Cześć wszystkim !
Kupiłem za grosze na dojazdy do pracy Aveo 2007 1.2 + LPG STAG. Auto od strony amortyzacji zadbane, jednak mam inny problem i potrzebuje porady fachowców którzy znają to auto.
Auto po zakupie nie szarpało, lecz gasło na dojeździe do skrzyżowania. Problem występował zarówno na benzynie jak i na LPG. Oddałem auto do serwisu po zakupie (wymiana oleju, świec, filtrów, kabli) pomogło na tyle iż auto nie gasło bez włączonej klimatyzacji. Przy włączonej klimie, dojazd do świateł hamulec + sprzęgło i auto gasło. Bez włączonej klimy auto chodziło super.
Pojechałem z tym do gazownika. Podpiął komputer, jazda, diagnoza: "z gazem wszystko ok winna jest przepustnica należy wyczyścić i zrobić adaptacje".
Wyczyściłem przepustnice samemu bez adaptacji.
Silnik trochę uspokoił się, w między czasie zerwała mi się linka sprzęgła, i podczas naprawy linki zadzwoniłem do mechanika, aby zrobił dodatkowo adaptacje przepustnicy przez komputer, ponieważ wyczyściłem ją, ale moja adaptacja polegała tylko na uruchomieniu silnika i odczekaniu kilkunastu minut.
Po odebraniu auta z warsztatu autem na włączonym LPG zaczęło mocno poszarpywać. Jazda ze stałą prędkością i auto szarpie, jazda z górki wciskam gaz i auto załapuje po 2 sekundach gaz i szarpie. Wracam do serwisu, mówię o problemie, iż chce powtórzyć adaptacje, byłem świadkiem, wszystko zrobione. Problem pozostał.
Jadę do gazownika, gazownik mówi że jedynie co proponuje to włożenie na jeden dzień nowej listwy wtryskowej LPG (stara mocno zużyta), żeby wykluczyć problem z LPG i jeżeli to nie da rezultatu to da namiar na elektromechanika od przepustnic, bo tam musi leżeć problem. Po wymianie listwy wtryskowej auto PRZESTAŁO GASNAĆ NA AC, lecz problem poszarpywania pozostał.
Moja pytanie do Was brzmi: co byście zrobili na moim moim miejscu, co w przepustnicy może być winne tego typu zachowaniom auta. Czy da radę samemu ugryźć temat ?
Dziękuję i pozdrawiam
Romkowski
Szarpanie podczas jazdy oraz gaśnięcie na dojeździe | T250, 1.2 LPG 2007
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Roman
- Samochód: Aveo
- Silnik: 1.2, 73 KM, benzyna
- LPG: TAK
- Kontakt:
- bubu1769
- Administrator
- Reputacja: 457
- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Kontakt:
Re: Szarpanie podczas jazdy oraz gaśnięcie na dojeździe | T250, 1.2 LPG 2007
Wyłącz LPG, najlepiej zakręć też zawór na butli, odłącz akumulator na jakieś pół godziny i pojeźdz kilka dni na samej benzynie.
Jeśli problemy ustaną to znaczy że instalacja LPG była źle wyregulowana i rozjechało mapy w sterowniku silnika.
Jeśli dalej coś się będzie działo to trzeba szukać, ale na razie przy pracy na samej benzynie.
Warto pojeździć z podłączonym nawet zwykłym ELEM-em i poobserwować pracę sond lambda, czujnikami MAP i temperatur silnika oraz powietrza dolotowego.
Warto by też sprawdzić kompresję w cylindrach.
Jeśli problemy ustaną to znaczy że instalacja LPG była źle wyregulowana i rozjechało mapy w sterowniku silnika.
Jeśli dalej coś się będzie działo to trzeba szukać, ale na razie przy pracy na samej benzynie.
Warto pojeździć z podłączonym nawet zwykłym ELEM-em i poobserwować pracę sond lambda, czujnikami MAP i temperatur silnika oraz powietrza dolotowego.
Warto by też sprawdzić kompresję w cylindrach.