[Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

czyli jak samemu coś naprawić, coś usprawnić
barus
Wymiatacz
Posty: 1036
Rejestracja: 9 sty 2014, o 16:53
Imię: Czesław
Chevi: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Lokalizacja: Bielsko-B
Kontakt:

[Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: barus » 12 sie 2015, o 00:40

Oto schemat mojego modułu oraz instrukcja jego montażu.
moduł z mikroprzekaźnikiem.jpg
moduł z mikroprzekaźnikiem.jpg (214.04 KiB) Przejrzano 721 razy
Tak wygląda moduł.
Img_8281.jpg
Img_8281.jpg (510.68 KiB) Przejrzano 721 razy
Instrukcja jego montażu.

MODUŁ BCM
Przewód czarny – masa masa – wspornik tunelu
- czerwony do X3 (6) – różowo-czarny / +12V kluczyk w pozycji zapłon
- zielony do X1 (22) – szaro-zielony / reset nastepuje przy napięciu 0V
- szary do X3 (5) - różowo-żółty / od stacyjki, zapłon 12V, start 0V - niebieski do X1 (11) – brązowo-zielony / punkt zwierany do masy
- pomarańczowy do X2 (10) – biało-niebieski / czujnik św., dioda
- żółty do X4 (5) - szaro-brązowy / św. pozycyjne


Umieszczę jutro fotkę z instrukcją, bo tą, którą napisałem wyżej po wysłaniu została tak sformatowana, że staje się mało zrozumiała :|

barus
Wymiatacz
Posty: 1036
Rejestracja: 9 sty 2014, o 16:53
Imię: Czesław
Chevi: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Lokalizacja: Bielsko-B
Kontakt:

Re: [Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: barus » 12 sie 2015, o 14:06

Teraz to będzie bardziej czytelne.
xxx.jpg
xxx.jpg (94.99 KiB) Przejrzano 706 razy
Poziom napięcia po stacyjce w zależności od pozycji kluczyka.
skan.jpg
skan.jpg (186.45 KiB) Przejrzano 706 razy
Tak to wygląda po zamontowaniu modułu.
Img_8283.jpg
Img_8283.jpg (478.44 KiB) Przejrzano 706 razy
Wyłącznik służy do wyłączenia (dezaktywowania) modułu.

Jeszcze schemat podstawek przekaźników.
untitl1.jpg
untitl1.jpg (292.71 KiB) Przejrzano 706 razy

barus
Wymiatacz
Posty: 1036
Rejestracja: 9 sty 2014, o 16:53
Imię: Czesław
Chevi: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Lokalizacja: Bielsko-B
Kontakt:

Re: [Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: barus » 12 sie 2015, o 14:40

Jeszcze kolory wtyczek do BCM w Cruze.

X1 - biały
X2 - niebieski
X3 - zielony
X4 - czarny
X5 - brązowy
X6 - różowy
X7 - szary / popielaty

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 14229
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Chevi: Opel Insignia B
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: [Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: etac » 12 sie 2015, o 15:27

Dodam, ze dla pełnej funkcji potrzebny jest:
- wyłacznik z funkcja AUTO

Obrazek

- fabryczny czujnik światła, lub inny podobnie dzialajacy i dopasowany do ukladu

Obrazek
2007-2011 Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2011-2015 Chevrolet Spark 1.0 LS+
2013-2017 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > Chevrolet Aveo 1.4 LTZ

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 10091
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: [Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: wszim » 12 sie 2015, o 16:16

barus pisze:Teraz to będzie bardziej czytelne.
Obrazek
Tu zapewne jest literówka MODUŁ a nie MODEM ;)

barus
Wymiatacz
Posty: 1036
Rejestracja: 9 sty 2014, o 16:53
Imię: Czesław
Chevi: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Lokalizacja: Bielsko-B
Kontakt:

Re: [Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: barus » 12 sie 2015, o 21:10

Wszim, oczywiście, że ma być moduł ;)

barus
Wymiatacz
Posty: 1036
Rejestracja: 9 sty 2014, o 16:53
Imię: Czesław
Chevi: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Lokalizacja: Bielsko-B
Kontakt:

Re: [Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: barus » 12 sie 2015, o 21:42

Dla pełnej jasności dodam, że mój moduł nadaje się do samochodów, (Cruze/Orlando) wyposażonych fabrycznie w czujnik zmierzchu a do wyłączenia świateł wystarcza zawsze jeden klik. W nowszych wersjach MY13 do wyłączenia świateł po dłuższej przerwie, ponad 10 min, potrzebne są dwa kliki, gdy krótszy czas postoju to jeden klik. W tym przypadku ma zastosowanie moduł Wszima.

