T250 wymiana akumulatora
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Dariusz
- Samochód: Kalos 1.4 automat
- Silnik:
- Kontakt:
T250 wymiana akumulatora
Po 13 latach użytkowania padł dzisiaj akumulator w moim Kalosie. Wygląda jak pudełko do butów, zupełnie inaczej niż akumulatory europejskie, plus z lewej strony. Patrzę w internecie na zamienniki ale nie wiem czy europejski akumulator można zainstalować zamiast oryginalnego?
tapatic
Kalos 1.4 94KM automat
Kalos 1.4 94KM automat
Re: T250 wymiana akumulatora
Dobierz coś na podstawie parametrów takich jak prąd rozruchowy i pojemność aku. W zwykłych europejskich bateryjkach też masz różnorodność w umiejscowieniu biegunów. Najlepiej podjechać do jakiegoś sklepu z akumulatorami i na pewno coś dobiorą.
A swoją drogą - 13lat aku to super wynik. Mało kiedy bateryjka tyle wytrzymuje.
A swoją drogą - 13lat aku to super wynik. Mało kiedy bateryjka tyle wytrzymuje.
-
- Stały bywalec
- Imię: Przemek
- Samochód: Aveo T250
- Silnik:
- Kontakt:
Mój ma 11 i boję się wymieniać
. Mimo małych ilości kilometrów robionych dziennie. Co prawda jest już dość słaby i np. wystarczy zostawić radio włączone na pół godziny i pada ale nadal daje radę.

-
- Stały bywalec
- Imię: Przemek
- Samochód: Aveo T250
- Silnik:
- Kontakt:
Hej. Na co się zdecydowałeś? Na gwałt muszę kupić nowy. Jak pisałem wyżej mój padł całkowicie. Co godnie zastąpi mój 11 letni Delcor 45AH 430A? lewy +. I wytrzyma chociaż połowę tego co stary.
Nie wiem czy da się kupić taki oryginał poza ASO i jaki w ogóle byłby koszt. Na allegro widziałem parę aukcji z akumulatorami "Puma Delkor GM", ale nie wiem czy to to samo.
Ewentyalnie co innego polecacie, żeby jeszcze pasował wymiar?
Jeszcze jedna sprawa. Na aukcjach są najczęściej akumulatory 45ah z pradem rozruchowym 400A. U mnie mam teraz 430A + LPG - nie wiem czy to ma wpływ. Za jakim prądem rozruchowym powonienem sie rozglądać? Jeśli chodzi o pojemność to sądzę, że jeśli kupie 50AH to nie zaszkodzi.
Nie wiem czy da się kupić taki oryginał poza ASO i jaki w ogóle byłby koszt. Na allegro widziałem parę aukcji z akumulatorami "Puma Delkor GM", ale nie wiem czy to to samo.
Ewentyalnie co innego polecacie, żeby jeszcze pasował wymiar?

Jeszcze jedna sprawa. Na aukcjach są najczęściej akumulatory 45ah z pradem rozruchowym 400A. U mnie mam teraz 430A + LPG - nie wiem czy to ma wpływ. Za jakim prądem rozruchowym powonienem sie rozglądać? Jeśli chodzi o pojemność to sądzę, że jeśli kupie 50AH to nie zaszkodzi.