[Lacetti] przygotowanie słupków pod tweetery

czyli jak samemu coś naprawić, coś usprawnić
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
karpior
Profesjonalista
Reputacja: 3
Imię: Piotr
Samochód: Lacetti HB 1.6
Silnik:
Kontakt:

[Lacetti] przygotowanie słupków pod tweetery

Post autor: karpior » 2 gru 2014, o 15:07

Jak wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia, toteż:
- po dołożeniu 2 warstwy mat wytłumiających drzwi (czyli GMS 02 naklejone na GMX 07 XL),
- po zmianie 2-kanałówki napędzającej przedni zestaw odseparowany na 4-kanałówkę cruncha (która również niedługo zostanie zmieniona) z mostkiem na suba
- oraz po zmianie suba z Magnat Xpress 10 w ~23litrach closed na JBL GTO804 w ~12litrach closed

nastał czas na kolejne zmiany. Postanowiłem wreszcie zabrać się za przeniesienie TW zestawu uDim El Comp 6 z dedykowanych miejsc przy klamkach na słupki przednie. Zmiana ta oczywiście wymusiła wyrzucenie zwrotnic z drzwi i przeniesienie ich do bagażnika, gdyż chyba nie dałbym rady dociągnąć kolejnych kabli głośnikowych przez te nieszczęsne kostki w drzwiach... A dociągnięcie ich ze słupków do bagażnika to wręcz sama przyjemność.

Jako że po raz pierwszy w ogóle miałem kontakt z żywicą poliestrową jak i szpachlą, postanowiłem kupić drugą parę słupków na alledrogo a oryginały (stan igła :twisted: ) zachować.
Kosztowało to całe 30zł, ich stan był w zasadzie niezbyt istotny ponieważ wszystko i tak miało być oklejone tkaniną w stylu podsufitki.

Pierwszym etapem jest jest pozycjonowanie TW. W zestawie z głośnikami były "prawie" odpowiednie obudowy TW, które wykorzystałem. Do ustawienia ich użyłem na początku plasteliny, a potem zapałek i kleju na gorąco.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ważne, aby mocowanie głośnika było dobrze przymocowane do słupka.
Moje TW nachodziły na obudowy od zewnątrz, więc musiałem dorobić jeszcze coś co zostawi odpowiednią szczelinę potrzebną do złożenia wszystkiego.
Gdybym miał robić to kolejny raz - wykonałbym odpowiednie pierścienie np. z mdfu.
Zaleca się przeszlifowanie plastikowej powierzchni słupka przed laminowaniem żywicą, ja o tym zapomniałem i w zasadzie nic się nie stało ;)

Gdy obudowy pod TW już siedzą sztywno, można naciągnąć na słupki jakiś elastyczny materiał - ja użyłem grubej rajstopy. Pozwoli ona na uzyskanie dowolnego kształtu jaki się nam podoba - najlepiej zacząć od przyklejenia materiału klejem typu kropelka/super glue w miejscu montażu TW, a potem odpowiednio naciągać i przyklejać od spodu słupka na krawędziach.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gdy oba słupki przybrały już odpowiedni kształt, możemy zabrać się za żywicę.
Koniecznie na zewnątrz, gdyż strasznie śmierdzi ;)

Rozrabiamy żywicę z utwardzaczem i pędzlem przesączamy dokładnie materiał.
Obrazek

Obrazek

Później odczekałem ze 2 godziny i zacząłem przyklejać do słupka kawałki tkaniny szklanej (polecam ją bardziej od maty szklanej gdyż nie robi się tyle syfu przy odcinaniu kawałków i dużo fajniej się ją układa).
Obrazek

Obrazek

Obrazek

W zasadzie jedna warstwa tkaniny wystarczy, jak ktoś chce mieć pancerne słupki może dać kolejną warstwę ;)
Trzeba pamiętać o dokładnym przesączeniu tkaniny żywicą, nie może być pęcherzy powietrza itd.

Następnie odstawiłem to do wyschnięcia (było wtedy ciepło więc kilka godzin i było już twarde). Odciąłem wystającą tkaninę po bokach (niektórzy zalecają zawinąć pod spód słupka i przykleić), i wstawiłem do autka co by przymierzyć czy wszystko OK ;)

Obrazek

Obrazek

Podpiąłem głośniki, pokręciłem trochę gainem na wzmaku, dołożyłem fabryczne L-pady aby ściszyć TW -3dB iii........ efekt był taki że jeździłem z takimi słupkami prawie miesiąc, gdyż grało świetnie i nie chciało mi się ich ściągać do dalszego etapu pracy ;)

Ale w końcu lenistwo odpuściło i zabrałem się za szpachlowanie...
Szpachlę miałem w ręku pierwszy raz, dodatkowo dodałem za dużo utwardzacza i efekt można zobaczyć na zdjęciu :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Obrazek

Obrazek

Ale na szczęście jedynym minusem nałożenia takiej ilości szpachli było więcej wysiłku ze szlifowania ;) Ale kilka arkuszy papieru 60 i 80, ze 2 godziny i udało się wszystko ładnie wyszlifować. Ja swoje słupki chciałem okleić czymś podobnym do tkaniny podsufitkowej, więc nie szlifowałem słupków jakoś mega dokładnie. Materiał miałem z gąbką od spodu, więc bardzo niewielkie zagłębienia udało się zakryć. Ze szlifowania i oklejania niestety zdjęć nie posiadam.

Gotowy efekt prezentuje się tak:
(zdjęcia nie oddają kształtu słupków zbyt dobrze, w rzeczywistości prezentują się dużo lepiej)
niektóre zdjęcia z flashem, niektóre robione w dzień. Materiał w rzeczywistości wygląda prawie identycznie jak podsufitka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeśli chodzi o efekty dźwiękowe - dużo lepsze umiejscowienie sceny z uwagi na TW mniej więcej na wysokości uszu. Jak najbardziej było warto, tym bardziej że cała zabawa wyniosła ok. 100zł wraz z drugimi słupkami ;)

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Reputacja: 9
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Re: [Lacetti] przygotowanie słupków pod tweetery

Post autor: XaRaDaS » 2 gru 2014, o 16:17

Pięknie ci to wyszło :ok: nie wiem czy mi by starczyło cierpliwości na taką robotę, ale w sumie jak coś ma wyglądać to trzeba to zrobić. Fajny pomysł z rajstopą, kiedyś się zastanawiałem jak uzyskać płynność, bo układanie szpachli warstwami to masakra by była jakaś :H
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...

Awatar użytkownika
karpior
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Post autor: karpior » 2 gru 2014, o 17:40

roboty nie ma z tym dużo, tym bardziej że jeśli się człowiek przyłoży do równomiernego przyklejenia tkaniny szklanej to szpachla potem służy tylko jako wyrównanie powierzchni, nie trzeba szpachlować całego słupka, tak jak ja to zrobiłem. A już na pewno nie taką warstwą szpachli hahahaha
Jak ktoś kiedykolwiek miał do czynienia z tym to jest to bardzo proste. Ja może w przyszłym roku ogarnę zabudowę suba w bagażniku ;) Bo już co nie co o żywicy wiem

A rajstopa podpatrzona w wielu relacjach o tematyce słupków, jakie można znaleźć w necie (w większości fora maniaków konkretnych modeli autek)

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS » 2 gru 2014, o 19:02

No widzisz, ja widziałem rzeźbienie w lanosie słupków i tam o rajstopie nie było i w sumie nie szukałem rozwiązania, zapałki i owszem były :)
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...

Awatar użytkownika
karpior
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Post autor: karpior » 5 kwie 2015, o 00:11

mały update ;)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS » 5 kwie 2015, o 22:48

Im więcej patrzę tym bardziej się przekonuję do roboty :mrgreen:

Awatar użytkownika
karpior
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Post autor: karpior » 6 kwie 2015, o 21:33

ja się dłuuuugo do tego zabierałem, ponieważ żywicę oraz szpachlę miałem w rękach po raz pierwszy ;) ale z efektu jestem zadowolony. Co prawda gdybym miał to robić znowu to kilka rzeczy bym inaczej wykonał, ale jak na pierwszy raz myślę że dałem radę hahah 8-)
A jeśli chodzi o doznania słuchowe - niebo a ziemia w porównaniu do oryginału

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Reputacja: 146
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim » 6 kwie 2015, o 22:11

Bardzo ładnie ci to wyszło. Pomysłowe i dobrze wykonane :ok: I kształty takie kobiece ;) Tylko nie mogę wypatrzeć na czym polega update?
Obrazek Nie bądź obojętny na wojnę w Ukrainie.

Awatar użytkownika
karpior
Profesjonalista
Silnik:
Kontakt:

Post autor: karpior » 7 kwie 2015, o 19:05

na wyraźniejszych zdjęciach hahah
a kobiece kształty bo wykorzystano rajstopy kobiece hahhaaa :lol: :lol:

Awatar użytkownika
wszim
Zasłużony dla forum
Reputacja: 146
Imię: Wojtek
Samochód: był orlando
Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
LPG: BRC SQ24
Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
Kontakt:

Post autor: wszim » 7 kwie 2015, o 21:26

Ja mam co prawda skojarzenia nietekstylne ale nie ujawniam bo znowu będzie flebuss ze mnie drwił ;)
Obrazek Nie bądź obojętny na wojnę w Ukrainie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Manuale”