Cześć.
Jest problem ale nie ma kiedy prosi forumowiczów o pomoc. Słyszałem że same dobre rozwiązania i sugestie można tutaj od was otrzymać.
Mam T300 w którym zauważyłem że wiatrak się nie kręci. Od momentu zakupu nie zauważyłem nawet aby on uruchomił się chociaż raz.
Jaka może być przyczyna i jak mogę sprawdzić to sam? Co jest potrzebna aby to zweryfikować ? Może ktoś z was mi pomóc ?
Oto co zrobiłem w tym temacie.
- Sprawdziłem wentylator na krótko. Kręci tak ładnie że chciałbym go zostawić włączony.
- Miałem auto uruchomione ok 30minut. Wyłączyłem gdyż czułem że on ma dość (po temperaturze w silniku). Wierzę że po tym czasie czy jeździ czy stoi wentylator winien się zakręcić.
- termostat działa. Tak logicznie na to patrząc to płyn który wychodzi jest innej temperatury niż ten co wchodzi do zbiorniczka.
- chyba na dole w chłodnicy jest czujnik. Jakiś kabel na dwa piny jest podłączony. Nie wiem czy to on może za to odpowiadać (o ile to jest to)
Tyle co wiedziałem to pogrzebałem. Czy ktoś z was może mieć jakąś poradę jak zrobić to samemu ?
Aveo T300 wentylator nie dziala
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Radek
- Samochód: T300
- Silnik: 1.2
- Kontakt:
- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: Aveo T300 wentylator nie dziala
Skoro wentylator chodzi to już połowa sukcesu.
Teraz jest dobrze podłączyć tester i wymusić z kompa załączanie się wentylatora, a po drugie sprawdzić czy nie ma błędów.
Jak nie zasteruje z kompa to do sprawdzenia przekaźniki i bezpieczniki, potem będzie do sprawdzenia instalacja. Wszystko jest pod maską.
Dla podpowiedzi - sterownik podaje masę na przekaźniki
Teraz jest dobrze podłączyć tester i wymusić z kompa załączanie się wentylatora, a po drugie sprawdzić czy nie ma błędów.
Jak nie zasteruje z kompa to do sprawdzenia przekaźniki i bezpieczniki, potem będzie do sprawdzenia instalacja. Wszystko jest pod maską.
Dla podpowiedzi - sterownik podaje masę na przekaźniki
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Radek
- Samochód: T300
- Silnik: 1.2
- Kontakt:
Komputer…. Tester. Właśnie takich rzeczy nie mam.
Mogę natomiast kupić czujnik czy to jakaś inna część i podmienić tylko jak mogę znaleźć co i gdzie wymienić. Takiej sugestii szukam. No chyba że złożyć kompa do auta jest prostsze i tańsze
Mogę natomiast kupić czujnik czy to jakaś inna część i podmienić tylko jak mogę znaleźć co i gdzie wymienić. Takiej sugestii szukam. No chyba że złożyć kompa do auta jest prostsze i tańsze

- bubu1769
- Administrator
- Reputacja: 457
- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Kontakt:
Na początku możesz zainstalować na telefonie OPL Monitor
https://oplmonitor.eu/pl/ i kupić jeden z polecanych interfejsów żeby sprawdzić czy nie ma jakiś poważniejszych błędów i jaką temperaturę widzi sterownik silnika.
https://oplmonitor.eu/pl/ i kupić jeden z polecanych interfejsów żeby sprawdzić czy nie ma jakiś poważniejszych błędów i jaką temperaturę widzi sterownik silnika.
- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
no to musisz znaleźć w okolicy co zajmuje się Oplami i do niego się udać
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe