Zakup Cruze'a - prośba o ocenę/radę
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Radek
- Samochód: Citroen C5
- Silnik: 3.0
- Kontakt:
Re: Zakup Cruze'a - prośba o ocenę/radę
Dzięki za odpowiedzi. Znam temat ze skrzyniami.
Znalazłem jeszcze 2 kolejne potencjalne "rodzynki", jestem skłonny się przejechać kawałek dalej i dopłacić parę groszy jeśli by były tego warte.
https://www.otomoto.pl/oferta/chevrolet ... FtAMq.html
https://www.otomoto.pl/oferta/chevrolet ... FfqfP.html
Znalazłem jeszcze 2 kolejne potencjalne "rodzynki", jestem skłonny się przejechać kawałek dalej i dopłacić parę groszy jeśli by były tego warte.
- etac
- Prezes
- Reputacja: 300
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Powiem tak, musisz się zdecydować na coś. Albo diesel albo benzyna. Albo problemy z DPF, albo problemy z katem i instalacją LPG.
Jak już koniecznie szukasz coś w Cruze, to szukaj 1.4T
Jak już koniecznie szukasz coś w Cruze, to szukaj 1.4T
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Fachman
- Reputacja: 45
- Imię: Mariusz
- Samochód: Orlando 1.8 LPG LT+
- Silnik: 1.8 2HO, 141KM Pb
- LPG: BRC SQ24 Genius 1500
- Kontakt:
Pierwsze ogłoszenie ma niepoprawny vinmdradek pisze:Dzięki za odpowiedzi. Znam temat ze skrzyniami.
-
- Świeżak
- Kontakt:
Dobrze więc. Czytam i czytam, prowadzę analizy i tak:
- benzyna odpada. Pali tyle co moje 3.0 i nie jedzie. LPG odpada bo albo dojechane egzemplarze albo głowice nie przystosowane pod LPG + zakładanie nowej instalacji jest bez sensu z moimi przebiegami.
- diesel - pomijamy aspekt DPF. Silnik 163km wydaje się być zarąbisty, jest kilka strucli na rynku z małym przebiegiem ale nigdzie nie ma części żeby zrobić i pojeździć kilka lat.
Zostaje wersja 150KM na pasku lub 1.7, części są, osiągi podobne.
Co myślicie?
- benzyna odpada. Pali tyle co moje 3.0 i nie jedzie. LPG odpada bo albo dojechane egzemplarze albo głowice nie przystosowane pod LPG + zakładanie nowej instalacji jest bez sensu z moimi przebiegami.
- diesel - pomijamy aspekt DPF. Silnik 163km wydaje się być zarąbisty, jest kilka strucli na rynku z małym przebiegiem ale nigdzie nie ma części żeby zrobić i pojeździć kilka lat.
Zostaje wersja 150KM na pasku lub 1.7, części są, osiągi podobne.
Co myślicie?
-
- Bywalec
- Reputacja: 7
- Imię: Grzegorz
- Samochód: Cruze Kombi
- Silnik: 2.0 163 KM, Diesel
- LPG: Nie
- Kontakt:
Ale jakich części do 2.0 163 nie ma ?
-
- Świeżak
- Kontakt:
W żadnej hurtowni nie znalazłem zestawu łańcucha rozrządu. Ale niby na allegro są. Sam już nie wiem. 

Ostatnio zmieniony 5 maja 2023, o 23:27 przez bubu1769, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto cytat.
Powód: Usunięto cytat.
- etac
- Prezes
- Kontakt:
problem nie jest z dostępnością, a wiedzą co to jest i gdzie można dostać.
-
- Świeżak
- Imię: Łukasz
- Samochód: Lancia Delta III
- Silnik: 2.0 M-Jet 165KM
- Kontakt:
Witam członków tego forum. Rozglądam się za kompaktem (ściśle mówiąc mój tata szuka samochodu), w grę wchodzi m.in Chevrolet Cruze. Chcę obejrzeć sztukę z ogłoszenia: https://www.otomoto.pl/oferta/chevrolet ... Fvuxs.html
Będę wdzięczny za podzielenie się opinią oraz wskazówkami, na co zwrócić uwagę, w szczególności chodzi mi o typowe rzeczy, którym należy się przyjrzeć oglądając Cruze'a oraz ten konkretny silnik. Bazując na informacjach z internetu oraz rozmowie z właścicielem, niepokojące są dla mnie:
- skrzynia M32, po rozmowie wiem, że nie był w niej nigdy wymieniany olej, a jaką opinię ma ta skrzynia to wiem choćby z dyskusji w społeczności Lancii Delty
- wtryskiwacze Denso, sam nie wiem co sądzić, bo wyczytałem, że w razie zużycia trzeba wymienić na oryginalne, gdyż się nie regenerują i nie ma też zamienników. Być może są to starsze informacje, bo widziałem oferty regenerowanych sztuk za ok 500 zł / szt.
