Problem z napięciem w Aveo T300

Stuka, puka, kapie, cieknie...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cole
Świeżak
Posty: 5
Rejestracja: 7 sie 2017, o 14:29
Imię: Kamil
Chevi: Aveo
Silnik:
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Problem z napięciem w Aveo T300

Post autor: cole » 6 lis 2019, o 13:55

Witajcie!

W ostatnim czasie miałem problemy ze słabym akumulatorem. Dlatego, postanowiłem wymienić fabryczny- siedmioletni akumulator na nowy. W tym celu udałem się do wyspecjalizowanego sklepu. Gościu zmierzył mi napięcie w samochodzie przed i po wymianie akumulatora, wskazywało ono 15 woltów. Stwierdził, że to za dużo, że powinno być 14 z hakiem.Znajomy mi podpowiada, że 15 woltów to normalny wynik, bo podobno chevrolet wykorzystał inteligentny alternator. Jakie jest Wasze zdanie? Przepraszam, jesli był już poruszany podobny temat. Używałem szukajki, ale niestety nic mi nie wskazała.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
wszim
Administrator
Posty: 12202
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: Problem z napięciem w Aveo T300

Post autor: wszim » 6 lis 2019, o 15:27

Tak masz inteligentny system ładowania i napięcie 15V przez pewien okres czasu jest normą.
viewtopic.php?f=29&t=2843&hilit=intelig ... 82adowanie

Awatar użytkownika
C77
Wymiatacz
Posty: 1916
Rejestracja: 29 mar 2015, o 00:20
Imię: Miłosz
Chevi: Cruzak CC77
Silnik: 18XER
Lokalizacja: Tout Le Monde
Kontakt:

Re: Problem z napięciem w Aveo T300

Post autor: C77 » 6 lis 2019, o 15:36

Twój kol. ma rację, a sprzedawcy w praktyce niczego nie wiedzą.
http://www.chevi.webd.pl/forum/viewtopi ... 7&start=45
+ link o co dokładnie kaman po ost. poście

Kurde 10 lat minęło, a niektórzy sprzedawcy, mechanicy etc. niczego się nie uczą
i nadal gromadnie wystawiają błędne diagnozy :twisted:
Ex-dowódca Org Division "Z debilami nie gadam... z kłamczuchami też"
It is far from easy to be a good man...
Obrazek
Ja na Drive2

Awatar użytkownika
cole
Świeżak
Posty: 5
Rejestracja: 7 sie 2017, o 14:29
Imię: Kamil
Chevi: Aveo
Silnik:
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Re: Problem z napięciem w Aveo T300

Post autor: cole » 6 lis 2019, o 21:22

Dzięki Panowie za odpowiedź, oraz za linki! Dziś niestety trudno o dobrego specjalistę na mieście. To smutne. :c

ODPOWIEDZ

Wróć do „Aveo/Kalos Mechanika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości