Dodatkowa lampka
- MIDO
- Wymiatacz
- Reputacja: 32
- Imię: Miłosz
- Samochód: Aveo T300 LTZ
- Silnik: 1,4 74kW
- LPG: BRC SQ32 Alba
- Inny samochód: Hyundai i20 Cool
- Kontakt:
Dodatkowa lampka
A ja dziś zamontowałem lampkę nad tylną kanapą - moje dziecko marudziło, że nie ma swojej z tyłu - więc teraz ma, a mi jest łatwiej rano zapinać ją w fotelik.... 

Nowa odma dobra na wszystko!!!
-
- Wymiatacz
- Reputacja: 3
- Imię: Krzysztof
- Samochód: SUZUKI BALENO
- Silnik: 1,2 PB 90 KM
- Kontakt:
Re: Co dziś zrobiłeś w swoim Chevi
Jakim patentem to zrobiłeś - jak pociągnąłeś zasilanie , jak zamocowałes itp bo wnętrze jak w moim T255
"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Estetycznie i fachowoMIDO pisze:A ja dziś zamontowałem lampkę nad tylną kanapą

-
- Wymiatacz
- Kontakt:
No ale jak to zrobiłeś pytam j/w bom zainteresowany 

"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick
- MIDO
- Wymiatacz
- Kontakt:
Oryginalna lamkpa zanabyta drogą kupna na znanym portalu aukcyjnym za 10zł. Wybebeszona z oryginalnej żarówki, baza z blachy aluminiowej docięta do ksztaltu "dna", na to naklejone 4 paski taśmy samoprzylepnej "sześćsetki" (jak dla mnie obowiązkowo ciepłej). Paski taśmy zlutowane w szereg, zabezpieczone rezystorem (dzieki tdon za pomoc w wyliczeniach). Otwór w podsufitce wycięty od szablonu zrobionego na podstawie lampki (miejsce przyszłego montażu sprawdzone "na głębokość" przy pomocy długiej igły - żeby się nie okazało że jest za płytko na montaż oryginalenj lampki - okazało się że jest jeszcze ok 5mm zapasu. Mocowanie przy pomocy 4 "wąsów" ca. 5x50mm z blachy nierdzewnej ok 0,5 mm grubości (patrz załącznik - sorry nie jestem grafikiem ale mam nadzieję że jest w miarę czytelnie). Efekt IMO całekim fajny, mogę ew. wrzuci ć jutro foto za dnia. POLECAM
- Załączniki
-
- lampka.jpg (19.39 KiB) Przejrzano 3304 razy
Ostatnio zmieniony 19 sty 2015, o 19:48 przez MIDO, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Wymiatacz
- Kontakt:
Fajnie ale co to jest taśma sześćsetka i do tego ciepła a efekkt IMO to co to takiego? a w ogóle skąd brałeś prąd jak go tam doprowadziłeś, dlaczego musiałeś wstawiać rezystor- może zrób manuala to parę osób będzie mogło to sobie zrobić - prawa autorskie uszanujemy 

