Uszczelka pokrywy wałka rozrządu

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Reputacja: 26
Imię: Andrzej
Samochód: Cruze, Spark
Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
LPG: TAK
Kontakt:

Uszczelka pokrywy wałka rozrządu

Post autor: Regulus » 17 wrz 2015, o 22:41

Piszę tak mądrze, a nie o pokrywie zaworów, bo studiowałem TIS ;) A wziąłem się za tę lekturę, ponieważ będę wymieniał uszczelkę, tę co mi w warsztacie poharatali. Jak oddawałem samochód to poprosiłem, żeby tym razem nie walili tak dużo silikonu, bo mi gluty powpadają do KZFR i będzie kłopot. Na co właściciel, że oni zawsze uszczelniają pastą, bo jest w TIS napisane że to obowiązkowe i jak nie wierzę, to on mi pokaże... leciałem do roboty, więc darowałem sobie to sprawdzanie w TIS-ie. Ale mnie nurtowało, i rzeczywiście w TIS jest napisane, żeby nałożyć 2 mm pasty w miejscach zacięcia - ale w silniku 1.4! Tam jest inna uszczelka niż w 1.6/1.8 (łańcuch tam jest i to zagięcie ma 90 stopni a nie 45 jak w 1.8), inna pokrywa i 15 śrub. A w instrukcji montażu pokrywy wałka rozrządu 1.6 i 1.8 nic o paście nie piszą... i wierz tu 'fachowcom' :H

pawelwaw84
Wymiatacz
Reputacja: 13
Imię: Paweł
Samochód: Captiva lift 2013
Silnik: 2.0d 163KM
Kontakt:

Re: Uszczelka pokrywy wałka rozrządu

Post autor: pawelwaw84 » 17 wrz 2015, o 22:50

Pasty dać chociaż trochę, nawet po całej uszczelce nie zaszkodzi, tylko to ma być pasta a nie sylikon. Dirko jest jedną z najlepszych.

Awatar użytkownika
Regulus
Zasłużony dla forum
Reputacja: 26
Imię: Andrzej
Samochód: Cruze, Spark
Silnik: 1.8, F18D4, 104 kW
LPG: TAK
Kontakt:

Post autor: Regulus » 18 wrz 2015, o 09:53

Ja się boję - niech się odczepi malutki farfocelek, a nie mam sitek na solenoidach i problem gotowy... W końcu fabrycznie masz gołą uszczelkę - jak pierwszy raz zdejmowałem pokrywę, na pewno nic tam nie było dodatkowego.

pawelwaw84
Wymiatacz
Reputacja: 13
Imię: Paweł
Samochód: Captiva lift 2013
Silnik: 2.0d 163KM
Kontakt:

Post autor: pawelwaw84 » 18 wrz 2015, o 11:37

Też tak myślałem i potem co rok-dwa musiałem tę pokrywę zrzucać i poprawiać. Odkąd posmarowałem miałem spokój na lata 8-)

barus
Wymiatacz
Reputacja: 35
Imię: Czesław
Samochód: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: barus » 19 wrz 2015, o 16:17

Regulus pisze:Ja się boję - niech się odczepi malutki farfocelek, a nie mam sitek na solenoidach i problem gotowy... W końcu fabrycznie masz gołą uszczelkę - jak pierwszy raz zdejmowałem pokrywę, na pewno nic tam nie było dodatkowego.
Nie ma takiej możliwości, aby nawet mały farfocelek dostał się w okolice sitek na solenoidach. Olej z klawiatury spływa do miski olejowej a z miski pompa zasysa olej poprzez wstępny filtr na ssaniu (sitko) i tłoczy go głównego filtra a następnie do magistrali m/i do KZFR.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”