Dodanie zakladek w liczniku Uplevel za pomoca Op-Coma
- bubu1769
- Administrator
- Reputacja: 398
- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Kontakt:
Dodanie zakladek w liczniku Uplevel za pomoca Op-Coma
Potrzebne nam będą:
Interfejs Op-Com, może być chiński ale na oryginalnym PIC żeby można było zmieniać w nim FW, inaczej jest duże ryzyko jego ubicia.
Program Op-Com by Fantomel, do znalezienia w sieci, ja używałem wersji OP-COM_200603a_EN_Pro_v20830_Free4All.
1. Instalujemy program oraz sterowniki.
2. Odpalamy program i wybieramy "Settings" 3. Wybieramy "Test interface" 4. Jeśli wersja FW jest zgodna otrzymamy taka informacje W przeciwnym razie program automatycznie zacznie nam aktualizować interfejs, tu jest bardzo ważne by mieć interfejs z oryginalnym PIC bo inaczej mamy po interfejsie.
Czasami żeby przeprowadzić powyższą procedure trzeba najpierw na pierwszym ekranie wejść w "Diagnostics", cofnąć się i dopiero wejść w "Settings". 5. Jeśli wszystko jest OK to cofamy się do pierwszego ekranu i wybieramy "Diagnostics" 6. Wybieramy interesujący nas rocznik, w moim przypadku był to 2013 7. Wybieramy "Insignie" 8. Następnie "Body" 9. I "Instrument Cluster" 10. Wybieramy którąś z wersji interfejsu 11. Czekamy na połączenie i wybieramy "Programming" 12. Teraz "Program Variant Configuration" 13. I mamy możliwość wyboru poszczególnych zakładek, "Present" to włączona "Not Present" to wyłączona, przyciskami "Previous" i "Next" przełaczami pomiędzy kilkoma zbiorami. 14. wybieramy interesującą nas zakładkę, zmieniamy jej status i klikamy "Program" 15. Potwierdzamy 16. Po otrzymaniu takiego komunikatu cala procedura jest zakończona i wybrane zakładki powinny być aktywne, możemy je przetestować na liczniku.
W zależności od wyposażenia samochodu cześć wybranych zakładek może się nie pojawić bądź mieć zerowa funkcjonalność (tak jak kompas jeśli w samochodzie nie ma oryginalnego GPS-u) P.S.
Możemy też wejść sobie jeszcze w zakładkę "Vehicle" Następnie w "Detailed Vehicle DTC Information" I poczekać chwile to program sprawdzi z jakimi modułami może się połączyć i czy są w nich jakieś błędy Co ciekawe u mnie pokazuje silnik F18D4 zamiast A14NET.
Interfejs Op-Com, może być chiński ale na oryginalnym PIC żeby można było zmieniać w nim FW, inaczej jest duże ryzyko jego ubicia.
Program Op-Com by Fantomel, do znalezienia w sieci, ja używałem wersji OP-COM_200603a_EN_Pro_v20830_Free4All.
1. Instalujemy program oraz sterowniki.
2. Odpalamy program i wybieramy "Settings" 3. Wybieramy "Test interface" 4. Jeśli wersja FW jest zgodna otrzymamy taka informacje W przeciwnym razie program automatycznie zacznie nam aktualizować interfejs, tu jest bardzo ważne by mieć interfejs z oryginalnym PIC bo inaczej mamy po interfejsie.
Czasami żeby przeprowadzić powyższą procedure trzeba najpierw na pierwszym ekranie wejść w "Diagnostics", cofnąć się i dopiero wejść w "Settings". 5. Jeśli wszystko jest OK to cofamy się do pierwszego ekranu i wybieramy "Diagnostics" 6. Wybieramy interesujący nas rocznik, w moim przypadku był to 2013 7. Wybieramy "Insignie" 8. Następnie "Body" 9. I "Instrument Cluster" 10. Wybieramy którąś z wersji interfejsu 11. Czekamy na połączenie i wybieramy "Programming" 12. Teraz "Program Variant Configuration" 13. I mamy możliwość wyboru poszczególnych zakładek, "Present" to włączona "Not Present" to wyłączona, przyciskami "Previous" i "Next" przełaczami pomiędzy kilkoma zbiorami. 14. wybieramy interesującą nas zakładkę, zmieniamy jej status i klikamy "Program" 15. Potwierdzamy 16. Po otrzymaniu takiego komunikatu cala procedura jest zakończona i wybrane zakładki powinny być aktywne, możemy je przetestować na liczniku.
W zależności od wyposażenia samochodu cześć wybranych zakładek może się nie pojawić bądź mieć zerowa funkcjonalność (tak jak kompas jeśli w samochodzie nie ma oryginalnego GPS-u) P.S.
Możemy też wejść sobie jeszcze w zakładkę "Vehicle" Następnie w "Detailed Vehicle DTC Information" I poczekać chwile to program sprawdzi z jakimi modułami może się połączyć i czy są w nich jakieś błędy Co ciekawe u mnie pokazuje silnik F18D4 zamiast A14NET.
- etac
- Prezes
- Reputacja: 272
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Lexus LBX
- Silnik: 1.5 Hybrid
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: Dodanie zakladek w liczniku Uplevel za pomoca Op-Coma
Jak dobrze pamiętam to inne troszkę opcje są dla astra j a insignia a
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- bubu1769
- Administrator
- Kontakt:
Może jutro zobaczę jak to wygląda w przypadku wybrania Astry.
Z doświadczenia wiem że w tych programach część funkcji nieaktywnych w jednym modelu były dostępne jak wchodziło się przez inny model.
Z doświadczenia wiem że w tych programach część funkcji nieaktywnych w jednym modelu były dostępne jak wchodziło się przez inny model.
-
- Fachman
- Reputacja: 38
- Imię: Mariusz
- Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
- Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
- LPG: BRC SQ24 Genius 1500
- Kontakt:
Bubu dobra robota.
- bubu1769
- Administrator
- Kontakt:
To że jest taka możliwość sprawdził kolega mrj ja tylko to opisałem.
Sprawdziłem jeszcze jak wygląda sytuacja przy podłączeniu się do licznika poprzez Astra-J.
Nie ma więcej możliwości aktywacji zakładek a po wejściu w trym programowania jest nawet mniej elementów do wybory.
Sprawdziłem jeszcze jak wygląda sytuacja przy podłączeniu się do licznika poprzez Astra-J.
Nie ma więcej możliwości aktywacji zakładek a po wejściu w trym programowania jest nawet mniej elementów do wybory.
- adammalecki
- Specjalista
- Reputacja: 10
- Imię: Adam
- Samochód: Cruze LS+MR,Spark LT
- Silnik: 1.6 124KM, 1.2 84KM
- Kontakt:
Cześć,
Mam jakiegoś Op-Coma kupionego kiedyś na Ali...
Po czym poznać że jest właściwy ?
Mam jakiegoś Op-Coma kupionego kiedyś na Ali...
Po czym poznać że jest właściwy ?
Nic nie jest szczególnie trudne, jeżeli podzielisz to na małe zadania.
- Henry Ford
- Henry Ford
- bubu1769
- Administrator
- Kontakt:
Jaką wersję niby kupowałeś?
Otwórz go i zobacz czy masz obok PIC-a (tego dużego układu) diodę D5 i kondensator C22 jeśli tak to nawet nie próbuj zmieniać FW.
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3761607.html
Otwórz go i zobacz czy masz obok PIC-a (tego dużego układu) diodę D5 i kondensator C22 jeśli tak to nawet nie próbuj zmieniać FW.
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3761607.html
- adammalecki
- Specjalista
- Kontakt:
Cześć,
Tak to u.mnie wygląda.
Nigdzie nie widzę wymienionych przez Ciebie elementów...
Dodano po 6 minutach 39 sekundach:
Jest miejsce na D5 ale tam nic nie ma.
I C22 też nigdzie nie wdać...
