Aveo T250 1.2 LMU wtryski benzynowe

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
RDCX
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Bartek
Samochód: Chevrolet Aveo T250
Silnik: 1.2 84km
LPG: TAK
Kontakt:

Aveo T250 1.2 LMU wtryski benzynowe

Post autor: RDCX » 12 kwie 2023, o 08:39

Cześć,

Posiadam ww samochód z 2011 roku z instalacją gazową - przebieg ok 113 tys km. Problem jest następujący: gdzieś ok roku temu padł mi jeden z wtrysków benzynowych - kosztował ok 500 zł z aso (nie było wtedy kompletnie nic). Przy okazji mechanik sprawdził listwę wtryskową, która była pordzewaiała i opiłkowała. Została cała wyczyszczona i zamontowana ponownie. Zepsuł się wtryskiwacz nr 1 (podobno mechanik wysypał z niego kupę syfu), w jego miejsce mechanik wstawił wtryskiwacz nr 4 a nowy wsadził w miejsce 4go. Spokój był do sierpnia gdzie później wymieniono świece, kable i cewkę.

W ostatnim czasie znowu zaczyna prześladować mnie trzęsienie się samochodu czy to w jeździe czy to na postoju - ostatnio miałem błąd p0301 - wypadanie zapłonów. Mechanik zmienił świece, błędu już nie rzuca, ale zdarza się że samochodem zatrzęsie dość konkretnie.

Ostatnio z kolegą sprawdziliśmy chwilową korektę wtrysku w aplikacji Piston, w której na wolnych obrotach parametry potrafią wachać się momentami od +7% do nawet -10%. Podejrzenie zaczyna powoli padać na kolejne wtryski.

Czy wymieniał ktoś z Was wtryski benzynowe na zamiennik? Lepiej znowu wymienić pojedynczy czy najlepiej całość? Komplet z aso niestety będzie kosztować kupę kasy :/

Dodano po 1 godzinie 45 minutach 7 sekundach:
EDIT: doprecyzowanie - silnik 1.2 84km, instalacja dołożona samodzielnie.

Awatar użytkownika
bubu1769
Administrator
Reputacja: 457
Imię: Bartłomiej
Samochód: Aveo T250
Silnik: 1.4 101KM
Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
Kontakt:

Re: Aveo T250 1.2 LMU wtryski benzynowe

Post autor: bubu1769 » 12 kwie 2023, o 10:38

Sprawdź zbiornik paliwa i filtr paliwa przy tylnej belce.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Aveo/Kalos Mechanika”