Na wstępie chciałbym napisać, że zacząłem ogarniać auto mojej partnerki z którą zszedłem się jakiś czas temu.
Podstawowe rzeczy porobiłem (filtry, olej, świece miska olejowa była również do wymiany, trochę żarówek i inne duperele), ale mam większy problem ze stukami z tylu jak i z przodu zawieszenia.
Przeczytałem na forum chyba wszystkie tematy o stukach, i o tym, żeby wymienić na mocowania amortyzatorów z Corsy D itp. Choć te mocowanie z Corsy D było jak pamiętam z tematu do T300.
Nie mniej, z przodu ustaliłem, że padł prawy łącznik stabilizatora, wymienię odrazu obydwa. Więc to mam jako tako ogarnięte, ale z tylu trochę trudniej.
Nagrałem dwa filmy jeden spod lewego, drugi spod prawego mocowania belki. Słuchać stuki, czasem bardziej pełne a czasem głuche jak padający amor, czasem słychać skrzypienie lub pisk na dołkach, dźwięki te są dosyć głośne, przy uderzaniu i puszczaniu szybko pedału gazu słychać z tylu głównie takie popiskiwanie jakby gumą o metal - czy dobrze rozumuję, że to tuleje belki są zużyte i do wymiany? Jak podnosiłem auto żeby sprawdzić łączniki stabilizatora to tylne prawe koło patrząc na bagażnik było górą przechylone do auta a dołem od auta czyli skoszone w pionie.
Filmiki nazwałem „wahacz” trochę sie spieszyłem, chodzi mi aktualnie wyłącznie o tylną belkę.
Te skrzypienie to chyba sprężyny bo poruszałem autem pchając od boku czyli prawe tylne nadkole.
Lewa tuleja https://m.youtube.com/shorts/OXbCv7twlEI
Prawa tuleja https://m.youtube.com/watch?v=n9FYXHG29 ... e=youtu.be
Dźwięki są również podobne do padających amortyzatorów (ostatnio wymieniałem w swojej corolli tył i dźwięk był podobny). Auto ma 12 lat 110 000km przebiegu a z tyłu amorki chyba fabryka - wstawię zdjęcie.
Teraz chciałbym wrzucić zestaw zawieszenia od sachs’a
Poduszki sachs 802 400
Amorki Sachs 315 525
Osłony i odbojniki sachs 900 064
Pytam bo nie wiem dosyć dokładne śledztwo przeprowadziłem, nie chciałbym wtopy, że wymienię amory a tu się okaże, że tuleje martwe i trzeba znowu babrać, proszę o rady w miarę możliwości.
Mam nadzieję, że wszystko opisałem czytelnie, starałem podać się jak najwięcej danych