Robię pewna rozkminke na temat tego czujnika. Czujnik jest jednokanałowy to znaczy nie mierzy ciśnienia różnicowego przed i za filtrem a jedynie samo ciśnienie przed filtrem. Pracuje w zakresie 0-120 kPa co odpowiada wskazaniom w voltach w przedziale 0.4 - 5V.
Od razu nadmieniam że nie mam fizycznie DPFu.
Czujnik niezależnie od prędkości, obciążenia silnika itp pokazuje na postoju i w czasie jazdy cały czas wartość od 97 do 100 kPa i niezmienne napiecie 0.39V.
Wypialem go z rurki idącej do DPFu. Zapodalem mu ciśnienie i podciśnienie z wielkiej strzykawki. Wartości kPa się nie zmieniają. Natomiast przy podaniu ciśnienia ze strzykawki napięcie ładnie rośnie w kierunku 5V.
I teraz zagwostka. Napięcie rośnie a wskazania w kPa zostają niezmienne. Coś robię nie tak czy czujnik jest uszkodzony ? W sterowniku brak jakichkolwiek błędów. Skaner diagnostyczny z pełną obsługa wszystkich modułów w aucie.
Czujnik ciśnienia spalin (DPF) Aveo 1.3 95 LSF zagwostka
-
- Bywalec
- Reputacja: 7
- Imię: Grzegorz
- Samochód: Cruze Kombi
- Silnik: 2.0 163 KM, Diesel
- LPG: Nie
- Kontakt:
- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: Czujnik ciśnienia spalin (DPF) Aveo 1.3 95 LSF zagwostka
jak nie masz dpf, to co z programem do tego silnika? Też pewnie musisz mieć DPF off, bo inaczej miałbyś błędy.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Bywalec
- Reputacja: 7
- Imię: Grzegorz
- Samochód: Cruze Kombi
- Silnik: 2.0 163 KM, Diesel
- LPG: Nie
- Kontakt:
Re: Czujnik ciśnienia spalin (DPF) Aveo 1.3 95 LSF zagwostka
Program dpf off według tego kto to robił mam. Zastanawiam się jednak czy do końca działa. W Cruze (kto inny robił DPF off) czujnik ciśnienia spalin oraz poziom zapełnienia filtra mam cały czas ustawiony na 0 a czujnik temperatury spalin pokazuje realne wskazania.
W Aveo czujnik ciśnienia spalin stoi na sztywno na 100 kPa ( co jest informacja dla sterownika że DPF jest zapchany), czujnik temperatury spalin pokazuje 0 stopni a poziom zapełnienia filtra ciągle rośnie i wynosi już 234%.
I tak się zastanawiam czy ten DPF jest poprawnie wyprogramowany czy jednak gdzieś mi tam podlewa ON bo spalanie trochę wzrosło.
W Aveo czujnik ciśnienia spalin stoi na sztywno na 100 kPa ( co jest informacja dla sterownika że DPF jest zapchany), czujnik temperatury spalin pokazuje 0 stopni a poziom zapełnienia filtra ciągle rośnie i wynosi już 234%.
I tak się zastanawiam czy ten DPF jest poprawnie wyprogramowany czy jednak gdzieś mi tam podlewa ON bo spalanie trochę wzrosło.