane) oraz wygląda na taki jakiś mało oryginalny. Oto zdjęcia i proszę Was o opinie na jego temat :
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Wygląda mi identycznie jak z tej strony Aliexpress :zdegustowany: :x :shock:
https://pl.aliexpress.com/item/Promotio ... 36520.html
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2018, o 19:06 przez wojtas01, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 302
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Post autor: etac » 25 wrz 2018, o 19:05

Często części produkowane są na tej samej linii, co części oryginalne z użyciem części tych samych dostawców. Jednakże z pewnych względów odpadają one z linii, lub zostały im nad stany i wtedy producent próbuje je sprzedać sam, ale nie ma już autoryzacji na użycia znaczka, a w tym jest to znaczek GM.

Ja tak kiedyś czyścidłem znaczki Renault z 500 lamp VALEO.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

wojtas01
Specjalista
Kontakt:

Post autor: wojtas01 » 25 wrz 2018, o 19:07

Tak wiem o tym.. Proszę zauważ , że on wygląda identycznie jak ten tu z aliexpress
https://pl.aliexpress.com/item/Promotio ... 36520.html

Wygląda na to, że w Polsce hurtownie już rozprowadzają chińczyki jako oryginały ... Dlatego sprzedawca nie chciał mi powiedzieć z jakiej hurtowni go sprowadzili... :/ Ja już wiem, z chińskiej :Y Dno i wodorosty nasz rynek...

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 302
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Post autor: etac » 25 wrz 2018, o 22:24

90% chińskich produktów to odpad produkcyjny, albo nielegalne użycie produktów które idzie na OEM i OES. Niestety pozostałe 10% to typowe podróby. Tutaj raczej mamy produkt z grupy 90%.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

wojtas01
Specjalista
Kontakt:

Post autor: wojtas01 » 28 wrz 2018, o 19:45

Dziś zostały wymienione wtryskiwacze. NIESTETY brak poprawy... :( Nie ma w ogóle odczucia włączania się turbospręzarki, auto nie reaguje dynamicznie na pedał gazu (naciśniesz mocniej i żadnej reakcji) {:/ Pedał gazu jest "miękki", auto bardzo ospale reaguje na niego. Zero dynamiki. Pedał hamulca też nie jest brzytwa (ma jakieś połączenie z turbosprężarką ?)
Ruszasz autem , wciskasz gaz to auto leciutko przyśpiesza a za chwilę takie przyhamowanie i musisz mocniej wciśnąć pedał gazu i jakoś tam jedzie... Wcześniej jak było ok to auto rwało się do przodu i jedynka była aż za mocna a teraz muł... Dodatkowo mam jakiś tam dziwny dzwięk , takie stuknięcie (gdzieś w osprzęcie silnika) - jedynka , dwójka i takie buuch... NIe wiem jak to określić ale jakby się coś załączało... :ocochodzi:

Jestem załamany... Już nawet nie wiem co i jak opisać... Wydane kilka tysięcy pln i punkt wyjściowy znów...
Może znacie jakiegoś speca , który mógłby pomóc... :pomoc:

Dodano po 1 godzinie 16 minutach 39 sekundach:
Osobiście podejrzewam czujnik kopiowania turbo lub zawór N75... Coś z osprzętu turbosprężarki.

pawelwaw84
Wymiatacz
Reputacja: 13
Imię: Paweł
Samochód: Captiva lift 2013
Silnik: 2.0d 163KM
Kontakt:

Post autor: pawelwaw84 » 28 wrz 2018, o 22:22

Pisałem Ci o tym N75 godzine po zalozeniu tego watku, 4 miesiace temu. Dziwie sie ze nie zaczales od tak taniej czesci jak N75 lub od diagnostyki tego sterowania. Kiedy mialem podobny problem w poprzednim aucie to sprawdzali to podlaczajac gruszke cos tam pompujac i tez mieli wskaznik pokazujacy podcisnienie. Sprawdzenie nie kosztowalo wiele a problem rozwiazali za pierwszym podejsciem. Gdyby to byly wtryski to albo bys mial szarpanie albo dymienie, ewentualnie przerwy w mocy a to jest wg mnie wina sterowania turbosprezarka/podcisnienia.
To trytniecie jakby sie cos zalaczalo to test ukladow przeciwposlizgowych - tak byc powinno.
Jesli masz tez problemy z hamulcami to wskazuje na problemy z ukladem podcisnienia poniewaz jest potrzebne wlasnie do hamulcow jak i sterowania turbosprezarka. Moze gdzies jest dziurka w jakims przewodzie albo zaworek zwrotny na pompie?