- MIDO
- Wymiatacz
- Kontakt:
Taśma "600" to taśma o zagęszczeniu 600 ledów na "rolkę" czyli 5m - w skrócie 120 led/metr, ciepła czyli BARWA ciepła - odcień żółtawy od ok3500K w górę - nie lubię białego ani tym bardziej niebieskiego odcienia emitowanego przez ledy ZIMNE. Zasilanie jak już napisałem wcześniej wziąłem z oryginalnej lampki - wlutowałem się w przewody zasilające, masę wziąłem zakańczając przewód z tylnej lampki "oczkiem" i dałem to pod wkręt mocujący przednią lampkę do sufitu. Rezystor się przydaje ponieważ listwa jest przystosowana do zasilania napięciem stabilizowanym 12V. W samochodzie jak wiemy napięcie buja się powiedzmy od 11,5 do 14,4. Przy napięciu 12V mój zestaw brał 280mA, natomiast przy 14 już 460mA - groziło to szybszym padnięciem taśmy - rezystor zabezpiecza listwę przed przepuszczenim przez nią zbyt dużego prądu (jeśli w moim wywodzie są jakieś błędy lub nieścislości to poproszę elektryków o korektę). Co do manuala to nie za bardzo jest tu co więcej pisac... jakby co to wal z pytaniami..flebuss pisze:Fajnie ale co to jest taśma sześćsetka i do tego ciepła a efekkt IMO to co to takiego? a w ogóle skąd brałeś prąd jak go tam doprowadziłeś, dlaczego musiałeś wstawiać rezystor- może zrób manuala to parę osób będzie mogło to sobie zrobić - prawa autorskie uszanujemy
aha - IMO to sktór od IN MY OPINION - ot taki forumowy skrót... tu kilka przykładowych:
IMHO - (In my humble opinion) moim skromnym zdaniem
IMO - (In my opinion) - moim zdaniem
BTW - (By the way) - swoją drogą
OT - (Off topic) - odbiega od tematu
Pozdrawiam!
-
- Wymiatacz
- Kontakt:
Wsio poniał tylko którędy prowadziłeś przewody od lampki przedniej bo świecą jednocześnie a przez środek w poprzek sufitu jest belka czy jakieś wzmocnienie widoczne na zdjęciu i o to mi chodzi, a za tą belką z tyłu nie przewidziano zasilania drugiej lampki no i zrób jakieś fotki a w czasach gdy prowadziłem korespondencję zagraniczną używano innych skrótów zwrotowych dlatego odpowiedz ASAP
- MIDO
- Wymiatacz
- Kontakt:
Przewody poprowadzone centralnie przez środek samochodu. Wzmocnienie da się bez problemu ominąć. Po wycięciu dziuryflebuss pisze:Wsio poniał tylko którędy prowadziłeś przewody od lampki przedniej bo świecą jednocześnie a przez środek w poprzek sufitu jest belka czy jakieś wzmocnienie widoczne na zdjęciu i o to mi chodzi, a za tą belką z tyłu nie przewidziano zasilania drugiej lampki no i zrób jakieś fotki
na nową lampkę ''przecisnąłem" sztywnym drutem miedzianym nowe przewody do przedniej lampki... Fotek bebechów na razie nie
będzie bo całość już zamontowana. Później dam fotkę po zdjęciu klosza...
- MIDO
- Wymiatacz
- Kontakt:
obiecana fotka (jakość kijowa - apratu nei mialem a telefon bez lampy...)
- Załączniki
-
- IMG_20150120_155602.jpg (144.56 KiB) Przejrzano 3254 razy
-
- IMG_20150120_155327.jpg (143.49 KiB) Przejrzano 3254 razy
-
- Wymiatacz
- Kontakt:
Re: Dodatkowa lampka
Ok dzięki- widzę jednak że poszedłeś nieco wydłużoną drogą wlutowując taśmę led -ja w przedniej lampce koło lusterka wstecznego wywaliłem rurkową żarową i wstawiłem 6xSMD z rozstawem 36mm zamiast 34 mm 4300K bo tez nie lubię białego zimnego i też tak zrobię w tylnej lampce - roboty mniej a efekt IMO bardzo dobry 

- tdon
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 57
- Imię: Tomek
- Samochód: Hyundai i20 BC3
- Silnik: 1,2 16V 84KM
- LPG: BRC SQ32 DualJet
- Inny samochód: Był Aveo T300 LT+
- Kontakt:
Myślę, że dobrego efektu to nigdy nie widziałeś ... jeśli użyłeś "fabrycznej" "żarówki" 
Zwróć uwagę, że MIDO ma 45xSMD i to naprawdę świeci.
Ja poszedłem inną drogą (patrz wątek w "manualach") i mam 3 x 1W (power led) ... też świeci.

Zwróć uwagę, że MIDO ma 45xSMD i to naprawdę świeci.
Ja poszedłem inną drogą (patrz wątek w "manualach") i mam 3 x 1W (power led) ... też świeci.
-
- Wymiatacz
- Kontakt:
Na warunki samochodowe to w zupełności wystarczy bo w aucie nie potrzebne jest oświetlenie stadionowe, natomiast to czego nigdy nie widziałem lub widziałem to akurat nie wiesz - więc.....zrobię po swojemu