Szarpie przy 130km/h błąd P0300 wypadanie zaplonu
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Tobiasz
- Samochód: Aveo
- Silnik:
- Kontakt:
Szarpie przy 130km/h błąd P0300 wypadanie zaplonu
Witam wszystkich. Mam problem z moim aveo 1.2 2005r + lpg. A mianowicie przy predkosci ok 130 km/h zaczyna mi szarpać i wywala błąd p0300 gdy trochę odpuszczę pedal gazu przestaje szarpać i dalej się rozpedza. Dodatkowo wyskakuje błąd p0171 zbyt uboga mieszanka. Dzieje się tak na lpg jak i na benzynie. Wymienilem świece kable cewke czujnik położenia wałka rozrzadu bo mi błąd wyskakiwal (teraz jest już ok) oraz przeczyscilem przepustnice. Dalej nie ma pomysłu. Bardzo proszę o pomoc.
- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: Szarpie przy 130km/h błąd P0300 wypadanie zaplonu
a moze byś podjechał najpierw na regulacje, skoro jest za uboga mieszanka?
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Byłem u gazownika aby wyregulowac to mi powiedział że wszystko jest ok z gazem. Zasugierowal ze to może być lewe powietrze. Caly tydzień siedziałem w garażu i szukałem gdzie może być jakas nieszczelnosc niestety nic nie znalazlem. Powiedział również że to może być coś z prądem związane powymienialem świece kable cewke i dalej nic.
-
- Fachman
- Reputacja: 45
- Imię: Mariusz
- Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
- Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
- LPG: BRC SQ24 Genius 1500
- Kontakt:
Skasuj błędy, przełącz na pb przejedź naście km. I zobaczysz jak auto się zachowuje. Myślę, że wina jest po stronie LPG
Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka
- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Tobi333 pisze:Byłem u gazownika aby wyregulowac to mi powiedział że wszystko jest ok z gazem. Zasugierowal ze to może być lewe powietrze. Caly tydzień siedziałem w garażu i szukałem gdzie może być jakas nieszczelnosc niestety nic nie znalazlem. Powiedział również że to może być coś z prondem związane powymienialem świece kable cewke i dalej nic.
Zmień więc gazownika, bo uboga mieszanka przy jeździe na LPG, nie może pochodzić od cewki lub świec.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Ok spróbuje i dam znać. Właśnie jadę z pracy do domu 35km i zobaczę czy mi błąd wyskoczy.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Właśnie przejechałem 35km na benzynie. Przy wyższych prędkościach nic nie przerywalo nawet się rozkórozkólał do 160km/h co przy lpg było niemożliwe gdyż przy 140 przerywal i nie dało się szybciej jechac. Natomiast jak jechałem na benzynie na 2 biegu Tak ok 20-30 km/h jak dodawałam szybko gazu to się dławił i trzeba było wysprzeglic żeby już się nie dławił. Żaden błąd nie wyskoczył. Masakra co z tym autem się dzieje?
-
- Fachman
- Reputacja: 45
- Imię: Mariusz
- Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
- Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
- LPG: BRC SQ24 Genius 1500
- Kontakt:
No to gaz do regulacji. A czy dławienie na lpg też było?
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Uboga mieszanka na gazie to pewnie mapy wtrysku rozjechane stąd przydławianie na nopb. Generalnie, gaz do roboty. 35km to mało zrób setkę i zobacz czy mapy wrócą do ładu i zacznie jeździć na nopb prawidlowo. Oczywiście można by podglądnąć jakimś elm327 jak wyglądają korekty długoterminowe wtrysku, ale sądzę że będą na duże wzbogacenie skoro waliło już błędami. Można spróbować rozłączyć akumulator na kilka minut, niektórym ECM można tak zresetować korekty .

-
- Stały bywalec
- Imię: Przemek
- Samochód: Aveo T250
- Silnik:
- Kontakt:
Rozrząd był wymieniany? Jeśli nie to tutaj najpierw skieruj swoje podejrzenia co do błędu p0300. Kilka przypadków znam (między innymi swój) gdzie wymieniane były świece, przewody, cewki, czujniki, przepustnice a winny był rozrząd. Dodatkowo jeśli silnik 8v 72km a po roczniku widzę, że chyba tak, sprawdź za wczasu luz zaworowy.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Ok 2 miesiące temu był rozrząd wymieniony, a 3 miesiące temu uszczelka pod głowicą i zawory były ustawiane. Może mechanik coś spiepszył chociaż w to wątpię bo ponoć dobry.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Na lpg dlawil jeszcze bardziej niż na benzynie. Jak jadę na 2 biegu Tak ok 20km/h i dodam mocno gazu to autem szarpie jakbym na rodeo jeździł. Na benzynie mniej ale i tak trzeba wysprzeglic i dodać gazu żeby przestało szarpać.
-
- Stały bywalec
- Imię: Przemek
- Samochód: Aveo T250
- Silnik:
- Kontakt:
To trochę jak umnie. Mój jest z 2006 roku. Z pół roku jeździłem z błędem p0300. Po wymianie rozrządu problem znikł. A po kilku miesiącach poszła uszczelka pod głowicą.
U mnie problem był taki, że mechanik nie do końca potrafił podłączyć z powrotem LPG tak jak było i zaczęły sie problemy z gazem, ktorych nie było wcześniej. Może rzeczywiście wizyta u gazownika by sie przydała.
U mnie problem był taki, że mechanik nie do końca potrafił podłączyć z powrotem LPG tak jak było i zaczęły sie problemy z gazem, ktorych nie było wcześniej. Może rzeczywiście wizyta u gazownika by sie przydała.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Niedawno byłem mówił że wszystko ok z gazem i że to wina świec albo przewodów. Więc wymienilem na nowe. Niestety ale powinienem gazownika wymienic bo żadnej poprawy nie było. Po niedzieli pojadę do innego gazownika. Marto mnie te dlawienie jak jadę na benzynie na 2 drugim lub 3 biegu. Przypomina mi to jakbym jechał na 5biegu bardzo powoli i dodał gazu.
- Sebastian
- Moderator
- Reputacja: 51
- Imię: Sebastian
- Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
- Silnik:
- Kontakt:
Z Gliwic nie masz aż tak daleko, wiec umów sie i podjedź do DAVANTI w Bytomiu. Jeśli nie masz jakiś wynalazków, tylko np. Brc lub staga, to powinni ogarnąć.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.
-
- Aktywny
- Imię: Aleksander
- Samochód: Aveo T255
- Silnik: 1.2 72KM
- LPG: BRC
- Kontakt:
Mi zrobił automatyk, zaczął od kabli, okazało się, że jak ruszał kablami od wtrysków (LPG) to szarpało silnikiem na postoju jak dodawałem gazu. I P0300 wypadanie zapłonu. A wymieniłem wcześniej świece, przewody WN i cewkę.