Aveo T300 - koniec gwarancji

Stuka, puka, kapie, cieknie...
nadamus
Specjalista
Reputacja: 0
Imię: adam
Samochód: aveo t255 1,2 84km
Silnik:

Re: Aveo T300 - koniec gwarancji

Post autor: nadamus » 11 lut 2015, o 16:53

;) ale gdzie oddać? jeśli do aso na przegląd " na swój koszt" to... do tej pory kto porywał koszty przeglądu? jeżeli ktoś (wstawić odpowiednio: teściowa, teść, dziadek mróz, św. mikołaj itp) to też tak chce. swój samochód musiałem opłacać sam (i to nie mało) - z własnej kieszeni. ;(
inną sprawą jest fachowość aso- ale to zależy od ludzi tam pracujących ;-) nawet najlepiej wyposażony warsztat jest tyle warty co mechanicy tam pracujący.

Awatar użytkownika
huri_khan
Zasłużony dla forum
Reputacja: 90
Imię: Robert
Samochód: Kia Proceed
Silnik: 1,4 T
Inny samochód: Ford Mondeo
Kontakt:

Post autor: huri_khan » 11 lut 2015, o 20:37

Jeżeli miałeś coś wymieniane na gwarancji i chcesz zachować gwarancje na tą część (jeżeli była wymieniana to przysługuje na nią 2 lata od wymiany) to musisz robić przegląd.
Przegląd karoserii też jest obowiązkowy co roku jeżeli chcesz zachować gwarancję na blachę, jak się dogadasz to taki przegląd w ASO zrobią za 50-70 zł.
240 000 km z Chevroletem w zupełności wystarczyło :)

Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Reputacja: 51
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian » 11 lut 2015, o 20:38

Po gwarancji oddaj auto do polecanego warsztatu nie musi to być ASO ;)
Ważn żeby był polecany, lub rekomendowany przez kogoś, bo partaczy jest dużo.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.

flebuss
Wymiatacz
Reputacja: 3
Imię: Krzysztof
Samochód: SUZUKI BALENO
Silnik: 1,2 PB 90 KM
Kontakt:

Post autor: flebuss » 11 lut 2015, o 21:02

Nie chcę się wdawać w semantyczne dyskusje -chodziło o to czy robienie przeglądu w aso TUŻ przed upływem gwarancji jest z punktu widzenia normalnego klienta który nie ma specjalnych układów z serwisem sensowne - wymianę oleju na pewno zrobię gdzie indziej i o połowę taniej - w końcu na tym forum na serwisy aso wylano tyle pomyj że robi się te przeglądy pod presją utraty gwarancji stąd umowna nazwa gwarancyjne - i tak też określane jest to potocznie w serwisach - Twój przykład drogi Etac nie jest tu miarodajny bo tam w "swoim" serwisie jesteś na specjalnych warunkach - ja niczego w okresie gwarancji w swoim aucie oprócz zegarka nie wymieniałem i na razie nic mi się nie "odzywa" - i jak to zwykle bywa może się coś ujawni jak już będzie po....i tak z ostrożności procesowej się spytałem :|
"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 300
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Post autor: etac » 11 lut 2015, o 21:30

Zgadzam się z Toba.

Pamiętać trzeba tylko: przegląd nie jest to samo co wymiana oleju i filtrów. Po drugie Pan Kowalski w garażu nie wystawi faktury, a jak wystawi to jego cena może być inna.

Wciąż zapraszam do dyskusji w tym temacie: viewtopic.php?f=43&t=1113&view=unread#unread

może powiecie co oczekujecie od ASO, bo jak na razie cena nie jest głównym czynnikiem, w co nie wierze, bo szukacie innych tańszych serwisów.

Czy ktoś z Was próbował negocjować koszty przeglądu, na zasadzie przedstawienia oferty innego serwisu, serwisu który płaci podatki?

Może warto podejść pokazać ofertę, może warto kupić części w innych miejscach (np konradoo), a skorzystać tylko z ich obsługi, a nie z góry omijać serwis.

Firma MMCars jest z punktów, gdzie na pewno cena jest negocjowalna. Poszukajmy innych, może w Warszawie, Łodzi, Szczecinie znajdą się inne serwisy i wobec darmowej reklamy zejda z ceny dla naszej grupy.
Ja kontaktowałem się z kilkoma innymi i takiej oferty nie przyjęły, wiec trzeba próbować.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

Carmen
Świeżak
Imię: Ania
Samochód: Aveo T300
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Carmen » 16 lut 2015, o 18:04

A ja już po przeglądach i po gwarancji ;) Podobno Ruda mi na drzwi chuchnęła :/ Ale ja tam nic nie widzę.
Jaka jest Wasza wiedza na temat wymieniania oleju w skrzyni biegów w tych samochodach? Trzeba czy nie trzeba?

Awatar użytkownika
wojbur
Zasłużony dla forum
Reputacja: 2
Imię: Wojtek
Samochód: Hyundai ix20
Silnik: 1.6 125 KM
LPG: tak
Kontakt:

Post autor: wojbur » 16 lut 2015, o 18:23

W T300 nie trzeba, w T300 wymiana co 2 lata lub 30 000 km. Między innymi z tego powodu T300 jest znacznie tańsze w serwisowaniu. Sprawdzałem, bo w domu mam obie generacje.

nadamus
Specjalista
Imię: adam
Samochód: aveo t255 1,2 84km
Silnik:

Post autor: nadamus » 16 lut 2015, o 18:33

chyba w t200, t250 i t255 ;) i to z silnikiem 1,2 (72 i 84km) ;-) bo już z silnikiem 1,4 - nie trzeba wymieniac ;-)

Awatar użytkownika
wojbur
Zasłużony dla forum
Reputacja: 2
Imię: Wojtek
Samochód: Hyundai ix20
Silnik: 1.6 125 KM
LPG: tak
Kontakt:

Post autor: wojbur » 16 lut 2015, o 18:43

No faktycznie, zapomniałem o silniku 1.4, on był chyba konfigurowany z oplowskimi skrzyniami?

Carmen
Świeżak
Imię: Ania
Samochód: Aveo T300
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Carmen » 16 lut 2015, o 20:41

No a mnie najpierw nasz opiekun w MMC ;) powiedział że miano to zrobić po roku, a potem jego kolega że niekoniecznie bo są dwa rodzaje silników i mój ma taki co nie trzeba wymieniać . Bądź tu mądry i pisz wiersze.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Aveo/Kalos Mechanika”