Wysokie obroty na luzie podczas jazdy na zimnych silniku
-
- Bywalec
- Reputacja: 0
- Imię: Paweł
- Samochód: Cruze 1.4T SW LT
- Silnik:
- Kontakt:
Wysokie obroty na luzie podczas jazdy na zimnych silniku
Witam mam problem z autem mianowicie zaraz po uruchomieniu auta jak jadę na luzie z minimalną prędkością -5-10 km/h to rosną mi obroty silnika zazwyczaj jest to lekko ponad 3 tyś dzisiaj doszły do 4 tyś. Obroty utrzymują się na takim poziomie lub rosną i wtedy zazwyczaj hamuje do zera i obroty ustawiają się na poziomie jałowych i dalej ruszam.
W normalnych warunkach jak się rusza i jest pusta droga ciężko jest to zauważyć, przypadłość wychodzi jak ruszam po robocie i wyjeżdżam z dość ciasnego parkingu gdzie muszę jechać powoli i manewrować.
Temat zgłoszony został oczywiście na pierwszym przeglądzie gdzie kierownik serwisu stwierdził że cytuje:"Auto dodaje sobie obrotów aby podładować akumulator" i ten typ tak ma i tyle. Jeśli chodzi o jego kompetencję to po przeglądzie zwróciłem mu uwagę że jest zalane za dużo oleju (ponad max) to stwierdził że nie jest i zawsze leją 4.5 litra i nie patrzą na wskaźnik bo jak jest więcej to przynajmniej wystarczy do kolejnego przeglądu jakby nowe auto brało olej przy przebiegu 10 tyś/rocznie.
Czy ktoś z Was ma jakieś sugestię co mogę sprawdzić sam ?, w ostateczności czeka mnie podróż do innego ASO bo widzę że to u mnie w mieście to jakaś lipa jest i mają podejście do klienta jak za zamierzchłych czasów.
W normalnych warunkach jak się rusza i jest pusta droga ciężko jest to zauważyć, przypadłość wychodzi jak ruszam po robocie i wyjeżdżam z dość ciasnego parkingu gdzie muszę jechać powoli i manewrować.
Temat zgłoszony został oczywiście na pierwszym przeglądzie gdzie kierownik serwisu stwierdził że cytuje:"Auto dodaje sobie obrotów aby podładować akumulator" i ten typ tak ma i tyle. Jeśli chodzi o jego kompetencję to po przeglądzie zwróciłem mu uwagę że jest zalane za dużo oleju (ponad max) to stwierdził że nie jest i zawsze leją 4.5 litra i nie patrzą na wskaźnik bo jak jest więcej to przynajmniej wystarczy do kolejnego przeglądu jakby nowe auto brało olej przy przebiegu 10 tyś/rocznie.
Czy ktoś z Was ma jakieś sugestię co mogę sprawdzić sam ?, w ostateczności czeka mnie podróż do innego ASO bo widzę że to u mnie w mieście to jakaś lipa jest i mają podejście do klienta jak za zamierzchłych czasów.
- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: Wysokie obroty na luzie podczas jazdy na zimnych silniku
Silnik rzeczywiście ma podbijać obroty, ale żeby aż tak wysoko? Chociaż na zimnym silniku, może tak być.
Chyba rzeczywiście trzeba serwis zmienić.

Chyba rzeczywiście trzeba serwis zmienić.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 9
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Że, co, jak ? do 3-4 tyś. podbijać zimny silnik ? Maro ma ten sam silnik co ty, może jak zajrzy to poda czy ma tak samo.
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
Na 100% to nie jest normalny objaw, coś jest nie tak i tu trzeba dobrego diagnosty i komputra.
Często w korku tak robię, u siebie i innych autach - pierwszy czy drugi bieg, noga z gazu i po woli się toczę, silnik delikatnie podnosi obroty, reguluje sobie sam w zakresie do 1300 obrotów, ale nie 3000, przecież nawet na pierwszym biegu 3000 to już jest dosyć szybko - na pewno nie 5-10km/h.
Często w korku tak robię, u siebie i innych autach - pierwszy czy drugi bieg, noga z gazu i po woli się toczę, silnik delikatnie podnosi obroty, reguluje sobie sam w zakresie do 1300 obrotów, ale nie 3000, przecież nawet na pierwszym biegu 3000 to już jest dosyć szybko - na pewno nie 5-10km/h.
- XaRaDaS
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 9
- Imię: Andrzej
- Samochód: Orlando LTZ
- Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
- Kontakt:
Dlatego się pytam
dla mnie 3-4k na 1 biegu to ruszanie z paleniem gumy, a nie lekka jazda w korku.

Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...
-
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Auto właśnie jakby samo przyśpiesza i trzeba wrzucić na luz żeby się zmieścić na parkingu i wtedy właśnie obroty rosną jeszcze bardziej, aż do zatrzymania auta wtedy jak ręką odjął wszystko wraca do normy. Wydało mi się że to kwestia temperatury zima itd, ale dzisiaj w sumie aż tak zimno nie było około 10C.
A może koty coś mi rozwaliły pod maską bo zaobserwowałem kilka razy że miałem sierść na silniku oczywiście pod maską w środku nawet pryskałem odstraszaczem kilka razy. Z tego co zauważyłem to czasami zimą lecą na parking jak jakieś auto podjeżdża takie są cwane.
Pomimo że mieszkam w mieście widziałem przed blokiem również kuny a one potrafią spustoszenie zrobić pod maską z tego co czytałem
A może koty coś mi rozwaliły pod maską bo zaobserwowałem kilka razy że miałem sierść na silniku oczywiście pod maską w środku nawet pryskałem odstraszaczem kilka razy. Z tego co zauważyłem to czasami zimą lecą na parking jak jakieś auto podjeżdża takie są cwane.
Pomimo że mieszkam w mieście widziałem przed blokiem również kuny a one potrafią spustoszenie zrobić pod maską z tego co czytałem

- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
no to może jakieś podciśnienie przegryzły 

Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 21
- Imię: Konrad
- Samochód: Nubira x2
- Silnik:
- Kontakt:
Sprawdź przewody podciśnieniowe od serwo. Miałem tak u siebie. Jak wyhamujesz,użyjesz hamulca to się normuje. U mnie była wersja hard,bo się zapomniało go dokręcić i silnik łapał lewe powietrze.
O partsy pisz PW.
-
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Dzięki za wskazówki, spróbuje jutro popatrzeć pod maską chociaż nie wiem czy coś wypatrzę bo nie jestem mechanikiem