wojtas01
Specjalista
Kontakt:

Post autor: wojtas01 » 28 wrz 2018, o 22:51

Paweł, miałem szarpanie czasami, rura też okopcona ale mogły się nałożyć dwa problemy. Wtrysk w 2 cylindrze i osprzęt turbosprężarki. Wtryski zrobione więc...pozostaje wszystko co związane z turbosprężarką...
Co do hamulców to kiedyś jadę, wciskam hamulec stopniowo ale mocno i aż mi zleciał do podłogi ...To nie jest normalne. W ogóle z hamulcami coś nie do końca jest ok bo twardość jest zmienna i właśnie kiedyś wyczytałem tu na forum , że mają wspólny układ podciśnienia z turbosprężarką. Coś jest na rzeczy tak jak piszesz - to może być słuszny trop i o tym też myślałem...
Auto bylo w kilku serwisach i bezskutecznie. O warsztatach w warm.maz. to nawet nie chcę wspominać a ja mam pierwszy raz diesla... Nawet nie czują, że turbo nie działa. Brak słów...
Jeżeli dojadę do Warszawy to moglibyśmy coś pomóżdzyć razem (pracuje i mieszkam w tygodniu w Warszawie). Może polecasz jakiś warsztat w Warszawie..? Sam nie dam rady nic zrobić..

Dodano po 11 minutach 41 sekundach:
pawelwaw84 pisze:
31 maja 2018, o 20:06
Albo zaworek podcisnienia sterujacy turbosprezarka.
Pisałeś , zgadza się. Może go profilaktycznie wymienić? Zaraz go poszukam w necie.
To zdjęcie mojego silnika. Mowa o tym zaworze ?
Obrazek

pawelwaw84
Wymiatacz
Kontakt:

Post autor: pawelwaw84 » 29 wrz 2018, o 07:57

Chetnie bym Ci pomogl ale zaden ze mnie mechanik i jak zobacze silnik pierwszy raz na oczy to wolalbym tam w nic nie ingerowac na chybil trafil. Wczesniej mialem Volvo wiec z podobnymi problemami jezdzilem do VCentrum, ale oni specjalizuja sie tylko w 3 markach wiec raczej tam bym go nie zostawial. Powiem tyle. Gdybym byl na Twoim miejscu sprobowalbym pojechac do warszawskiego ASO. Tu maja taki przerob i duze doswiadczenie ze moga rozwiklac zagadke. Ja polecam Aso Miniewski. Sa drodzy ale ogarnieci. Koniecznie naprowadz na trop z podcisnieniem.
Acha a tak w ogole to kiedys mi turbosprezarka nie pracowala po tym jak jakis mechanik cos grzebal i na odwrot zalozyl wezyki podcisnienia na ten zaworek N75. Nie mam pewnosci czy to na zdjeciu to ten zaworek. Latwo sie upewnic sledzac dokad zmierzaja podlaczone do niego przewody.

wojtas01
Specjalista
Kontakt:

Post autor: wojtas01 » 29 wrz 2018, o 16:12

Dzieki za podpowiedź odnośnie serwisu w Warszawie . Prawdopodobnie się tam wybiorę.
Mam pytanie :
Gdzie znajduje się zawór N75 ? Czujnik kopiowania turbo jest na gruszce a gdzie szukać N75 i jakie on ma oznaczenie katalogowe ?

Po odpaleniu auta sztanga idzie do dołu i to chyba prawidłowa reakcja .

kochar
Wymiatacz

Post autor: kochar » 29 wrz 2018, o 18:14

Załączniki
SILNIK 22.jpg

wojtas01
Specjalista
Kontakt:

Post autor: wojtas01 » 30 wrz 2018, o 11:34

To jest silnik 2.0 od Cruze ? Nie do końca rozumiem Twoje opisy . Gruszka od turbo jest z drugiej strony przy turbinie . Na niej zamontowany jest czujnik kopiowania turbo . Gdzie znajdę ten N75 ?

pawelwaw84
Wymiatacz
Kontakt:

Post autor: pawelwaw84 » 30 wrz 2018, o 13:35

Zle podpisane zdjecia. Zaworki ktorych szukasz sa na zdjeciu. Jeden od klap gaszacych w dolocie a drugi od turbo.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”