Cześć, mam problem z połączeniem się interfejsem (Delphi) przez obd2, ale z tego co zauważyłem to nie łączy się tylko jak chcę się połączyć z silnikiem. Ogólnie do Aveo w tym programie dość uboga liczba podzespołów z którymi można się połączyć ale z układem hamulcowym łączy się normalnie nie ma problemów, mam problemy tylko jak chce się połączyć z silnikiem 1.4 benzyna 74 kW. Przewody masowe i napięcie na gnieździe OBD sprawdzone są okej jest założona instalacja bezpiecznik od sterownika od instalacji wyciągnąłem bo czytałem że też może powodować problemy do połączenia z komputerem nic to nie daje, nie znalazłem w internecie żadnych schematów tego gniazda typowo pod Aveo która linia za co odpowiada ani żadnych danych żeby móc je sprawdzić miernikiem, nie mam już pomysłów na dwóch warsztatach próbowali się połączyć też nie mogą. Bardzo proszę was o pomoc
Edit: łączy się jak wybieram opla zamiast Chevroleta ale i tak jest bardzo ubogo plus nie znane kody błędów, w załącznikach jak to wygląda
Aveo 2009r nie łączy się z obd2
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Marcin
- Samochód: Aveo
- Silnik: 1.4 74kW
- LPG: Tak brc
- Kontakt:
Aveo 2009r nie łączy się z obd2
Ostatnio zmieniony 19 mar 2023, o 11:52 przez Cyryl, łącznie zmieniany 1 raz.
- bubu1769
- Administrator
- Reputacja: 457
- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Kontakt:
Re: Aveo 2009r nie łączy się z obd2
Ze sterownikiem MT80 Delphi połączy się tylko poprzez eOBD, czyli odczytasz to samo co zwykłym ELEM-em.
W temacie o diagnostyce wrzucałem chyba nawet schemat złącza.
Ale tu masz jeszcze raz. Z ABS i poduszkami więcej chyba zrobisz używając programów Chevrolet Explorer (jest po rosyjsku ale jest u nas częściowo spolszczona wersja) bądź CASCADE (jest po angielsku) i używając lekko zmodyfikowanego przewodu KKL na chipie FTDI, wszystko jest opisane w temacie o diagnostyce.
W temacie o diagnostyce wrzucałem chyba nawet schemat złącza.
Ale tu masz jeszcze raz. Z ABS i poduszkami więcej chyba zrobisz używając programów Chevrolet Explorer (jest po rosyjsku ale jest u nas częściowo spolszczona wersja) bądź CASCADE (jest po angielsku) i używając lekko zmodyfikowanego przewodu KKL na chipie FTDI, wszystko jest opisane w temacie o diagnostyce.
-
- Świeżak
- Kontakt:
Czyli takim dziadem jak mam się nie połącze w żaden sposób?
- bubu1769
- Administrator
- Reputacja: 457
- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Kontakt:
Tak jak mówiłem z silnikiem tylko przez opcje eOBD.
Jak na razie nie znalazłem taniego sposobu żeby zajrzeć głębiej do tego ECM.
Jak na razie nie znalazłem taniego sposobu żeby zajrzeć głębiej do tego ECM.
-
- Świeżak
- Kontakt:
A jednak ten dziad ma opcję eOBD i się podłączyłem ale jedynie potwierdziłem się w tym co zdiagnozowalem wypadanie na 4 cylindrze