Zamienniki części do T300
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Grzegorz
- Samochód: Aveo T300
- Silnik:
- Kontakt:
Zamienniki części do T300
Witam właścicieli Chevroletów. Od kilu miesięcy posiadam Aveo 1,2 86KM, a użytkuje go moja żona. Autko wdzięczne, zgrabne i naprawdę nam się podoba. Tę sielankę mąci nieco egzotyka pojazdu. Zbudowany na nowej platformie GM, a Corsa na tej bazie jest spodziewana dopiero w 2015r. Efekt: niewiele zamienników części eksploatacyjnych na rynku.
Przykłady z mojej, krótkiej historii: łącznik stabilizatora przedniego i świece zapłonowe. Zamienników łącznika na rynku brak. To co oferują sklepy zwyczajnie nie pasuje. Świece zapłonowe z kolei, też dziwaczna historia: w silniku siedzi Champion RC10MCCR6 firmowany przez GM. Według internetu świeca stosowana przez serwis do opli, w tym do Corsy D. Jedyny znaleziony bezpośredni zamiennik tej świecy to NGK ZFR6V-G. Zarówno GM jak NGK dość drogie i trzeba sprowadzać. Silnik 1,2 Aveo T300 to podobno ta sama jednostka co A12XER z Corsy D. Tymczasem wszystkie wyszukiwarki podają inne świece do Aveo niż do Opla. To w końcu jest ten sam silnik czy nie?
Czy ktoś z was miał podobne problemy i jak z nich wybrnął? Stosujecie zamienniki? Jeśli tak, to jakie, skąd? Wiem, że przeważająca większość użytkowników T300 ma jeszcze na swoje auta gwarancję, ale powoli ta sytuacja będzie się zmieniać.
Przykłady z mojej, krótkiej historii: łącznik stabilizatora przedniego i świece zapłonowe. Zamienników łącznika na rynku brak. To co oferują sklepy zwyczajnie nie pasuje. Świece zapłonowe z kolei, też dziwaczna historia: w silniku siedzi Champion RC10MCCR6 firmowany przez GM. Według internetu świeca stosowana przez serwis do opli, w tym do Corsy D. Jedyny znaleziony bezpośredni zamiennik tej świecy to NGK ZFR6V-G. Zarówno GM jak NGK dość drogie i trzeba sprowadzać. Silnik 1,2 Aveo T300 to podobno ta sama jednostka co A12XER z Corsy D. Tymczasem wszystkie wyszukiwarki podają inne świece do Aveo niż do Opla. To w końcu jest ten sam silnik czy nie?
Czy ktoś z was miał podobne problemy i jak z nich wybrnął? Stosujecie zamienniki? Jeśli tak, to jakie, skąd? Wiem, że przeważająca większość użytkowników T300 ma jeszcze na swoje auta gwarancję, ale powoli ta sytuacja będzie się zmieniać.
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 21
- Imię: Konrad
- Samochód: Nubira x2
- Silnik:
- Kontakt:
Re: Zamienniki części do T300
Trzeba poszukać,a wszystko się znajdzie. Producenci świec niechętnie robią crossy na innego producenta.. aidzie dobrać odpowiednie świece..
Nowy model też nie będzie miał od razu wszystkiego na aftermarkecie - takie prawo rynku. Z tą egzotyką to przesadziłeś np tata,ssangyong. To już jest misz masz w częściach..
Nowy model też nie będzie miał od razu wszystkiego na aftermarkecie - takie prawo rynku. Z tą egzotyką to przesadziłeś np tata,ssangyong. To już jest misz masz w częściach..
O partsy pisz PW.
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Silnik:
- Kontakt:
IK20L można założyć takie denso iridowe - cena koło 30zł.
świeca ZFR6V-G - kosztuje 24zł (czyli nie tak dużo) to jest zwykła świeca (nie platynka ani iryd)
łączniki póki co, są jeszcze oryginalne...zamienników brak..
świeca ZFR6V-G - kosztuje 24zł (czyli nie tak dużo) to jest zwykła świeca (nie platynka ani iryd)
łączniki póki co, są jeszcze oryginalne...zamienników brak..
O partsy pisz PW.
- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Rynek się zmienia i czasem te zamienniki sa w wyzszej cenie niz w ASO. Ot taki paradoks
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Świeżak
- Imię: Dariusz
- Samochód: Kalos 1.4 automat
- Silnik:
- Kontakt:
Proponuję skontaktować się z działem sprzedaży Iskry w Kielcach. Namiary znajdziesz np. na allegro. Dobiorą ci świece.
tapatic
Kalos 1.4 94KM automat
Kalos 1.4 94KM automat
- etac
- Prezes
- Kontakt:
Pracujesz w tym dziale? 

- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Silnik:
- Kontakt:
Tapatic,żeś pojechał z koksem
dobierałem po aucie świece a także po parametrach świecy i nie pracuje w dziale sprzedaży iskry 

O partsy pisz PW.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Nie pracuję w Iskrze, ale mam kilkaset metrów do ich biura. Kupuję u nich świece od jakichś 25 lat do wszystkich moich samochodów. Konradoo pisze że zamienników brak, to co szkodzi tam się zapytać? To jakaś obraza mieć polskie świece w samochodzie?
tapatic
Kalos 1.4 94KM automat
Kalos 1.4 94KM automat
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Silnik:
- Kontakt:
Kolego tapatic, żaden wstyd i ujma. Nawet bym się cieszył, jeśli były by bardziej popularne na polskim rynku. Niemniej jednak zamienniki są dostępne i patrzyłem to po katalogu, dokładnie po aucie.
P.S. gdzie ja pisałem o tym, że brak zamienników?
P.S. gdzie ja pisałem o tym, że brak zamienników?

O partsy pisz PW.
-
- Świeżak
- Imię: Grzegorz
- Silnik:
- Kontakt:
Moje doświadczenia ze świecami Iskra są bardzo pozytywne. Jednak na ich własnej stronie internetowej, w ich własnej wyszukiwarce nie znalazłem świec do T300. Są za to świece do Corsy D, do modelu od 2010r proponują SFE65LRS-11. Może by pasowały?
- tdon
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 57
- Imię: Tomek
- Samochód: Hyundai i20 BC3
- Silnik: 1,2 16V 84KM
- LPG: BRC SQ32 DualJet
- Inny samochód: Był Aveo T300 LT+
- Kontakt:
A mógłbyś podskoczyć i popytać ???tapatic pisze:Nie pracuję w Iskrze, ale mam kilkaset metrów do ich biura. Kupuję u nich świece od jakichś 25 lat do wszystkich moich samochodów. Konradoo pisze że zamienników brak, to co szkodzi tam się zapytać? To jakaś obraza mieć polskie świece w samochodzie?
Z chęcią kupię sobie Iskry, jak już będę wiedział jakie.
-
- Świeżak
- Silnik:
- Kontakt:
Podaj model, rocznik, typ silnikatdon pisze:A mógłbyś podskoczyć i popytać ???tapatic pisze:Nie pracuję w Iskrze, ale mam kilkaset metrów do ich biura. Kupuję u nich świece od jakichś 25 lat do wszystkich moich samochodów. Konradoo pisze że zamienników brak, to co szkodzi tam się zapytać? To jakaś obraza mieć polskie świece w samochodzie?
Z chęcią kupię sobie Iskry, jak już będę wiedział jakie.
tapatic
Kalos 1.4 94KM automat
Kalos 1.4 94KM automat
- Adonay
- Aktywny
- Imię: Radosław
- Silnik:
- Kontakt:
Hejka i wszystkiego dobrego w Nowym Roku 
Przyszła kolej na mnie - coś zaczęło stukać z przodu no i oczywiście... łącznik stabilizatora. Mam tego pecha, że moje (znaczy mojego Chevi) łączniki są plastikowe. Jest problem z zamiennikami jak wiadomo. Oryginał kosztuje około 140zł. Znalazłem jednak coś takiego - http://e-katalog.intercars.com.pl/#/pro ... atora.html, na moje oko pasuje i zgadza się długość. Ktoś już może próbował tego zamiennika albo ma pojęcie czy będzie pasował ? Czy możecie mi chociaż powiedzieć, czy zgadza się rodzaj gwintu ?
Pozdrawiam

Przyszła kolej na mnie - coś zaczęło stukać z przodu no i oczywiście... łącznik stabilizatora. Mam tego pecha, że moje (znaczy mojego Chevi) łączniki są plastikowe. Jest problem z zamiennikami jak wiadomo. Oryginał kosztuje około 140zł. Znalazłem jednak coś takiego - http://e-katalog.intercars.com.pl/#/pro ... atora.html, na moje oko pasuje i zgadza się długość. Ktoś już może próbował tego zamiennika albo ma pojęcie czy będzie pasował ? Czy możecie mi chociaż powiedzieć, czy zgadza się rodzaj gwintu ?

Pozdrawiam
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Silnik:
- Kontakt:
Mi może się uda
ogarnąć. Tak poważnie robię paczkę dla etaca, to jak porównam to dam znać, a Ty zdecydujesz czy pasuje Ci cena. Zawsze to przesyłka jest tańsza.
P.S. jakoparts?? Czyli szukamy taniochy

P.S. jakoparts?? Czyli szukamy taniochy

O partsy pisz PW.
- Adonay
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Bardzo chętnie, generalnie nie mam wyboru 
Byłem już dzisiaj umówiony na wymianę, ale okazało się, że wg danych z katalogu części do konkretnie mojego modelu, nie ma takiego cuda. Ten co ściągnęli z hurtowni ma około 260mm i jest metalowy, a mechanik zmierzył i wyszło mu 300mm, więc to pewnie te 295mm z linka powyżej (widziałem go na własne oczy - plastik jak nic).
Tak poza tym - skąd na przyszłość mam wiedzieć, że dana część różni się od tej w moim aucie, skoro wg katalogów po podaniu modelu, rocznika i silnika wychodzą takie niezgodności ?
PS. Szukamy zamienników
W ogóle to wpadłem w lekką panikę, bo mi gość powiedział, że to jakaś wersja azjatycka i będę miał problem z zamiennikami.

