- po dołożeniu 2 warstwy mat wytłumiających drzwi (czyli GMS 02 naklejone na GMX 07 XL),
- po zmianie 2-kanałówki napędzającej przedni zestaw odseparowany na 4-kanałówkę cruncha (która również niedługo zostanie zmieniona) z mostkiem na suba
- oraz po zmianie suba z Magnat Xpress 10 w ~23litrach closed na JBL GTO804 w ~12litrach closed
nastał czas na kolejne zmiany. Postanowiłem wreszcie zabrać się za przeniesienie TW zestawu uDim El Comp 6 z dedykowanych miejsc przy klamkach na słupki przednie. Zmiana ta oczywiście wymusiła wyrzucenie zwrotnic z drzwi i przeniesienie ich do bagażnika, gdyż chyba nie dałbym rady dociągnąć kolejnych kabli głośnikowych przez te nieszczęsne kostki w drzwiach... A dociągnięcie ich ze słupków do bagażnika to wręcz sama przyjemność.
Jako że po raz pierwszy w ogóle miałem kontakt z żywicą poliestrową jak i szpachlą, postanowiłem kupić drugą parę słupków na alledrogo a oryginały (stan igła

Kosztowało to całe 30zł, ich stan był w zasadzie niezbyt istotny ponieważ wszystko i tak miało być oklejone tkaniną w stylu podsufitki.
Pierwszym etapem jest jest pozycjonowanie TW. W zestawie z głośnikami były "prawie" odpowiednie obudowy TW, które wykorzystałem. Do ustawienia ich użyłem na początku plasteliny, a potem zapałek i kleju na gorąco.

Ważne, aby mocowanie głośnika było dobrze przymocowane do słupka.
Moje TW nachodziły na obudowy od zewnątrz, więc musiałem dorobić jeszcze coś co zostawi odpowiednią szczelinę potrzebną do złożenia wszystkiego.
Gdybym miał robić to kolejny raz - wykonałbym odpowiednie pierścienie np. z mdfu.
Zaleca się przeszlifowanie plastikowej powierzchni słupka przed laminowaniem żywicą, ja o tym zapomniałem i w zasadzie nic się nie stało

Gdy obudowy pod TW już siedzą sztywno, można naciągnąć na słupki jakiś elastyczny materiał - ja użyłem grubej rajstopy. Pozwoli ona na uzyskanie dowolnego kształtu jaki się nam podoba - najlepiej zacząć od przyklejenia materiału klejem typu kropelka/super glue w miejscu montażu TW, a potem odpowiednio naciągać i przyklejać od spodu słupka na krawędziach.

Gdy oba słupki przybrały już odpowiedni kształt, możemy zabrać się za żywicę.
Koniecznie na zewnątrz, gdyż strasznie śmierdzi

Rozrabiamy żywicę z utwardzaczem i pędzlem przesączamy dokładnie materiał.

Później odczekałem ze 2 godziny i zacząłem przyklejać do słupka kawałki tkaniny szklanej (polecam ją bardziej od maty szklanej gdyż nie robi się tyle syfu przy odcinaniu kawałków i dużo fajniej się ją układa).

W zasadzie jedna warstwa tkaniny wystarczy, jak ktoś chce mieć pancerne słupki może dać kolejną warstwę

Trzeba pamiętać o dokładnym przesączeniu tkaniny żywicą, nie może być pęcherzy powietrza itd.
Następnie odstawiłem to do wyschnięcia (było wtedy ciepło więc kilka godzin i było już twarde). Odciąłem wystającą tkaninę po bokach (niektórzy zalecają zawinąć pod spód słupka i przykleić), i wstawiłem do autka co by przymierzyć czy wszystko OK

Podpiąłem głośniki, pokręciłem trochę gainem na wzmaku, dołożyłem fabryczne L-pady aby ściszyć TW -3dB iii........ efekt był taki że jeździłem z takimi słupkami prawie miesiąc, gdyż grało świetnie i nie chciało mi się ich ściągać do dalszego etapu pracy

Ale w końcu lenistwo odpuściło i zabrałem się za szpachlowanie...
Szpachlę miałem w ręku pierwszy raz, dodatkowo dodałem za dużo utwardzacza i efekt można zobaczyć na zdjęciu

Ale na szczęście jedynym minusem nałożenia takiej ilości szpachli było więcej wysiłku ze szlifowania

Gotowy efekt prezentuje się tak:
(zdjęcia nie oddają kształtu słupków zbyt dobrze, w rzeczywistości prezentują się dużo lepiej)
niektóre zdjęcia z flashem, niektóre robione w dzień. Materiał w rzeczywistości wygląda prawie identycznie jak podsufitka.

Jeśli chodzi o efekty dźwiękowe - dużo lepsze umiejscowienie sceny z uwagi na TW mniej więcej na wysokości uszu. Jak najbardziej było warto, tym bardziej że cała zabawa wyniosła ok. 100zł wraz z drugimi słupkami