[Lacetti] Kontrolka niedomkniętych drzwi - klapa

czyli jak samemu coś naprawić, coś usprawnić
ODPOWIEDZ
yozzz
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: M
Samochód: Nubira Kombi 1.8 CDX
Silnik:
Kontakt:

[Lacetti] Kontrolka niedomkniętych drzwi - klapa

Post autor: yozzz » 30 gru 2013, o 08:30

Kontrolka niedomkniętych drzwi / wymiana wężyka spryskiwacza tylnej szyby (kombi).

1. Zdjęcie plastików dosyć proste. Wszystkie zatrzaski ładnie puszczają.
Obrazek

2. Demontaż plastików z tylego lewego słupka. Tutaj znajdował się łącznik wężyka. Ten wężyk wymieniłem na całej długości od tego łącznika do spryskiwacza. Wężyk 6mm do benzyny i oleju (1zł/mb).
ObrazekObrazek

3. Kilka sprzętów, aby nie zostać zaskoczonym.
Obrazek

4. Po sprawdzeniu wszystkich kostek w klapie, okazało się, że wszystko tam jest sprawne. Wypięcie każdej z nich nie powodowało zgaśnięcia kontrolki. Czyli sprawdzamy dalsze lokalizacje - dolne rejony tylego słupka.
Obrazek

5. Za tym plastikiem była jeszcze jedna kostka. Jak się potem okazało, sprawca całego zamieszania.
Odkręcenie całego boku jest dosyć uciążliwe, dlatego po odkręceniu 2 śrub i lekkim odgięciu plastiku, można się dostać do kostki. Na stykach widać było jakiś osad, tak jakby styki były zaśniedziałe.
Przeczyściłem je igłą, przedmuchałem sprężonym powietrzem i zapuściłem sprayem do układów elektrycznych i problem zniknął.
ObrazekObrazek

Reasumując: przerwany wężyk powodował wyciek płynu do klapy i do nadwozia. Zawilgocona kostka w nadwoziu powodowała świecenie kontrolki niedomkniętych drzwi i świecenie lampki.
Wymiana wężyka oraz przeczyszczenie kostki dało efekt :piwo3:

Podziękowania dla XaRaDaS oraz etac_owiec za pomocne wskazówki.
Nubira Kombi 1.8 CDX + LPG

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Reputacja: 9
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Re: [Lacetti] Kontrolka niedomkniętych drzwi - klapa

Post autor: XaRaDaS » 30 gru 2013, o 19:00

Czyli w sumie z tej kostki można wyjść na oświetlenie dodatkowe przestrzeni bagażowej :zastanawiasie: Muszę to sprawdzić w schematach, bo będę sobie robił dodatkowe oświetlenie w bagażniku, bo te oryginalne w dachu praktycznie nic nie daje :D
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Manuale”