Palące sie kostki H4 Aveo T250 sedan 2008
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Łukasz
- Samochód: Aveo T250 sedan
- Silnik:
- Kontakt:
Palące sie kostki H4 Aveo T250 sedan 2008
Witajcie.
Mam taki nietypowy problem z oświetleniem przednim w Aveo T250 sedan 2008 rok.
Kiedyś jechałem w trasie i zgasły mi światła mijania z przodu (postojówki świeciły nadal). Okazało się że spaliły się doszczętnie żarówki a wsadzone miałem standardowe żarówki H4 - nie żadne jakieś marketowe High Super Hiper Blu Xenon ultra light.
Od tamtej pory regularnie wymieniam kostki (tym razem ceramiczne) które regularnie się spalają szczególnie w poziomym pinie na kostce odpowiedzialnym za światła mijania. Kostki wymieniam zgodnie ze schematem dodatkowo wszystko posprawdzałem miernikiem wcześniej (chodzi mi o pierwszą wymianę kostek)
Jakie są objawy:
- obydwa światła mijania świecą na żółto dając słabe światło a w tym momencie żarzy się ma desce kontrolka świateł długich.
- po włączeniu świateł długich lampy dają piękne mocne światło a kontrolka świeci mocno i prawidłowo.
- jak odłączę lampę prawą to lewe światło mijania pięknie świeci kontrolka przestaje się żarzyć - podobna sytuacja jest jak zrobiona odwrót czyli odłączę lewą to prawa świetnie świeci - podłącze obydwie - świecą na żółto, żarzy się kontrolka długich.
- żadne bezpieczniki nie są przepalone i podczas świecenia obu nic nie śmierdzi, bezpieczników nie spala....nie wiem.
CZY KTOŚ Z WAS MOI DRODZY PRZERABIAŁ TAKI PROBLEM?
GDYBYM ŹLE PODŁĄCZYŁ PRZEWODY OD ZMASOWANIE, ŚWIATEŁ MIJANIA I DROGOWYCH TO NA PEWNO POPALIŁBYM BEZPIECZNIKI - SPRAWDZAŁEM WSZYSTKO NA MIERNIKU PODŁĄCZAJĄC PLUS I MINUS W ODPOWIEDNIE PRZEWODY I PRZEŁĄCZAJĄC PRZEŁĄCZNIKIEM PRZY KIEROWNICY.
GDZIE SZUKAĆ JAKIEGOŚ ZWARCIA ZANIM ELEKTROMECHANIK WYDOI MNIE Z PIENIĘDZY?
POZDRAWIAM.
Łukasz
Mam taki nietypowy problem z oświetleniem przednim w Aveo T250 sedan 2008 rok.
Kiedyś jechałem w trasie i zgasły mi światła mijania z przodu (postojówki świeciły nadal). Okazało się że spaliły się doszczętnie żarówki a wsadzone miałem standardowe żarówki H4 - nie żadne jakieś marketowe High Super Hiper Blu Xenon ultra light.
Od tamtej pory regularnie wymieniam kostki (tym razem ceramiczne) które regularnie się spalają szczególnie w poziomym pinie na kostce odpowiedzialnym za światła mijania. Kostki wymieniam zgodnie ze schematem dodatkowo wszystko posprawdzałem miernikiem wcześniej (chodzi mi o pierwszą wymianę kostek)
Jakie są objawy:
- obydwa światła mijania świecą na żółto dając słabe światło a w tym momencie żarzy się ma desce kontrolka świateł długich.
- po włączeniu świateł długich lampy dają piękne mocne światło a kontrolka świeci mocno i prawidłowo.
- jak odłączę lampę prawą to lewe światło mijania pięknie świeci kontrolka przestaje się żarzyć - podobna sytuacja jest jak zrobiona odwrót czyli odłączę lewą to prawa świetnie świeci - podłącze obydwie - świecą na żółto, żarzy się kontrolka długich.
- żadne bezpieczniki nie są przepalone i podczas świecenia obu nic nie śmierdzi, bezpieczników nie spala....nie wiem.
CZY KTOŚ Z WAS MOI DRODZY PRZERABIAŁ TAKI PROBLEM?
GDYBYM ŹLE PODŁĄCZYŁ PRZEWODY OD ZMASOWANIE, ŚWIATEŁ MIJANIA I DROGOWYCH TO NA PEWNO POPALIŁBYM BEZPIECZNIKI - SPRAWDZAŁEM WSZYSTKO NA MIERNIKU PODŁĄCZAJĄC PLUS I MINUS W ODPOWIEDNIE PRZEWODY I PRZEŁĄCZAJĄC PRZEŁĄCZNIKIEM PRZY KIEROWNICY.
GDZIE SZUKAĆ JAKIEGOŚ ZWARCIA ZANIM ELEKTROMECHANIK WYDOI MNIE Z PIENIĘDZY?
POZDRAWIAM.
Łukasz
- Załączniki
-
- WP_20170901_20_42_56_Pro.jpg (224.99 KiB) Przejrzano 3859 razy
-
- WP_20170901_20_42_46_Pro.jpg (226.84 KiB) Przejrzano 3859 razy
- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: Palące sie kostki H4 Aveo T250 sedan 2008
Poszukaj punktów masowych wiązki reflektora i je wyczyść i dokręć ponownie i zabezpiecz wazeliną techniczną.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Hej Krzysztof. Dziękuje za podpowiedź...w sumie to nie pomyślałem o tym...może faktycznie punkty masowe zaśniedziały, zabrudziły sie z biegiem i nie stykają jak należy. Dam znać czy pomogło. Dziękuję.
- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 51
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Ew. jeśli poprawisz, i nadal będą się kostki palić, to dorób dodatkowe masy, nawet w miejscu gdzie lutujesz nowe kostki (czyli dolutować kawałek kabla z oczkiem na końcu, i to oczko przykręć do oczyszczonej blachy).
Na 99,99% u Ciebie jest problem z słabą masą.
Na 99,99% u Ciebie jest problem z słabą masą.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Hej Sebastian. Dziękuję za odpowiedź na problem. Pewnie będę grzebał w poniedziałek to napiszę czy pozbyłem się problemu. Dzięki 

