Wysokie obroty na luzie podczas jazdy na zimnych silniku

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
sobotaa
Bywalec
Reputacja: 0
Imię: Paweł
Samochód: Cruze 1.4T SW LT
Silnik:
Kontakt:

Wysokie obroty na luzie podczas jazdy na zimnych silniku

Post autor: sobotaa » 3 kwie 2015, o 18:10

Witam mam problem z autem mianowicie zaraz po uruchomieniu auta jak jadę na luzie z minimalną prędkością -5-10 km/h to rosną mi obroty silnika zazwyczaj jest to lekko ponad 3 tyś dzisiaj doszły do 4 tyś. Obroty utrzymują się na takim poziomie lub rosną i wtedy zazwyczaj hamuje do zera i obroty ustawiają się na poziomie jałowych i dalej ruszam.

W normalnych warunkach jak się rusza i jest pusta droga ciężko jest to zauważyć, przypadłość wychodzi jak ruszam po robocie i wyjeżdżam z dość ciasnego parkingu gdzie muszę jechać powoli i manewrować.

Temat zgłoszony został oczywiście na pierwszym przeglądzie gdzie kierownik serwisu stwierdził że cytuje:"Auto dodaje sobie obrotów aby podładować akumulator" i ten typ tak ma i tyle. Jeśli chodzi o jego kompetencję to po przeglądzie zwróciłem mu uwagę że jest zalane za dużo oleju (ponad max) to stwierdził że nie jest i zawsze leją 4.5 litra i nie patrzą na wskaźnik bo jak jest więcej to przynajmniej wystarczy do kolejnego przeglądu jakby nowe auto brało olej przy przebiegu 10 tyś/rocznie.

Czy ktoś z Was ma jakieś sugestię co mogę sprawdzić sam ?, w ostateczności czeka mnie podróż do innego ASO bo widzę że to u mnie w mieście to jakaś lipa jest i mają podejście do klienta jak za zamierzchłych czasów.

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 301
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Re: Wysokie obroty na luzie podczas jazdy na zimnych silniku

Post autor: etac » 3 kwie 2015, o 18:16

Silnik rzeczywiście ma podbijać obroty, ale żeby aż tak wysoko? Chociaż na zimnym silniku, może tak być. :ocochodzi:

Chyba rzeczywiście trzeba serwis zmienić.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Reputacja: 9
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS » 3 kwie 2015, o 19:45

Że, co, jak ? do 3-4 tyś. podbijać zimny silnik ? Maro ma ten sam silnik co ty, może jak zajrzy to poda czy ma tak samo.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...

Maniek

Post autor: Maniek » 3 kwie 2015, o 20:08

Na 100% to nie jest normalny objaw, coś jest nie tak i tu trzeba dobrego diagnosty i komputra.
Często w korku tak robię, u siebie i innych autach - pierwszy czy drugi bieg, noga z gazu i po woli się toczę, silnik delikatnie podnosi obroty, reguluje sobie sam w zakresie do 1300 obrotów, ale nie 3000, przecież nawet na pierwszym biegu 3000 to już jest dosyć szybko - na pewno nie 5-10km/h.

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Reputacja: 9
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS » 3 kwie 2015, o 20:56

Dlatego się pytam :) dla mnie 3-4k na 1 biegu to ruszanie z paleniem gumy, a nie lekka jazda w korku.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...

sobotaa
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Post autor: sobotaa » 3 kwie 2015, o 21:02

Auto właśnie jakby samo przyśpiesza i trzeba wrzucić na luz żeby się zmieścić na parkingu i wtedy właśnie obroty rosną jeszcze bardziej, aż do zatrzymania auta wtedy jak ręką odjął wszystko wraca do normy. Wydało mi się że to kwestia temperatury zima itd, ale dzisiaj w sumie aż tak zimno nie było około 10C.

A może koty coś mi rozwaliły pod maską bo zaobserwowałem kilka razy że miałem sierść na silniku oczywiście pod maską w środku nawet pryskałem odstraszaczem kilka razy. Z tego co zauważyłem to czasami zimą lecą na parking jak jakieś auto podjeżdża takie są cwane.

Pomimo że mieszkam w mieście widziałem przed blokiem również kuny a one potrafią spustoszenie zrobić pod maską z tego co czytałem :/

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 301
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Post autor: etac » 3 kwie 2015, o 21:06

no to może jakieś podciśnienie przegryzły :zastanawiasie:
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Reputacja: 21
Imię: Konrad
Samochód: Nubira x2
Silnik:
Kontakt:

Post autor: konradoo » 3 kwie 2015, o 21:13

Sprawdź przewody podciśnieniowe od serwo. Miałem tak u siebie. Jak wyhamujesz,użyjesz hamulca to się normuje. U mnie była wersja hard,bo się zapomniało go dokręcić i silnik łapał lewe powietrze.
O partsy pisz PW.

sobotaa
Bywalec
Silnik:
Kontakt:

Post autor: sobotaa » 3 kwie 2015, o 21:34

Dzięki za wskazówki, spróbuje jutro popatrzeć pod maską chociaż nie wiem czy coś wypatrzę bo nie jestem mechanikiem :ocochodzi:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”