Cześć,
od pewnego czasu mój chevrolet zaczął pracować niepoprawnie a dokładniej :
rano gdy temperatura jest niższa około 5 stopni po wyjechaniu na drogę i przyśpieszaniu, zaczyna lekko szarpać i wyrzuca kontrolkę check oraz kontrolę trakcji, po przejechaniu tak około 100m auto przestaje szarpać, dalej po 1km gaśnie check, zostaje tylko kontrolka trakcji ale auto pracuje normalnie. Zatrzymam się i skasuje błąd p0301 i dalej jadę normalnie bez błędów przez resztę dnia. Zauważyłem że jeśli podczas gdy auto zaczyna szarpać odpuszczę gaz i auto przez kilka sekund pojedzie na luzie następnie dodam gaz - problem nie wystąpi. (dzieje się to tylko przy niższych temperaturach)
Wymieniłem cewkę (delphi) oraz świece (bosch) na nową oraz sprawdziłem kostki - brak poprawy. Dodatkowo zamieniłem wtryski 1-4 ale problem się nie przeniósł (uszczelki na wtryskach również wymienione). Nadal wyrzuca błąd zapłonu na 1 cylindrze.
Nie wiem jak dalej zdiagnozować problem bo występuje sporadycznie, do głowy przychodzi mi jedynie że trafiłem na uszkodzoną nową cewkę.
Prośba o pomoc w problemie i poradę
Chevrolet Cruze 1.4T 140km, przebieg 204 tys.
Wypadanie zapłonu
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Michał
- Samochód: Cruze
- Silnik: 1.4T
- Kontakt:
- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: Wypadanie zapłonu
a świece? Ja miałem podobnie jak kupiłem trefne świece.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe