Strona 8 z 10

Re: Zmiana Licznika na graficzny

: 17 maja 2019, o 21:05
autor: andree1510
Pochwalę się, iż u mnie też trwają prace na adaptacją licznika od cruza do orlandoObrazek
Podziękowania dla Mariusza za wsad do pamięci eepromObrazek (przy kopiowaniu oryginalnału coś poszło nie tak i się zważyłObrazek) ale już jest ok. Obrazek Jeszcze tylko kontrolka do LPG czyjniki płynów i parę innych piktogramów, no ale to już muszę pogadać z PingiemObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka


Re: Zmiana Licznika na graficzny

: 17 maja 2019, o 21:45
autor: Bunioopl
Sprawdź czy działa tobie zużycie oleju. Na tym moim eepromie.

Wysłane z mojego G8142 przy użyciu Tapatalka


Re: Zmiana Licznika na graficzny

: 17 maja 2019, o 22:14
autor: andree1510
Ok. Ale to za jakiś czas, narazie założyłem mój licznik, ponieważ w tym tak jak pisałem wcześniej chcę zamontować kontrolę od LPG, na diodzie RGB.
No i jeszcze wymiana czujnika temperatury zewnętrznej.



Re: Zmiana Licznika na graficzny

: 18 maja 2019, o 00:14
autor: grembol7
W jakich okolicznościach wyświetliła Ci się strzałka i nr 4 i 5? Masz automat? Też mam ten ekran ale bez strzałki.

A po drugie dlaczego wyświetla wartość dla 322km? To jest równo 200mil.ObrazekObrazekObrazek

Re: Zmiana Licznika na graficzny

: 18 maja 2019, o 07:35
autor: andree1510
Jak zmieniam biegi, to pokazuje się strzałka i bieg na który trzeba zmienić, mam manualna. Nie wiem dlaczego jest dla 322km narazie

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka


Re: Zmiana Licznika na graficzny

: 18 maja 2019, o 07:38
autor: Bunioopl
Możesz to zmieniać. Na 107, 322, i 8xx. A ta strzałka shift

Wysłane z mojego G8142 przy użyciu Tapatalka


Re: Zmiana Licznika na graficzny

: 18 maja 2019, o 08:32
autor: Ping
Te strzałki to nie każdemu działają i nie wiem dlaczego.

Strzałka Shift to podpowiedź kiedy zmienić bieg na wyższy, ale wiele osob to w.....wia bo pokazuje się zdecydowanie za wcześnie.

Dystans na wskaźniku faktycznie jest w dziwnych wartościach i nie ogarnąłem jak to ustawić na normalne 50, 100 i 200

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka


Re: Zmiana Licznika na graficzny

: 22 maja 2019, o 09:06
autor: Rafalisko
Witajcie,

Jeśli mam Cruzea 1.4T z właśnie takimi zegarami, to czy wystarczy opCom do włączenia tyc wyświetlanych funkcji, czy coś więcej trzeba majstrować?


Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka


Re: Zmiana Licznika na graficzny

: 22 maja 2019, o 09:08
autor: Bunioopl
Nie trzeba nawet opcoma. Ale i w opcomie coś włączysz.
Masz niedaleko do mnie. Podejdź to pokombinujemy.

Wysłane z mojego G8142 przy użyciu Tapatalka



Re: Zmiana Licznika na graficzny

: 2 cze 2019, o 19:38
autor: andree1510
Bunio jak dodajesz grafiki w liczniku? Ja swój zamontowałem, ale brakuje mi trochę do Ciebie, no i mam problem z tym czujnikiem temp. zew. Pewnie nie obejdzie się bez wymiany czujnika i oczywiście odwiedzin Przemka (Pinga)

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka


Re: Zmiana Licznika na graficzny

: 2 cze 2019, o 19:41
autor: Bunioopl
Na trzy sposoby. Dwa od Przemka
Jeden to program od Przemka na Elm i tam można dodawać.
Drugi to program od Przemka do edycji wsadu eeproma.
I trzecia to op-com

Wysłane z mojego G8142 przy użyciu Tapatalka


Re: Zmiana Licznika na graficzny

: 2 cze 2019, o 19:53
autor: andree1510
Ok. Dzięki więc muszę umówić się z Przemkiem.

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka



Re: Zmiana Licznika na graficzny

: 4 cze 2019, o 14:47
autor: kristover
Mam Orlando z 12.2013 i większość grafik już jest.
Brakuje mi tylko czasomierza, wskazań nawigacji, ustawienia informacji o przekroczonej prędkości, średnia - najlepszy wynik, temp zewnętrzna i chyba zużyte paliwo.
Można to ustawić (włączyć) przez OBD.
Jeśli tak to jakim sprzętem i gdzie tego mniej więcej szukać ?

Re: Zmiana Licznika na graficzny

: 4 cze 2019, o 19:21
autor: etac
A przeczytałeś wątek, przed napisaniem?

Re: Zmiana Licznika na graficzny

: 13 lip 2019, o 15:59
autor: kristover
Bunioopl pisze:
2 cze 2019, o 19:41
Na trzy sposoby. Dwa od Przemka
Jeden to program od Przemka na Elm i tam można dodawać.
Drugi to program od Przemka do edycji wsadu eeproma.
I trzecia to op-com

Wysłane z mojego G8142 przy użyciu Tapatalka
Czy programy od Przemka są do pobrania za free czy jest jakiś płatny (co również zrozumiałe) dostęp do linku ?
Z jakim op-comem to działa (od której wersji) ?

Re: Zmiana Licznika na graficzny

: 14 lip 2019, o 08:36
autor: grembol7

Bunioopl pisze:Na trzy sposoby. Dwa od Przemka
Jeden to program od Przemka na Elm i tam można dodawać.
Drugi to program od Przemka do edycji wsadu eeproma.
I trzecia to op-com
Ja też jestem zainteresowany programami od Przemka. Programator eeprom i moduł ELM mam.

(Opcom będę miał dopiero za 3 tygodnie)

Re: Zmiana Licznika na graficzny

: 14 lip 2019, o 09:33
autor: Bunioopl
kristover pisze:
Bunioopl pisze:
2 cze 2019, o 19:41
Na trzy sposoby. Dwa od Przemka
Jeden to program od Przemka na Elm i tam można dodawać.
Drugi to program od Przemka do edycji wsadu eeproma.
I trzecia to op-com

Wysłane z mojego G8142 przy użyciu Tapatalka
Czy programy od Przemka są do pobrania za free czy jest jakiś płatny (co również zrozumiałe) dostęp do linku ?
Z jakim op-comem to działa (od której wersji) ?
Na tą chwilę programy nie są ogólnie dostępne. Są osoby na tym forum, które mogą pewne rzeczy zrobić. A najlepiej jak skontaktujesz się z Pingiem.

Wysłane z mojego G8142 przy użyciu Tapatalka

Re: Zmiana Licznika na graficzny

: 22 lip 2019, o 21:03
autor: Dante_21
Jeszcze raz duże podziękowania dla Przemka (ping) i Mariusza (bunioopl) za pomoc w zainstalowaniu graficznego licznika a wcześniej tempomatu w moim Orlando. Ci dwaj to jednak magicy, jeśli chodzi o nasze auta.
Pozdrawiam

Re: Zmiana Licznika na graficzny

: 15 sie 2019, o 23:24
autor: Dariusz
Witam Kolegów,
Po przeczytaniu wątków poświęconych podmianom liczników z MidLevel na UpLevel, postanowiłem zakupić zegarki od Cruza 1.7D EU z 2012 i wymienić je w moim Olku 2.0D także z 2012. Dzisiaj zrobiłem przekładkę i w zasadzie wszystko poszło od kopa, oczywiście poza przebiegiem i na razie nieco małą ilością informacji. Niestety pojawił się jeden komunikat którego nie miałem na starym liczniku. Tzn, cyt. "Sprawdź układ wspomagania kierownicy" oraz żółta kontrolka po lewej. Diagnostyka Delphi i WoW żadnych błędów nie uwidacznia, zresztą wszystko z autem jest OK. Czy ktoś miał podobny problem? i jak można temu zaradzić?

Re: Zmiana Licznika na graficzny

: 16 sie 2019, o 05:42
autor: etac
Licznik z 1.7 do 2.0 nie będzie pasować. W 1.7 masz wspomaganie elektryczne, którego nie ma w 2.0.
Jedyna szansa to spróbować skonfigurować licznik od nowa przez SPS pod twoje auto.
Drugi problem tego licznika to start-stop na obrotomierzu.

Re: Zmiana Licznika na graficzny

: 16 sie 2019, o 07:10
autor: Bunioopl
Ja mam z 1.7d w swojej benzynie.
Ale mój licznik jest po zmianie softu. Z tarczą nie ma problemów. Wystarczy ją przełożyć.
Przebieg sam wyskoczy jak zmienisz vin w liczniku. Dodatkowe menu zawsze można dograć to nie problem. Natomiast kontrolkę od wspomagania usuniesz prawdopodobnie tylko przeprogramowując soft. Chociaż nie jest to regułą. Najlepiej skontaktuj się w tej sprawie z Pingiem.

Wysłane z mojego G8142 przy użyciu Tapatalka


Re: Zmiana Licznika na graficzny

: 16 sie 2019, o 09:36
autor: Dariusz
Faktycznie, 1.7D ma wspomaganie elektryczne. Kiedyś już o tym czytałem ale jak przyszło do zakupu licznika to oczywiście pamięć zawiodła :H No niestety, starość nie radość, młodość nie wieczność :zdegustowany:
Na tą chwilę nie mam możliwości zmiany czegokolwiek przez SPS (daleko do cywilizacji) ;) ale równie dobrze może to być kwestia wsadu. Bunioopl mam do ciebie w takim razie prośbę. Mógłbyś podesłać wsad MY2014 na którym chodzą twoje zegary? Jeśli po podmianie kontrolka nie zgaśnie będę wiedział, że trzeba szukać kogoś z OpComem. Albo może Ping coś zaradzi zdalnie.

Re: Zmiana Licznika na graficzny

: 16 sie 2019, o 09:41
autor: Bunioopl
Tylko mój wsad jest do PB. I w moim też jest wspomaganie elektryczne. Tutaj najszybciej chyba mógł by pomóc Etac. On miał cruza z z licznikiem graficznym. Ale w jego przypadku wyskakiwał komunikat o czujnikach ciśnienia w kołach.
A i op-com raczej nie ogarnie tej kontrolki.

Wysłane z mojego G8142 przy użyciu Tapatalka


Re: Zmiana Licznika na graficzny

: 16 sie 2019, o 09:52
autor: Ping
Trzeba przeprogramować flash w procesorze. Opcom tego nie ogarnie.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka



Re: Zmiana Licznika na graficzny

: 16 sie 2019, o 10:27
autor: Dariusz
Rozumiem. W takim razie prośba do ciebie Ping Czy mógłbyś podesłać jakiś pootwierany wsad z 2014 na tą kość 24C16 pasujący do Olka 2.0D. Zdaje się, że grembol7 chyba zasięgał pomocy u Ciebie do takiego Orlando jak mój. Mam leciwego Willema PCB50B i jeszcze czasami na własne potrzeby coś tam sobie dłubię w różnych sprzętach. Spróbowałbym podmienić VIN i zobaczyć czy licznik zaczyta przebieg z ECU. Miałbym przy okazji satysfakcję, że własnoręcznie coś zmieniłem. No, a co do przeprogramowania flasha w procku to może (trochę tak odwrotnie) w następnej kolejności. Mieszkam kawałek za Płockiem w stronę Włocławka ale za tydzień, dwa, będę jechał do Siedlec to może udałoby się jakoś spotkać gdybyś oczywiście miał czas.