gothdawid pisze: ↑7 paź 2021, o 16:37
Myśl mam taką że jak wymienię przednie, wsadzę wzmacniacz to wtedy tylne głośniki w drzwiach nie będą słyszalne.
Ja głośniki z tyłu mam całkowicie wyciszone.
A wydaje mi się że głośniki z tyłu też są ważne bo jednak zawsze coś tam wysokich tonów do ucha wpada i trochę basu też czuć.
Tony wysokie, które są na wysokości kostek, które są wchłaniane przez fotele... je po prostu słychać, ale nie grają :P
Basu coś tam dadzą, ale niemalże nic w porównaniu z subwooferem.
dźwięk jest bardziej przestrzenny.
Dźwięk przestrzenny to jest, ale w kinie. Tutaj jest zwykłe stereo gdzie "scena" ma być przed słuchaczem, a nie w okół niego.
Zgodzę się z twoją myślą że z tyłu mogą być gorsze niż z przodu. No bo jednak to moje auto nie pasażerów
Jak wspominałem, jeżeli planujesz i tak mieć subwoofer, to wymiana głośników z tyłu jak dla mnie jest całkowicie bezsensu. Lepiej te pieniądze przeznaczyć na lepszy przód.
Ale wsadzać lepsze głośniki z przodu i zostawić fabryczne z tyłu? Powiedzmy 30W tył i 70W przód może być ciężko ustawić. Bo te z tyłu będą mnie ograniczać głośnością.
tak jak pisałem wyżej. Nawet jeżeli będziesz miał pasażerów z tyłu którzy będą chcieli delektować się muzyką, będą ją słyszeć z przednich głośników, czyli tam gdzie jest 'scena'.
Bardziej mi chodziło o to że jakimś tam audiofilem nie jestem i raczej nie zauważę różnicy dźwięku w głośnikach za 330zł a tymi za 550. Chyba że się mylę....
Zgadywałbym że się możesz mylić, ale są gusta różne, może dla Ciebie przyjemniej będą grały tańsze głośniki.
Już nie raz się nauczyłem (a niestety zdarza mi się nadal popełniać ten błąd) - oszczędny traci, bo jednak chce coś lepszego po pewnym czasie, a zazwyczaj jest to droższe
* Pytanie do innych ktoś próbował wsadzić większe tweetery w fabryczne miejsce?
Wyciągnij słupek i zmierz.. o ile dobrze pamiętam to on ma nieregularny kształt, wadzony oryginalny głośnik trzyma się w takim wyprofilowanym kole, chyba nawet sklejony klejem.
Ciężko może być zaadoptować w tym miejscu nowe tweetery. Raczej montował bym na słupku, nie pod słupkiem jak oryginalne są.
No te audio system chyba z tej listy najciekawsze.
Ile mi maty wyszło, kurde już nie pamiętam

Nie robiłem bagażnika, tylko drzwi.
A u mnie wygląda tak: