W ASO skody lub na allegro/ebay (taniej, niż w ASO) zaopatrujemy się w haczyki do VW/skody, numer części to DMA610007 (na ebay.com szukamy jako "hook cargo VW", cena ok. 5$):

Teraz szukamy prostokątnego płaskownika o długości odpowiadającej rozstawowi otworów w uchwycie, i szerokości ok. 1cm (mi po docięciu i wyprostowaniu "łapek" pasowała kotwa do montowania okien

Na końce zakładamy oryginalne "zaczepy" które dostaliśmy w zestawie (możemy je delikatnie ścisnąć, żeby nam się nie zsuwały z płaskownika):

na foto jeden zaczep jest założony odwrotnie - oczywiście oba muszą być ułożone w tą samą stronę
Sprawdzamy czy wszystko pasuje - ew. korygujemy otwory:

Jeśli montujemy pierwszy hak to po prawej stronie półki bagażnika są otwory technologiczne gdzie możemy go zamontować bez robienia dziur, jeśli montujemy drugi - po lewej musimy wywiercić dodatkowy otwór.
Teraz wybieramy miejsce montażu, i po przymiarce i zaznaczeniu gdzie mamy wywiercić, wiercimy tym samym wiertłem co wcześniej w płaskowniku (uważając przy tym, żeby się nie przebić przez półkę na wylot do szyby - tak zapobiegawczo gdyby ktoś miał za dużo energii w popychanie wiertarki/wkrętarki

na zdjęciu jest dziurka fi 4, potem rozwierciłem na fi 6
Następnie płaskownik z zaczepami przekładamy przed otwór technologiczny i ustawiamy tak, aby pasował w dziury:

Śrubę przekładamy przez hak i wstępnie przykręcamy, potem ustawiamy żeby był prosto, i dokręcamy dość mocno, ale z wyczuciem (te zaczepy też mają swoją wytrzymałość

(na zdjęciu widzimy dwa haczyki - zamontowane symetrycznie)
Miłej pracy