[Lacetti] Czyszczenie parownika klimatyzacji.

czyli jak samemu coś naprawić, coś usprawnić
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Reputacja: 51
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

[Lacetti] Czyszczenie parownika klimatyzacji.

Post autor: Sebastian » 13 sie 2013, o 22:05

Fotoporadnik po rosyjsku, jak czyścić klimatyzację - http://www.duk63.narod.ru/photoguide_12.html

Tak jak widać na zdjęciach, operacja polega na napsikaniu pianki do czyszczenia klimatyzacji w otwór skroplin.
Nie musimy przedłużać tego kolanka jak to wygląda na tym zdjęciu, wystarczy po napsikaniu założyć je z powrotem, i poczekać aż cały preparat wypłynie.

U mnie po napsikaniu i wypłynięciu preparatu, czynność powtórzyłem 3 razy i zostało ok. pół opakowania środka.

Po wykonaniu tych czynności przestało śmierdzieć z nawiewów po wyłączeniu klimatyzacji, i skropliny zaczęły wypływać tak jak powinny (przedtem nie zauważyłem żeby woda z klimatyzacji kapała, gdy ta była uruchomiona, więc prawdopodobnie gromadziła się wewnątrz.).

Osobiście polecam preparat CRC Airco Cleaner:
Obrazek

W razie jakichkolwiek pytań, służę pomocą
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.

Awatar użytkownika
robik
Zasłużony dla forum
Reputacja: 2
Imię: Robert
Samochód: Lacetti
Silnik: 1.6 109KM
LPG: LPGTECH
Kontakt:

Re: [Lacetti] Czyszczenie parownika klimatyzacji.

Post autor: robik » 22 mar 2015, o 16:08

Mam pytanie bo byłem na czyszczeniu parownika w zeszłym roku i gość faktycznie wstrzyknął piankę ale od środka znalazł tam jakieś otwory chyba tuż obok filtra kabinowego później wstrzelił piankę i podłożył szmatę na dywanik ...wszystko zleciało na tą szmatę.
Ale po 3 tyg brzydki zapach powrócił :-( Myślisz że wersja rosyjska jest lepsza ?
Każdy wschód słońca...to dzień bliżej końca.

Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian » 22 mar 2015, o 20:01

robik, ja dokladnie robię tak (za jakiś czas bedę znow robił, więc porobię fotki):
1. Demontuję filtr kabiny
2. Przez otwór po filtrze wstrzykują preparat na parownik (od strony kierowcy) i też podkladam szmatę
3. Przez otwór skroplin wkladam rurkę od preparatu i psikając jednocześnie ją ruszam, psikm az nie zacznie wychodzić pianka otworem spływu skroplin
4. Czekam aż wszystko spłynie zakladam nowy filtr i gotowe

Czynności 2-3 powtarzam dwa razy - pierwszy raz nie żałuję preparatu, drugi raz robię już "ekonomiczniej" :)

Więc, jak widzisz preparat daję z dwóch stron parownika - bo psikanie na jedną to tak jakbyś pół auta umył - niby czysty, ale jednak nie ;)

Jeśli nie pomoże to co wyżej przy pomocy dobrego preparatu, to zostaje tylko zdobycie jakiejś "konkretnej" chemii odkazajacej (może pracownicy szpitala pomogą, bo podobno mają dobre środki :D ) i spróbować czymś takim ;)
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.

flebuss
Wymiatacz
Reputacja: 3
Imię: Krzysztof
Samochód: SUZUKI BALENO
Silnik: 1,2 PB 90 KM
Kontakt:

Post autor: flebuss » 23 mar 2015, o 00:51

Gdzie jest ten nieszczęsny parownik w T255 oraz otwór skroplin po wyjęciu filtra kabinowego jedyny otwór jaki widzę to otwór wentylatora od dołu :zastanawiasie:
"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick

Awatar użytkownika
robik
Zasłużony dla forum
Reputacja: 2
Imię: Robert
Samochód: Lacetti
Silnik: 1.6 109KM
LPG: LPGTECH
Kontakt:

Post autor: robik » 23 mar 2015, o 19:58

Dziekuje wszystko jasne :-)
Każdy wschód słońca...to dzień bliżej końca.

flebuss
Wymiatacz
Kontakt:

Post autor: flebuss » 23 mar 2015, o 23:30

flebuss pisze:Gdzie jest ten nieszczęsny parownik w T255 oraz otwór skroplin po wyjęciu filtra kabinowego jedyny otwór jaki widzę to otwór wentylatora od dołu :zastanawiasie:
Seba przeczytaj i powiedz :((((
"Płyńmy szkunerem Cutty Sark i niech nam dowodzi William Mc Coy !"- James Hogg z Ettrick

Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian » 24 mar 2015, o 21:06

Drogi flebussie :)
Niestety nie znalazłem w sieci gdzie w aveo znajduje się odpływ skroplin :(
Ale znalazłem poradnik jak odgrzybić "od wewnatrz" - http://www.drive2.ru/l/4062246863888437864/
A w sekrecie :P :lol: powiem, Ci że jak napsikasz na parownik od wnętrza to po chwili bedzie kapać na zewnątrz i w taki sposób SAM, osobiście ustalisz gdzie jest odpływ kondensatu ;) :ok: Więc... Do roboty! :)

Jak znajdziesz to nie zapomnij zrobić fotki, i założyć stosowny temat i tam opisać odgrzybianie w aveo :D

flebuss
Wymiatacz
Kontakt:

Post autor: flebuss » 24 mar 2015, o 22:29

Na ruskim przykładzie sprawa jest stos. prosta bo filtr jest w poz. pionowej z lewej - a wentylator z prawej - zaś u mnie filtr jest nad wentylatorem i gdzie w tej sytuacji mam napsikać żeby czegoś nie zalać - PANOWIE co mają T255 jak tam u was w tym temacie było :zastanawiasie:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Manuale”