Robbo
Profesjonalista
Posty: 725
Rejestracja: 28 cze 2015, o 14:31
Imię: Robert
Chevi: Orlando LPG automat
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: Robbo » 22 sie 2015, o 12:26

W który przewódy wpiąć bezpiecznik, a w które przewody wpinamy w wyłącznik czy przełącznik :ocochodzi:
Załączniki
wyłącznik .jpeg
wyłącznik .jpeg (440.77 KiB) Przejrzano 635 razy

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 14229
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Chevi: Opel Insignia B
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: [Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: etac » 22 sie 2015, o 13:47

wszystko jest na schemacie
2007-2011 Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2011-2015 Chevrolet Spark 1.0 LS+
2013-2017 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > Chevrolet Aveo 1.4 LTZ

Robbo
Profesjonalista
Posty: 725
Rejestracja: 28 cze 2015, o 14:31
Imię: Robert
Chevi: Orlando LPG automat
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: Robbo » 23 sie 2015, o 13:30

A bardziej precyzyjnie? Czy zastosować wyłącznik czy przełącznik? Z foto wynika ze wpięto w czerwony przewód oraz niebieski tj. W przewody wpiete w X3 6 , x1 11 {:/

Robbo
Profesjonalista
Posty: 725
Rejestracja: 28 cze 2015, o 14:31
Imię: Robert
Chevi: Orlando LPG automat
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: Robbo » 26 paź 2016, o 11:33

barus pisze:Oto schemat mojego modułu oraz instrukcja jego montażu.
moduł z mikroprzekaźnikiem.jpg
Tak wygląda moduł.
Img_8281.jpg
Instrukcja jego montażu.

MODUŁ BCM
Przewód czarny – masa masa – wspornik tunelu
- czerwony do X3 (6) – różowo-czarny / +12V kluczyk w pozycji zapłon
- zielony do X1 (22) – szaro-zielony / reset nastepuje przy napięciu 0V
- szary do X3 (5) - różowo-żółty / od stacyjki, zapłon 12V, start 0V - niebieski do X1 (11) – brązowo-zielony / punkt zwierany do masy
- pomarańczowy do X2 (10) – biało-niebieski / czujnik św., dioda
- żółty do X4 (5) - szaro-brązowy / św. pozycyjne


Umieszczę jutro fotkę z instrukcją, bo tą, którą napisałem wyżej po wysłaniu została tak sformatowana, że staje się mało zrozumiała :|
Dzień dobry mam zamontowany ten układ. Dotychczas działał bez zarzutu. Ostatnio zaoprzerwowałem ze nie działa prawidłowo! Powraca do świateł dziennych nie reaguje na fotokomórkę.
Po poruszeniu wiązki tego modułu usterka ustąpiła!
Ponieważ przewody są bardzo delikatne i łatwo uszkodzić mechanicznie. Który przewód należy sprawdzić?
Czy "pomarańczowy do X2 (10) – biało-niebieski / czujnik św., dioda " :zastanawiasie:

Awatar użytkownika
Avatar
Wymiatacz
Posty: 2462
Rejestracja: 9 sie 2013, o 08:08
Imię: Marcin
Chevi: brak
Lokalizacja: Racibórz
Kontakt:

Re: [Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: Avatar » 26 paź 2016, o 12:11

Polecalbym wpiac sie w kable wiazki X poprzez lutowanie, szybkozlaczki zaciskowe sa zawodne i po czasie są luzy na połączeniach dlatego układ swiruje. Przerabialem to u siebie i docelowo deaktywowalem skandynawie w ASO.

Robbo
Profesjonalista
Posty: 725
Rejestracja: 28 cze 2015, o 14:31
Imię: Robert
Chevi: Orlando LPG automat
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: Robbo » 26 paź 2016, o 17:48

Liczę ze ASO Auto Żoliborz opanuje deaktywacje! Dlatego wstrzymam się z wlutowaniem w wiązkę. :cry:

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 14229
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Chevi: Opel Insignia B
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: [Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: etac » 26 paź 2016, o 19:58

Za jedyne 400 zł zrobi to bez problemu. Tyle kosztuje kod VCI do deaktywacji tej funkcji.
2007-2011 Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2011-2015 Chevrolet Spark 1.0 LS+
2013-2017 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > Chevrolet Aveo 1.4 LTZ

Robbo
Profesjonalista
Posty: 725
Rejestracja: 28 cze 2015, o 14:31
Imię: Robert
Chevi: Orlando LPG automat
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: Robbo » 26 paź 2016, o 20:19

Ciekawe a oni twierdzą że nie potrafią !!! :cry:

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 14229
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Chevi: Opel Insignia B
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: [Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: etac » 26 paź 2016, o 20:23

Nazwałbym takie słowa inaczej, ale jako moderator muszę się powstrzymać.

