Przed zakupem Lacetti - pytanie

Wszystkie inne tematy dotyczące danego modelu
rram88
Świeżak
Reputacja: 0
Imię: Witold
Samochód: Lanos
Silnik:
Kontakt:

Przed zakupem Lacetti - pytanie

Post autor: rram88 » 11 lip 2016, o 17:09

Witam, jestem nowy tu i przymierzam się do zmiany auta. Ogólnie podoba mi się Lacetti w HB ale potrzebuję większy typu kombi .
Powiedzcie mi na co zwracać uwagę przy zakupie? Gdzie zwykle można natknąć się na usterki łatwo ukrywane przez właścicieli?
Szukam raczej coś na benzynę, potem założenie LPG - Diesla nie chcę.
Czy takie Kombi z 1,6 to będzie optymalne te 109KM czy będzie słabo się zbierał ?
Przeglądałem oferty i nawet ciekawe oferty są w granicach 8-10tys zł.
Jestem nastawiony już na Lacetti znajomy ma nawet dobrze mu się sprawuje a ja obecnie jeżdżę Lanosem więc Lacetti to jakby dalsze DNA :) .

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Reputacja: 9
Imię: Andrzej
Samochód: Orlando LTZ
Silnik: 1.8 2H0, 141 KM, benz.
Kontakt:

Re: Przed zakupem Lacetti - pytanie

Post autor: XaRaDaS » 11 lip 2016, o 19:06

Ja powiem tak, póki nie stuka i nie puka to prawie nic przy swoim nie robię oprócz okresowych wymian tego co zaleca producent. Teraz odezwała się kontrolka air bagów, ale to częste, tak jak i częste jest w manualnej klimatyzacji zimne luty. Mój 1.6 od stycznia 2008 ma najechane ciut ponad 97k km, od początku w rodzinie więc przebieg jest 100% real, a przy zakupie auta to jak zwykle w każdym przypadku sprawdzamy wszystko, w szczególności jeżeli sprzedawcą jest komis lub jakiś handlarz.

Tego lanosa to masz z jakim silnikiem i HB czy sedan ? ja miałem 1.5 8V i laczek 1.6 16V moim zdaniem się ciut lepiej zbiera, ale nie miałem okazji jeździć lanosem 1.6, moc ta sama, nawet nie wiem czy to nie te same silniki, ale masa auta lacetti jest większa więc i ciężej idzie ;)

Muszę przyznać, że ogólnie jestem zadowolony z auta i nie narzekam :ok:
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...

Awatar użytkownika
karpior
Profesjonalista
Reputacja: 3
Imię: Piotr
Samochód: Lacetti HB 1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: karpior » 11 lip 2016, o 19:23

A ja mam odczucie że Lacetti 1.6 się lepiej jeździ niż Lanosem 1.6 :) którym zrobiłem 100kkm. Jakoś bardziej elastyczny mi się wydaje...

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS » 11 lip 2016, o 19:27

No widzisz, masz inne porównanie, ja porównuję do 1.5 8V i ten w laczku mimo większej masy lepiej się zbiera, oczywiście jak odkupiłem laczka to był zamulony i totalnie nie przyśpieszał, szedł jak jakiś ciągnik czy czołg, ale go przegazowałem i różnica jest spora ;)

Tak więc szukać dobrej sztuki, z dobrym wyposażeniem, nie bitego nie kręconego i być szczęśliwym posiadaczem laczka :D
Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem...

rram88
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: rram88 » 11 lip 2016, o 20:55

Dzięki za odpowiedź, skoro dobrze mi się jeździło Lanosem to lacetti z pewnością lepiej. Lanosa mam 1,6 16V w HB 5d w miarę się zbiera chociaż myślę, że 18lat 210tys przebiegu silnik pewnie stracił te 106KM. Podoba mi się Lacetti właśnie a tym bardziej, że w lanosie mam nawet licznik od Lacetti. Widzę, że tanie części i zbliżona konstrukcja a raczej prawie to samo co lanos, czyli będę wiedział co jak grzebać gdyby co, u mnie pada już sprzęgło dlatego zakładam używkę i za kwartał biorę się za kupno poważnie chyba że wcześniej coś znajdę jakieś Lacetti. Sąsiad ma to raczej robi tylko przeglądy serwisowe no i klocki itp ale to w każdym aucie trzeba. Mam też pytanie jak tył zawieszenia w Lacetti przy pełnej załodze? bardzo siedzi ? włazi w nadkola?

Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Reputacja: 51
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian » 11 lip 2016, o 21:10

Szukaj lacetti nienaprawianego blacharsko, bo póki nikt nie grzebał to problemu z rdzą nie ma, ale jeślo coś było robione to mogą być problemy.
Zerknij na progi, czy tm jakaś korozja się nie pojawia, wyciągnij gumowe zaślepki z progów i zernij czh tam rdza nie bierze.
Tyle w temacie korozji.

Mechanicznie to silnik 1.6 jest dobrym wyborem, bo z 1.8 czasem pojawiają się jakieś problmy (klapy w dolocie przykładowo). Ogólnie to jak każde auto trzeba przed zakupem sprawdzić, ze swojego doswiadczenia powiem, ze na 134kkm w zawieszeniu oprócz łączników stabilizatora nic nie wymieniałem.
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.

Awatar użytkownika
karpior
Profesjonalista
Reputacja: 3
Samochód: Lacetti HB 1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: karpior » 11 lip 2016, o 21:13

Lacetti jest dużo "twardsze" niż Lanos, ale też paradoksalnie bardziej "komfortowe". Nie przechyla się na zakrętach tak jak Lanos. Jeśli chodzi o zawieszenie tylne - zapakowane 3 osoby na tylną kanapę + kilka rzeczy w bagażniku i nic się nie dzieje. W Lanosie parę razy zdarzyło mi się w takiej sytuacji "przytarcie" oponą o nadkole :)
Porównuję hatchbacki 1.6, zarówno Lacetti jak i Lanosa.
Lacetti - 195/55 R15
Lanos - 185/60 R14

Awatar użytkownika
XaRaDaS
Zasłużony dla forum
Kontakt:

Post autor: XaRaDaS » 11 lip 2016, o 23:12

W Lacetti jest inne tylne zawieszenie, to jest wielowahacz i dzięki temu jest twardsze i nie buja jak lanosem, też pamiętam jak przy 4 osobach i zapakowanym bagażniku trzeba było uważać o przycierki opon o nadkola, w kombi tego nie miałem nigdy (4 większe osoby, bo dzieci urosły, pełny bagażnik, a jest większy, do tego na dachu 4 rowery) i nie siadał nigdy. Z zawieszenia to wymieniałem z tyłu tylko na razie tylny drążek wleczony, niestety poprzedni kierowca przywalił w kamień i skrzywił, przez co jedna opona szybciej się na rancie zużywała, z przodu wymieniłem łącznik stabilizatora, bo już jeden tłukł, teraz wymienię drugi tak profilaktycznie, żeby potem w zimie się nie okazało, że zaczął stukać. A no i sworznie wahacza przód, już się wybiły, ale to przy 96k, a tak zawieszenie oryginał.

Komfort nieporównywalny, lacetti pewniej jedzie i lepiej trzyma się drogi, tam gdzie lankiem jechałem 40-50 tak laczkiem mogę jechać nawet i 70 i nie ma takiego przechyłu i większa pewność prowadzenia jest.

rram88
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: rram88 » 12 lip 2016, o 10:11

Dzięki, takich odpowiedzi oczekiwałem teraz wiem co w temacie :) Do lanosa macie rację tam nic nie pomoże tyle zawieszeń przerabiałem a i tak tył z pełną załogą jest jak na tzw glebie...
Teraz tylko upolować ładnego zdrowego Lacetti w pobliżu :). Dzięki za rady :) jak coś jeszcze mi się nasunie na myśl zapytam :)

Awatar użytkownika
orzech
Stały bywalec
Reputacja: 1
Imię: Marcin
Samochód: Lacetti 1.6 + LPG
Silnik:
Kontakt:

Post autor: orzech » 23 lip 2016, o 09:03

Żeby nie robić nowego tematu. Jestem bliski kupna Nubiry ale mam kilka uwag i co za tym jdzie pytań dk Was :)
W wozie jest jeden kluczyk, ten z pilotem. Czy ten drugi trudno dorobić i czy musze to robic w Aso? Czy to jest jakis klucz "matka" czy zwykly tylko bez pilota?
Jest w niej fabryczny gaz BRC. Ktoś wie jakie tam komponenty były pakowane? Jakaś wzmocniona głowica była przewidziana czy zwykły seryjny silnik?
I na koniec czy w 1.6 było wspomaganie kierownicy elektryczne, takie jak w 1.8?

Awatar użytkownika
Sebastian
Moderator
Reputacja: 51
Imię: Sebastian
Samochód: 2x Lacetti 1.4&1.6
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Sebastian » 23 lip 2016, o 10:23

Co go lpg, to nie fabryczny a montowany w ASO, ale na 99% jest tam kit Sequent24. Jeśli ma zrobione na lpg ok 100kkm to w bliższej przyszłości reduktor może wymagać regeneracji (chyba, że był robiony), a jeśli bliżej 150kkm (bo tak przewiduje się trwałość wtryskow), to niedługo mogą polecieć wtryski (ale to każdym jest takie ryzyko).
Silnik w takich autach był zwykły, bo w lacetti nie było opcji wzmocnienia głowicy (przynajmniej nie słyszałem o czymś takim), ale z silnikiem 1.6 nie słyszy, się żeby jakieś problemy były :)
Serwisowanie, naprawa, montaż: klimatyzacji, wentylacji, systemów ogrzewania - kontakt PW.

Awatar użytkownika
orzech
Stały bywalec
Silnik:
Kontakt:

Post autor: orzech » 23 lip 2016, o 10:35

Ok, poczytam o tym kit Sequent24. Wóz ma ok 100 kkm i zdaje sobie sprawę o regeneracji reduktora i listwy wtryskowej. Dochodzi mi do tego butla, bo raz, że wóz z Włoch i chyba trzeba coś robić z homologacją a dwa butla i tak ważna jeszcze 2 miesiące. Na start szykuję 1000 zł w LPG ale i u mnie już 90 kkm na gazie (stag 4, hana czerwona, reduktor ac r01) i choć wszystko w nim w porządku to pewnie coś niebawem trzeba będzie zrobić.
Z samą instalacją pomyliłem pojęcia, fakt ASO a nie fabryka :)
Na obu błotnikach brak oznaczeń CDX a taka jest wersja. Jeden z nich był odkręcany i malowany ale na drugim nic nie zauważyłem. Pytanie czy w 1.6 zawsze występowało oznaczenie CDX na błotnikach czy nie zawsze?

Awatar użytkownika
orzech
Stały bywalec
Silnik:
Kontakt:

Post autor: orzech » 25 lip 2016, o 16:23

Rozkoduje ktoś? Właśnie oglądam i dobrze by było wiedzieć co tu siedzi :)
KL1NF356J6K358524

GoLL@B
Profesjonalista
Imię: Krzysiek
Samochód: Daewoo Lacetti
Silnik:
Kontakt:

Post autor: GoLL@B » 25 lip 2016, o 20:05

orzech pisze:I na koniec czy w 1.6 było wspomaganie kierownicy elektryczne, takie jak w 1.8?
A co masz na myśli? Ten system SPSS?

Ja mam 1.8 z 2005 roku (T18SED) i mam wspomaganie hydrauliczne.

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 300
Imię: Krzysztof
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Post autor: etac » 25 lip 2016, o 20:56

Lacetti nigdy nie mialo wspomagania elektrycznego, mialo tylko opcje zmiennej siły wspomagania, lub bez.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

Awatar użytkownika
orzech
Stały bywalec
Silnik:
Kontakt:

Post autor: orzech » 25 lip 2016, o 21:26

Czyli ten system (SPSS) to jak działa? Dwa ta kontrolka raz świeciła raz nie. TTTM?

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Reputacja: 300
Samochód: Opel Astra L ST
Silnik: 1.2T Pure Tech
LPG: NIE
Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
Kontakt:

Post autor: etac » 25 lip 2016, o 21:38

od układu zmiennej siły wspomagania kierownicy.

Sensor jest na kolumnie kierownicy na wysokości pedałów, a pompa wspomagania ma sprzęgło elektromagnetyczne
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe

kjas9
Profesjonalista
Reputacja: 32
Samochód: Cruze1,4 Sw LTZ+2012
Silnik: 1,4 T +chip 163 km
LPG: KME Skay Max
Kontakt:

Post autor: kjas9 » 25 lip 2016, o 21:58

Wszystko podłączone jest do modułu wspomagania i aktywuje się od ok80km/h wraz ze wzrostem prędkości elektrozawór na pompie zmniejsza przepływ oleju aż do całkowitego zamknięcia przy pr.pow 130km/h.Dobra sprawa bo przy gwałtownym ruchu kierownicą auto tak nie tańczy po drodze i latwiej jest je opanować.Kontrolka zaświeca sie tylko przy załączeniu i jeżeli wszystko jest ok to gaśnie Ja czesci zbieralem pól roku całosć wyszła mie ok300 zł.
Lacetti 1,6 sx zmienione w cdx 2011-2019

Agata Go.
Świeżak
Imię: Agata
Samochód: Crauze
Silnik:
Kontakt:

Co myślicie o tych autach ?

Post autor: Agata Go. » 22 wrz 2016, o 11:44

Witajcie Forumowicze :)

Postanowiłam kupić auto.
Czy możecie mi pomóc w ocenie poniższych dwóch aut ?
Może ktoś z Was miał okazję już je sprawdzać, będę wdzięczna za wszelką pomoc :)

http://otomoto.pl/oferta/chevrolet-lace ... yphAn.html

http://otomoto.pl/oferta/chevrolet-lace ... yyiYN.html

Agata

Agata Go.
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Re: Co myślicie o tych autach ?

Post autor: Agata Go. » 22 wrz 2016, o 11:47

Mam jeszcze jedno. Proszę o opinie. Numer VIN KL1NF35UJ7K616023.

http://otomoto.pl/oferta/chevrolet-nubi ... 837d20ac3a

dessal
Wymiatacz
Samochód: Lacetti 2.0TCDI
Silnik:
Kontakt:

Post autor: dessal » 22 wrz 2016, o 11:50

wyciągnij VIN to sprawdzi się co tam było dłubane i czy przebieg nie jest zaniżony, ten ostatni akumulator ma nieoryginalny, to na pierwszy rzut oka, dodatkowo opłaty będą bo blachy niemieckie, i nie wiedzą co sprzedają, bo ten model nie ma takiego silnika, mogli sobie z niego spisać, na górze jest napis, i 157k km na niemca? z 2007? jeszcze w dieslu, jakoś nie wierzę, mój ma 150k km a jest z 2008
Pozdrawiam Piotr
VIN KL1NF35UJ7K644339

Agata Go.
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Agata Go. » 22 wrz 2016, o 12:04

Dzięki za odpowiedz. Czekam na numery VIN do Lacetti

Agata Go.
Świeżak
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Agata Go. » 22 wrz 2016, o 12:07

Ok, jeden numer mam VIN KL1NF196J6K394684

Awatar użytkownika
Wesley
Profesjonalista
Imię: Piotrek
Samochód: Epica 2.0 + gazownia
Silnik:
Kontakt:

Post autor: Wesley » 22 wrz 2016, o 14:13

Na początek zdecyduj czy chcesz ON czy PB a potem wybierz któryś z POLSKI. Nie bierz "niemca" :ok:

Awatar użytkownika
konradoo
Zasłużony dla forum
Reputacja: 21
Imię: Konrad
Samochód: Nubira x2
Silnik:
Kontakt:

Post autor: konradoo » 22 wrz 2016, o 16:56

Wygląda cacy, niespotykany kolor. Jednak niemiecki z dieslem 157, nie wierzę.
O partsy pisz PW.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Lacetti/Nubira Ogólnie o modelu”