Czujnik ciśnienia spalin (DPF) Aveo 1.3 95 LSF zagwostka

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
itor2023
Bywalec
Reputacja: 7
Imię: Grzegorz
Samochód: Cruze Kombi
Silnik: 2.0 163 KM, Diesel
LPG: Nie
Kontakt:

Czujnik ciśnienia spalin (DPF) Aveo 1.3 95 LSF zagwostka

Post autor: itor2023 » 17 cze 2023, o 21:39

Robię pewna rozkminke na temat tego czujnika. Czujnik jest jednokanałowy to znaczy nie mierzy ciśnienia różnicowego przed i za filtrem a jedynie samo ciśnienie przed filtrem. Pracuje w zakresie 0-120 kPa co odpowiada wskazaniom w voltach w przedziale 0.4 - 5V.

Od razu nadmieniam że nie mam fizycznie DPFu.

Czujnik niezależnie od prędkości, obciążenia silnika itp pokazuje na postoju i w czasie jazdy cały czas wartość od 97 do 100 kPa i niezmienne napiecie 0.39V.

Wypialem go z rurki idącej do DPFu. Zapodalem mu ciśnienie i podciśnienie z wielkiej strzykawki. Wartości kPa się nie zmieniają. Natomiast przy podaniu ciśnienia ze strzykawki napięcie ładnie rośnie w kierunku 5V.

I teraz zagwostka. Napięcie rośnie a wskazania w kPa zostają niezmienne. Coś robię nie tak czy czujnik jest uszkodzony ? W sterowniku brak jakichkolwiek błędów. Skaner diagnostyczny z pełną obsługa wszystkich modułów w aucie.

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 300
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Re: Czujnik ciśnienia spalin (DPF) Aveo 1.3 95 LSF zagwostka

Post autor: etac » 18 cze 2023, o 14:04

jak nie masz dpf, to co z programem do tego silnika? Też pewnie musisz mieć DPF off, bo inaczej miałbyś błędy.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

itor2023
Bywalec
Reputacja: 7
Imię: Grzegorz
Samochód: Cruze Kombi
Silnik: 2.0 163 KM, Diesel
LPG: Nie
Kontakt:

Re: Czujnik ciśnienia spalin (DPF) Aveo 1.3 95 LSF zagwostka

Post autor: itor2023 » 18 cze 2023, o 14:52

Program dpf off według tego kto to robił mam. Zastanawiam się jednak czy do końca działa. W Cruze (kto inny robił DPF off) czujnik ciśnienia spalin oraz poziom zapełnienia filtra mam cały czas ustawiony na 0 a czujnik temperatury spalin pokazuje realne wskazania.

W Aveo czujnik ciśnienia spalin stoi na sztywno na 100 kPa ( co jest informacja dla sterownika że DPF jest zapchany), czujnik temperatury spalin pokazuje 0 stopni a poziom zapełnienia filtra ciągle rośnie i wynosi już 234%.

I tak się zastanawiam czy ten DPF jest poprawnie wyprogramowany czy jednak gdzieś mi tam podlewa ON bo spalanie trochę wzrosło.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Aveo/Kalos Mechanika”