Zawsze możesz im wydrukować posta jakiego stworzyłem w tym temacie w dziale Manuale
2007-2011 Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2011-2015 Chevrolet Spark 1.0 LS+
2013-2017 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > Chevrolet Aveo 1.4 LTZ

Robbo
Profesjonalista
Posty: 725
Rejestracja: 28 cze 2015, o 14:31
Imię: Robert
Chevi: Orlando LPG automat
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: Robbo » 26 paź 2016, o 20:45

Dziękuję za informacje! Ponieważ po roku eksploatacji usiłował to u nich zrobić a otrzymywał wielokrotnie odpowiedz "nie po nie " może coś się zmieniło :/ . Odnoszę wrażenie ze nastawieni są na opla bo z tamtąd mają lepszą kasę a to traktują jak niechciane dziecko :(

Robbo
Profesjonalista
Posty: 725
Rejestracja: 28 cze 2015, o 14:31
Imię: Robert
Chevi: Orlando LPG automat
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: Robbo » 17 lis 2016, o 12:39

Pytanie do Borusa na jakich przekaźnikach jest wykonany moduł. Od pewnego czasu mam problem z z modułem!
Co jakiś czas nie działa prawidłowo , sprawdziłem połączenia ok. Jak wstrząse to działa jakiś czas prawidłowo. :nerwy {:/
W internecie znalazłem 5TS5 naczyń polega modyfikacja?
Nie znalazłem przekaźnika 7NRP oznaczenia przekaźników znalazłem w schemacie

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 14229
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Chevi: Opel Insignia B
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: [Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: etac » 17 lis 2016, o 12:59

przekaźniki były kupowane w tej firmie

http://ase.hoste.pl/sklep/index.php

a tu masz szukany:

http://ase.hoste.pl/sklep/index.php?p15 ... iecia-7nrp


BTW: używaj EDYCJA, a nie twórz takiego samego posta jeden po drugim (usunięto zdublowanie)
2007-2011 Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2011-2015 Chevrolet Spark 1.0 LS+
2013-2017 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > Chevrolet Aveo 1.4 LTZ

Robbo
Profesjonalista
Posty: 725
Rejestracja: 28 cze 2015, o 14:31
Imię: Robert
Chevi: Orlando LPG automat
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: Robbo » 17 lis 2016, o 13:27

Dziękuje za szybką odpowiedź!

Podejrzewam styki w przekaźniku . Ponieważ źle działa fotokomórka raz załącza innym razem nie wyłącza świateł dziennych. W opisie jest napisane że przekaźniki zostały zmodyfikowane tz. :zastanawiasie:

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 14229
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Chevi: Opel Insignia B
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: [Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: etac » 17 lis 2016, o 13:51

cala dodatkowa elektronika jest wbudowana w środku w przekaźniku.
2007-2011 Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2011-2015 Chevrolet Spark 1.0 LS+
2013-2017 Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > Chevrolet Aveo 1.4 LTZ

Robbo
Profesjonalista
Posty: 725
Rejestracja: 28 cze 2015, o 14:31
Imię: Robert
Chevi: Orlando LPG automat
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: Robbo » 17 lis 2016, o 20:25

Pytanie do Borusa projektanta układu co jak sprawdzić. Moduł nie działa prawidłowo a po wstrząśnięciu jakiś czas działa. Jestem bardzo mierny w elektronice :nerwy

barus
Wymiatacz
Posty: 1036
Rejestracja: 9 sty 2014, o 16:53
Imię: Czesław
Chevi: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Lokalizacja: Bielsko-B
Kontakt:

Re: [Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: barus » 17 lis 2016, o 22:12

Pytanie czy na pewno moduł źle działa, czy brak kontaktu/styku na przewodach wpiętych w okolicy BCM? Napisz jak jest wpięty moduł, jak są połączone przewody modułu z instalacją?

Robbo
Profesjonalista
Posty: 725
Rejestracja: 28 cze 2015, o 14:31
Imię: Robert
Chevi: Orlando LPG automat
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: Robbo » 17 lis 2016, o 22:30

W celu sprawdzenia wypiołem wtyczki z BCM i sprawdziłem mostkiem od wtyczek BCM do kostek w module, Moduł jest wpięty ta jak na zdjęciu powyżej (na szybko złączki ) sprawdzany mostkiem. {:/

Awatar użytkownika
Avatar
Wymiatacz
Posty: 2462
Rejestracja: 9 sie 2013, o 08:08
Imię: Marcin
Chevi: brak
Lokalizacja: Racibórz
Kontakt:

Re: [Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: Avatar » 17 lis 2016, o 22:31

Szybko złączki dają ciała, też bawiłem się z nimi...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Manuale”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość