2.0 VCDI (Z20S1) - Dziwna praca silnika

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
Skunks32
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Dominik
Samochód: Cruze LT
Silnik: 2.0, 150KM, Diesel
Kontakt:

2.0 VCDI (Z20S1) - Dziwna praca silnika

Post autor: Skunks32 » 6 maja 2024, o 11:55

Jestem właśnie po wymianie sprzęgła (wszystko spasowało co ostatnio już szukałem i pomogli tutaj na forum :D). I hmm, nigdy nie działo mi się tak że zgasł sekundę po zapaleniu, a właściwie to tak jakby w ogóle nie zachwycił. Za drugim razem dopiero. I tylko na zimnym. Aczkolwiek odkąd go posiadam nigdy nie łapie za pierwszym przekręceniem i tak strasznie ciężko pali, w ogóle takie szarpnięcie silnika jest. Jakby go coś trzymało przy zapłonie. Jak zapali to pracuje no w miarę równo, nie szarpie przy jeździe, moc ma, nie czuć żeby był słaby, wtrysk mi klepie ale to regeneracja będzie na przyszły rok. Przypuszczam również dziurę/koniec turbo bo świszczy powoli ale nie wiem czy to byłby powód problemu z zapłonem. Dziwne takie. I jak już raz zapali to nie ma tego porannego problemu że tak jakby gaśnie tylko zostaje to ciężkie zapalanie za drugim przekręceniem cyklu (nie kluczyka, kluczyk trzymam). To gaśnięcie zauważyłem po wymianie sprzęgła. Przyznam jeszcze że Aku nie zmieniany w ogóle ale mógłby to być problem?

bodzio204
Bywalec
Reputacja: 10
Imię: Bogusław
Samochód: Malibu LTZ AT
Silnik: 2.4
LPG: LPG
Inny samochód: A6C6 2.4V6 LPG
Kontakt:

Re: 2.0 VCDI (Z20S1) - Dziwna praca silnika

Post autor: bodzio204 » 7 maja 2024, o 14:01

Obstawiam świece żarowe, warto sprawdzić albo ciśnienie paliwa na rozruchu.

Skunks32
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Dominik
Samochód: Cruze LT
Silnik: 2.0, 150KM, Diesel
Kontakt:

Re: 2.0 VCDI (Z20S1) - Dziwna praca silnika

Post autor: Skunks32 » 8 maja 2024, o 06:27

W sumie tą drogą nie szedłem, dzięki :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Mechanika”