Hej
Mam Chevrolet Aveo 1.2 SOHC z 2008 roku, przebieg 130 000.
Na wolnych obrotach świeci się lampka oleju. Jak jest zimny olej to nie świeci w ogóle.
Mechanik zmierzył ciśnienie.
800 obr/min > 0,1 bara
2000-3000 > 1,5 bara
ChatGPT podał mi możliwe przyczyny:
Przytkany smok / Pompa oleju / Zawór zwrotny / Wytarte panewki korbowodu
Boję się ostatniej opcji. W styczniu była wymniana uszczelki pod głowicą, 2000 zł.
A tu znowu inny poważny problem.
Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie? Co zrobić?
Czy warto wymieniać panewki?
Czy czopy wału korbowego da się spradzić czy są ok i wystarczy wymiana panewek?
Czy da się bez wyjmowania silnika?
Co jeszcze może się przydażyć przy tym przebiegu jeśli chodzi o silnik? Czy warto go reanimować (wymienić panewki i będzie spokój)?
Bo jak to ma być pełzająca degradacja to nie wiem czy warto jak znowu coś później wyskoczy.
Auto u mechanika, ma zdjąć miskę olejową i powiedział, że da znać co widać, ale chcę się przygotować do dalszych decyzji stąd mój post.
PS
Jeśli miałbym wydać kilka tysięcy i wiem, że to będzie jeszcze jeździć, to wolę to niż kupować za podobne pieniądze starego kotka w worku z dużym przebiegiem.
Niskie ciśnienie oleju na wolnych obrotach - Aveo
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Andrzej
- Samochód: Aveo
- Silnik: 1.2 SOHC
- Kontakt:
-
- Stały bywalec
- Reputacja: 30
- Imię: Bartosz
- Samochód: Evanda
- Silnik: 2.0 L88
- Kontakt:
Re: Niskie ciśnienie oleju na wolnych obrotach - Aveo
wymian panewek bez sprawdzenia wału to pudrowanie trupa
masz wiele metod sprawdzania luzu na czopach np mikrometrem, plasticgauge
nie da się bez wyjęcia motoru
przy przebiegu 120k jak twierdzisz zajechane panewki to ktoś albo jeździł na mineralnym 10w40 albo katowane do oporu non stop albo zmiana oleju co 30k
masz wiele metod sprawdzania luzu na czopach np mikrometrem, plasticgauge
nie da się bez wyjęcia motoru
przy przebiegu 120k jak twierdzisz zajechane panewki to ktoś albo jeździł na mineralnym 10w40 albo katowane do oporu non stop albo zmiana oleju co 30k
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Andrzej
- Samochód: Aveo
- Silnik: 1.2 SOHC
- Kontakt:
Re: Niskie ciśnienie oleju na wolnych obrotach - Aveo
Mechanik odkręcił miskę olejową i stwierdził, że panewki na korbowodzie są ok.
I że za niskie ciśnienie może odpowiadać pompa oleju albo skrajne panewki wału korbowego.
Pompa robocizna około 700 zł.
Ale jest ryzyko, że to nie będzie pompa. A jeśli panewki to już jak remont silnika.
Tak myślę, że skoro przy zimnym silniku lampka oleju się nie zapala, to będą raczej panewki, bo wtedy przy ciepłym rzadszym kolegi olej ucieka przez luzy panewka-czop wału i ciśnienie spada. Jak by to była pompa, to spadek byłby również przy zimnym oleju.
No i jestem w kropce, czy robić tą pompę oleju.
I że za niskie ciśnienie może odpowiadać pompa oleju albo skrajne panewki wału korbowego.
Pompa robocizna około 700 zł.
Ale jest ryzyko, że to nie będzie pompa. A jeśli panewki to już jak remont silnika.
Tak myślę, że skoro przy zimnym silniku lampka oleju się nie zapala, to będą raczej panewki, bo wtedy przy ciepłym rzadszym kolegi olej ucieka przez luzy panewka-czop wału i ciśnienie spada. Jak by to była pompa, to spadek byłby również przy zimnym oleju.
No i jestem w kropce, czy robić tą pompę oleju.