- problemy z DPFem: samochód jeździł na krótkich odcinkach, mam podejrzenie, że użytkowany przez osobę niekoniecznie mającą pojęcie co to jest DPF i jak się z nim obchodzić. Sprzedający wspomniał, że DPF był już na czyszczeniu oraz że wypalanie sygnalizowane jest kontrolką. Zdaje się, że jeśli kontrolka się zapala przy wypalaniu, to raczej jest to zły objaw mówiący o problemach z zapchaniem (tak mam w mojej Delcie)
Będę wdzięczny za podzielenie się opinią oraz wskazówkami, na co zwrócić uwagę, w szczególności chodzi mi o typowe rzeczy, którym należy się przyjrzeć oglądając Cruze'a oraz ten konkretny silnik. Bazując na informacjach z internetu oraz rozmowie z właścicielem, niepokojące są dla mnie:
- skrzynia M32, po rozmowie wiem, że nie był w niej nigdy wymieniany olej, a jaką opinię ma ta skrzynia to wiem choćby z dyskusji w społeczności Lancii Delty
- wtryskiwacze Denso, sam nie wiem co sądzić, bo wyczytałem, że w razie zużycia trzeba wymienić na oryginalne, gdyż się nie regenerują i nie ma też zamienników. Być może są to starsze informacje, bo widziałem oferty regenerowanych sztuk za ok 500 zł / szt.
- problemy z DPFem: samochód jeździł na krótkich odcinkach, mam podejrzenie, że użytkowany przez osobę niekoniecznie mającą pojęcie co to jest DPF i jak się z nim obchodzić. Sprzedający wspomniał, że DPF był już na czyszczeniu oraz że wypalanie sygnalizowane jest kontrolką. Zdaje się, że jeśli kontrolka się zapala przy wypalaniu, to raczej jest to zły objaw mówiący o problemach z zapchaniem (tak mam w mojej Delcie)
- etac
- Prezes
- Kontakt:
poczytaj wątek, poczytaj forum, odpowiedzi się znajdą.
-
- Bywalec
- Kontakt:
M32 plus Denso plus DPF w Cruze to proszenie sie o klopoty
- etac
- Prezes
- Kontakt:
problem tylko że ten linka nie ma skrzyni M32 

- dokia
- fachowa i pyskata diablica
- Reputacja: 126
- Imię: Dorota
- Samochód: Jaguar E-Pace 2020
- Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
- Kontakt:
M32 to sen z powiek
więc dobrze że nie ta.
Dodano po 1 minucie 43 sekundach:
Ale po co od razu zakładasz że wtryskiwacze do wymiany? Ja swoje raz myłam, tj w serwisie myli jakoś w ultradźwiękach czy jakoś , ale jest spoko.
Dodano po 1 minucie 43 sekundach:
Ale po co od razu zakładasz że wtryskiwacze do wymiany? Ja swoje raz myłam, tj w serwisie myli jakoś w ultradźwiękach czy jakoś , ale jest spoko.
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
-
- Świeżak
- Kontakt:
Nie zakładam, że do wymiany, ale zakup jest na dłuższy czas, więc zakładam że kiedyś może to nastąpić.
Co do skrzyni: https://www.vindecoderz.com/EN/check-lo ... L9DK154751
Transmission (MZ4) МЕХ Transmission 6 speed OPEL, 76,5 MM, 3,82 1-Я, 0,615 6-Я (M32 WR)
Transmission (MZ4) МЕХ Transmission 6 speed OPEL, 76,5 MM, 3,82 1-Я, 0,615 6-Я (M32 WR)
- dokia
- fachowa i pyskata diablica
- Reputacja: 126
- Imię: Dorota
- Samochód: Jaguar E-Pace 2020
- Silnik: PB Jaguar Ingenium 2.0t 250KM
- Kontakt:
Tak serio, to nie wymyślaj za bardzo. Sprawdź auto przed zakupem (jakiś mechanik). To auta tanie w utrzymaniu, będzie dobrze. To auta bardzo wdzięczne i dużo zniosą, podatne na wszelkie mody i naprawy poza ASO.
Każdy, kogo spotykasz, toczy bitwę, o której nic nie wiesz. Bądź życzliwy. Zawsze.