Tak to u.mnie wygląda.
Nigdzie nie widzę wymienionych przez Ciebie elementów...
Dodano po 6 minutach 39 sekundach:
Jest miejsce na D5 ale tam nic nie ma.
I C22 też nigdzie nie wdać...
- Henry Ford
- Henry Ford
- bubu1769
- Administrator
- Kontakt:
Nie polecam próby zmiany FW, miałem też taki interfejs
https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewt ... 4#19143794
https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewt ... 4#19143794
- adammalecki
- Specjalista
- Kontakt:
Czyli ten PIC może być malowany ...
- Henry Ford
- Henry Ford
- bubu1769
- Administrator
- Kontakt:
Tak, w podanym temacie z Elektrody przewija się kilka takich interfejsów ubitych przy próbie zmiany FW.
-
- Profesjonalista
- Reputacja: 30
- Samochód: Cruze1,4 Sw LTZ+2012
- Silnik: 1,4 T +chip 163 km
- LPG: KME Skay Max
- Kontakt:
Dzisiaj uwaliłem swój interfejs przy próbie przejscia na Fantomela. Orginalnie miałem wersję 1,45 i op coma zielonego tak jak na fotkach wyżej .Oczywiście przy skanowaniu interfejsu wyskoczyl komunikat brak podlaczenia do samochodu,no i d....pa.Po poszukiwaniach znalazłem tutaj https://www.drive2.ru/l/549155206735069860/ sposób na naprawę.Po ściągnięciu plików sflaschowalem do wersji 1,45 potem zaznaczyłem wersję większą niż 1,45,po zainstalowaniu wyświetlił się komunikat że jest dostępna wersja wyższa 1,67 czy zaktualizować.Po potwierdzeniu automatycznie się zaktualizowało.
Teraz przy op comie od Fantomela wyświetla się Version V01,67 test ended sucessfully. Jutro przetestuję w samochodzie,i dam znać .Więc kto ma uwalony sprzęt może spróbować ,a nuż się uda.
Teraz przy op comie od Fantomela wyświetla się Version V01,67 test ended sucessfully. Jutro przetestuję w samochodzie,i dam znać .Więc kto ma uwalony sprzęt może spróbować ,a nuż się uda.
Lacetti 1,6 sx zmienione w cdx 2011-2019
- bubu1769
- Administrator
- Kontakt:
Jak PIC jest oryginalny to zazwyczaj idzie go podnieść nawet bez wylutowania, jak jest "pisanka" to już po nim, bez wymiany chipa się nie obędzie.
-
- Profesjonalista
- Kontakt:
Czyli mialem farta.Dodam że nie trzeba żadnego specjalistycznego sprzętu wszystko idzie orginalnym kablem.Naczytałem się tyle że nie wiem już czy chodzi o ten duży główny scalak czy ten mniejszy ale dla laika jakim jestem robiłem to na czuja.
-
- Profesjonalista
- Kontakt:
Działa, niestety zakladek więcej nie ma,a te co są to już aktywowałem wcześniej.U mnie też pokazuje silnik F18D4 zamiast 1,4.Najwięcej opcji jest przy wejściu przez Insignię lub Zafirę C.
Sprawdzał ktoś co to jest security code?.
Sprawdzał ktoś co to jest security code?.
- bubu1769
- Administrator
- Kontakt:
Security Code to kod potrzebny by wejść w bardziej zaawansowane funkcje, takie jak kodowanie kluczyków i immobilisera.
Według mrj Security Code idzie bez problemu wyciągnąć z EEPROM licznika bo jest on tam zapisany bez szyfrowania.
W Merivie A była nawet opcja w Op-Com-ie żeby po podłączeniu się do licznika pokazało jaki jest Security Code.
Według mrj Security Code idzie bez problemu wyciągnąć z EEPROM licznika bo jest on tam zapisany bez szyfrowania.
W Merivie A była nawet opcja w Op-Com-ie żeby po podłączeniu się do licznika pokazało jaki jest Security Code.