T250 wymiana akumulatora

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
tapatic
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Dariusz
Samochód: Kalos 1.4 automat
Silnik:
Kontakt:

T250 wymiana akumulatora

Post autor: tapatic » 9 cze 2017, o 18:51

Po 13 latach użytkowania padł dzisiaj akumulator w moim Kalosie. Wygląda jak pudełko do butów, zupełnie inaczej niż akumulatory europejskie, plus z lewej strony. Patrzę w internecie na zamienniki ale nie wiem czy europejski akumulator można zainstalować zamiast oryginalnego?
tapatic
Kalos 1.4 94KM automat

Maniek

Re: T250 wymiana akumulatora

Post autor: Maniek » 9 cze 2017, o 19:31

Dobierz coś na podstawie parametrów takich jak prąd rozruchowy i pojemność aku. W zwykłych europejskich bateryjkach też masz różnorodność w umiejscowieniu biegunów. Najlepiej podjechać do jakiegoś sklepu z akumulatorami i na pewno coś dobiorą.
A swoją drogą - 13lat aku to super wynik. Mało kiedy bateryjka tyle wytrzymuje.

przeeemek
Stały bywalec
Imię: Przemek
Samochód: Aveo T250
Silnik:
Kontakt:

Post autor: przeeemek » 10 cze 2017, o 08:51

Mój ma 11 i boję się wymieniać :-). Mimo małych ilości kilometrów robionych dziennie. Co prawda jest już dość słaby i np. wystarczy zostawić radio włączone na pół godziny i pada ale nadal daje radę.

przeeemek
Stały bywalec
Imię: Przemek
Samochód: Aveo T250
Silnik:
Kontakt:

Post autor: przeeemek » 25 sie 2017, o 12:24

Hej. Na co się zdecydowałeś? Na gwałt muszę kupić nowy. Jak pisałem wyżej mój padł całkowicie. Co godnie zastąpi mój 11 letni Delcor 45AH 430A? lewy +. I wytrzyma chociaż połowę tego co stary.
Nie wiem czy da się kupić taki oryginał poza ASO i jaki w ogóle byłby koszt. Na allegro widziałem parę aukcji z akumulatorami "Puma Delkor GM", ale nie wiem czy to to samo.
Ewentyalnie co innego polecacie, żeby jeszcze pasował wymiar?Obrazek

Jeszcze jedna sprawa. Na aukcjach są najczęściej akumulatory 45ah z pradem rozruchowym 400A. U mnie mam teraz 430A + LPG - nie wiem czy to ma wpływ. Za jakim prądem rozruchowym powonienem sie rozglądać? Jeśli chodzi o pojemność to sądzę, że jeśli kupie 50AH to nie zaszkodzi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Aveo/Kalos Elektryka Elektronika”