Byłem już dzisiaj umówiony na wymianę, ale okazało się, że wg danych z katalogu części do konkretnie mojego modelu, nie ma takiego cuda. Ten co ściągnęli z hurtowni ma około 260mm i jest metalowy, a mechanik zmierzył i wyszło mu 300mm, więc to pewnie te 295mm z linka powyżej (widziałem go na własne oczy - plastik jak nic).
Tak poza tym - skąd na przyszłość mam wiedzieć, że dana część różni się od tej w moim aucie, skoro wg katalogów po podaniu modelu, rocznika i silnika wychodzą takie niezgodności ?
PS. Szukamy zamienników

- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Silnik:
- Kontakt:
Ooo to wg jego teorii też mam azjatycką wersje bo w koreii składana
Nowe auta mają to do siebie,że potrafią być gorzej skatalogowane,ale jeśli ma mózg i trochę chęci to się schyli do auta i zobaczy... jutro napiszę na Pw

O partsy pisz PW.
- etac
- Prezes
- Kontakt:
Tutaj macie numery z EPC dla T300 2012
- Adonay
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Dzięki, ale szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak wykorzystać tę wiedzę
- etac
- Prezes
- Kontakt:
Konradoo juz wie 

- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Silnik:
- Kontakt:
Jest problem z łącznikami do Aveo, jednakże popatrując na ten łącznik jest pewna opcja 
Adonay, nie chce robić zwrotów itp więc zamów w jakimś sklepie JTS370 i przemierzyć czy przypasują. Jest długości 300mm a nie 295mm jak pokazuje inny. Jak dla mnie bezproblemowo podejdzie, ale to już musi stwierdzić mechanik.
To jest od Astry G, od razu jak zobaczyłem to mi się z tym skojarzyło.

Adonay, nie chce robić zwrotów itp więc zamów w jakimś sklepie JTS370 i przemierzyć czy przypasują. Jest długości 300mm a nie 295mm jak pokazuje inny. Jak dla mnie bezproblemowo podejdzie, ale to już musi stwierdzić mechanik.
To jest od Astry G, od razu jak zobaczyłem to mi się z tym skojarzyło.
O partsy pisz PW.
- Adonay
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
Dzięki konradoo, tak zrobię
Właśnie mechanik od środka do środka sworznia wymierzył 300mm.
A jeszcze prośba - z tego linka wszystkie by pasowały ? W sumie i tak jak widać na stanie są tylko 2 z nich :
http://autowak.com.pl/start.asp?WCU=MKJTS370
Ten konkretnie mnie interesuje :
http://autowak.com.pl/start.asp?WCU=~TUpEMTQwMDE4

A jeszcze prośba - z tego linka wszystkie by pasowały ? W sumie i tak jak widać na stanie są tylko 2 z nich :
http://autowak.com.pl/start.asp?WCU=MKJTS370
Ten konkretnie mnie interesuje :
http://autowak.com.pl/start.asp?WCU=~TUpEMTQwMDE4
- etac
- Prezes
- Kontakt:
A próbowałeś zapytać w MM Cars, tam mamy kartę zniżkową dla Naszych członków.
Zapytam ile będzie kosztować jak wezmę to na siebie, ale potrzebuje numer VIN pojazdu na PW.
Zapytam ile będzie kosztować jak wezmę to na siebie, ale potrzebuje numer VIN pojazdu na PW.
- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Silnik:
- Kontakt:
Adonay, to są prawidłowe zamienniki, nie mniej jednak proponował bym firmy SWAG, TRW czy LEMFORDER. Pewność, że trochę pochodzi
W jakimś sklepie pierwszym z brzegu możesz zamówić, powinni mieć dostępne. Tylko pamiętaj by z tych firm, bo mogą trochę ściemę walić. Ewentualnie możesz to odebrać w którymś Gordonie na Śląsku z dobrą zniżką, tylko znajdź do którego masz blisko by w razie "W" zrobić zwrot.
P.S. po zniżce to sądzę, że zapłaci za sztukę minimum 110zł - a w tej cenie ma dwie sztuki

P.S. po zniżce to sądzę, że zapłaci za sztukę minimum 110zł - a w tej cenie ma dwie sztuki

O partsy pisz PW.
- etac
- Prezes
- Kontakt:
- Adonay
- Aktywny
- Silnik:
- Kontakt:
W Kanclerzu w Przyszowicach zaproponowali mi po 15% zniżce 127 zł 
Obdzwoniłem się i mam w Gliwicach na miejscu łącznik wspaniałej firmy Denckermann
w cenie 34zł.
Pamiętajcie, że ja przez 2,5 roku zrobiłem tym autem 6 kkm
(sześć tysięcy)

Obdzwoniłem się i mam w Gliwicach na miejscu łącznik wspaniałej firmy Denckermann

Pamiętajcie, że ja przez 2,5 roku zrobiłem tym autem 6 kkm