-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Jeszcze mam pytanie....palące się kostki to jedno ale światła mijania świecące się na żółto i żarząca się kontrolka długich to też jest spowodowane słabym zmasowaniem? Kiedyś miałem zwierzaka pod maską może są gdzieś wiązki ponadgryzane? Ewentualnie za 8 lat użytkowania pałąk przy kierownicy mógłby robić zwarcie ze zużycia? Czy jak podepnę kompa do Aveo to taki problem wyskoczy na diagnostyce?....to co prawda model "Bieda Edition" ale po coś tego switcha ma pod kierownicą 

- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 51
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Tak, może być, a nawet bym powiedział, że jest to spowodowane słabą masą. 

Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
- Florek
- Bywalec
- Imię: Tomek
- Samochód: Captiva 07, Aveo 06
- Silnik:
- Kontakt:
Podeślę się pod temat ojcu nagminnie przepada się żarówka od strony pasażera światło mijania. Świeci ładnie ale różnie raz miesiąc raz 3 miesiące a raz tydzień. I tak ma od wielu lat.
Chevrolet Captiva 4x4 AT 2.0 VCDI 150KM 320NM 2007r. -> Wirus na 180KM 380NM DPF EGR OFF
Chevrolet Aveo T250 1.2 8v LPG 2006r.
Nissan Pulsar 1.2 DIG-T 115KM 190NM 2014r.
Chevrolet Aveo T250 1.2 8v LPG 2006r.
Nissan Pulsar 1.2 DIG-T 115KM 190NM 2014r.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Hej wszystkim. Chwile mnie nie było - musiałem się zająć szukaniem pracy. Wyczyściłem wszystkie punkty masy oraz na każdą lampę dorobiłem jeszcze po jednym dodatkowym punkcie zmasowania - niestety problem nie ustąpił ale bardzo Wam wszystkim dziękuję za pomoc. Jak się odkuję to będę musiał jechać do elektromechanika....chyba że macie jeszcze jakieś pomysły.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- tdon
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 57
- Samochód: Hyundai i20 BC3
- Silnik: 1,2 16V 84KM
- LPG: BRC SQ32 DualJet
- Inny samochód: Był Aveo T300 LT+
- Kontakt:
Niestety wszystko wskazuje na to, że jednak zamieniłeś przewody masowy i długich podczas wymiany kostki. Spróbuj je zamienić z powrotem. Załącz sobie światła mijania i podłącz żarówkę w taki sposób, aby zaświeciła poprawnie. Potem to samo zrób dla świateł długich. Podczas prób z jedną żarówką odłącz drugą.
Powodem palących się kostek na pewno nie jest zła masa, lecz kiepski styk na połączeniach lub też zła jakość samych kostek (oczywiście dobrze zrobiłeś jeśli poprawiłeś przewody masowe). Spróbuj podoginać styki w taki sposób, żeby żarówka wchodziła dość ciasno. Jeśli to nie pomoże, zastosuj oryginalne kostki - nie słyszałem, aby ktoś miał z nimi problemy.
Powodem palących się kostek na pewno nie jest zła masa, lecz kiepski styk na połączeniach lub też zła jakość samych kostek (oczywiście dobrze zrobiłeś jeśli poprawiłeś przewody masowe). Spróbuj podoginać styki w taki sposób, żeby żarówka wchodziła dość ciasno. Jeśli to nie pomoże, zastosuj oryginalne kostki - nie słyszałem, aby ktoś miał z nimi problemy.
- zzzz
- Wymiatacz
- Reputacja: 41
- Imię: Zbyszek
- Samochód: Cruze HB LT+
- Silnik: 1.8
- LPG: BRC
- Kontakt:
jakim cudem słaby styk w punkcie masowym może być powodem palenia się kostek przy żarówkach? Panowie, niektórzy z was tworzą historię...
- tdon
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 57
- Samochód: Hyundai i20 BC3
- Silnik: 1,2 16V 84KM
- LPG: BRC SQ32 DualJet
- Inny samochód: Był Aveo T300 LT+
- Kontakt:
A kto pisze o słabym styku w punkcie masowym jako przyczynie palenia się kostek???
Czy tekst "Powodem palących się kostek na pewno nie jest zła masa" lub "Spróbuj podoginać styki w taki sposób, żeby żarówka wchodziła dość ciasno." o tym świadczy???
Być może nie napisałem wprost, że chodzi o kiepski styk we wtyku żarówki, jednak z kolejnego zdania wynika to jednoznacznie.
Czy tekst "Powodem palących się kostek na pewno nie jest zła masa" lub "Spróbuj podoginać styki w taki sposób, żeby żarówka wchodziła dość ciasno." o tym świadczy???
Być może nie napisałem wprost, że chodzi o kiepski styk we wtyku żarówki, jednak z kolejnego zdania wynika to jednoznacznie.
- zzzz
- Wymiatacz
- Reputacja: 41
- Imię: Zbyszek
- Samochód: Cruze HB LT+
- Silnik: 1.8
- LPG: BRC
- Kontakt:
tdon, to nie było do Ciebie
. paru kolegów wcześniej napisało żeby poprawić masę. Sorry za nieporozumienie.

-
- Bywalec
- Imię: Zenon
- Samochód: Aveo
- Silnik:
- Kontakt:
a sprawdziłeś ładowanie?