- etac
- Prezes
- Kontakt:
te dekodery są niewiele warte. Ten silnik ma skrzynie A40laar pisze: ↑16 maja 2023, o 19:53Nie zakładam, że do wymiany, ale zakup jest na dłuższy czas, więc zakładam że kiedyś może to nastąpić.
-
- Bywalec
- Kontakt:
Jeśli skrzynia F40 (sam taka mam i nie narzekam) to jeden kłopot z głowy mniej. DPF zrobić OFF i zostaną tylko z podwyższonego ryzyka wtryski
- etac
- Prezes
- Kontakt:
a jak zrobisz DPF off to ryzyko wtrysków znacząco spada.
-
- Świeżak
- Kontakt:
Dzwoniłem do serwisu ASO Hornet we Wrocławiu, po numerze VIN potwierdzili, że skrzynia w tym samochodzie to M32.etac pisze: ↑16 maja 2023, o 20:44te dekodery są niewiele warte. Ten silnik ma skrzynie A40laar pisze: ↑16 maja 2023, o 19:53Nie zakładam, że do wymiany, ale zakup jest na dłuższy czas, więc zakładam że kiedyś może to nastąpić.
- etac
- Prezes
- Kontakt:
no tak, bo to 1.7, a mnie się gdzieś uwidziało że to 2.0 163KM
-
- Świeżak
- Imię: niepowiem
- Samochód: niemam
- Silnik: niewiem
- Kontakt:
Cześć.
Niosę się z zamiarem kupna samochodu. Znalazłem takie ogłoszenie z Poznania:
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/c ... FvNzh.html
Wygląda fajnie, 8 lat u jednego właściciela, więc raczej licznik kręcony nie był, bo historia w raporcie jest. Ktoś miał do czynienia z tym komisem? Mam około 100 km do nich, a nie chciałbym na darmo jechać i zastanawiam się na co zwrócić uwagę. Na pewno kiedy rozrząd był wymieniany, co ile olej i filtry. Nie wiadomo jak wygląda DPF... czy zapchany czy nie zapchany. Co myślicie?
Niosę się z zamiarem kupna samochodu. Znalazłem takie ogłoszenie z Poznania:
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/c ... FvNzh.html
Wygląda fajnie, 8 lat u jednego właściciela, więc raczej licznik kręcony nie był, bo historia w raporcie jest. Ktoś miał do czynienia z tym komisem? Mam około 100 km do nich, a nie chciałbym na darmo jechać i zastanawiam się na co zwrócić uwagę. Na pewno kiedy rozrząd był wymieniany, co ile olej i filtry. Nie wiadomo jak wygląda DPF... czy zapchany czy nie zapchany. Co myślicie?
- huri_khan
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 91
- Imię: Robert
- Samochód: Kia Proceed
- Silnik: 1,4 T
- Inny samochód: Ford Mondeo
- Kontakt:
2012 rocznik a w Polsce od 2015. Więc teza o niekreconym liczniku jest do obalenia.
To jest handlarz więc się nie napalaj, a na wszelkie naprawy/wymiany o których będzie mówił poproś o faktury.
Jak dla mnie cena niska więc uważaj.
To jest handlarz więc się nie napalaj, a na wszelkie naprawy/wymiany o których będzie mówił poproś o faktury.
Jak dla mnie cena niska więc uważaj.
240 000 km z Chevroletem w zupełności wystarczyło 

-
- Świeżak
- Imię: Krzysiek
- Samochód: Brak
- Silnik: Brak
- Kontakt:
Witam, ostatnio zacząłem planować wymianę swojej aktualnej renaty (l2ph2 1.9), przeglądając oferty na otomoto trafiłem na tego o to cruze, a szukając jakiś informacji o tym modelu trafiłem na to forum, po przeczytaniu paru postów dowiedziałem się, że jedni mówią, że to super auto drudzy, że astra jest lepsza od cruze, coś wyczytałem, że w tych model jest problem z dpf? Osobiście nie robię długich tras bo w tygodniu średnio 50km dziennie, ale kiedyś się tam doinformowałem że auta z DPF trzeba co jakiś czas przedmuchać na dłuższym odcinku (i tak robie z moją laguną i problemów z DPF nie mam).
Ogólnie to znalazłem taką oferte (z tego co widzę to handlarz, dlatego nie nastawiam się ale też nie neguje bo różnie bywa).
Na pierwszy rzut oka spodobał mi się środek, gdyż lubię jak samochody mają troche więcej elektroniki i wyglądają nowocześnie, tylko pytanie jak ta elektronika w tym cruze się zachowuje? Czy nie ma z nią większych problemów?
Tutaj podsyłam linka do oferty, i czekam na porady czy warto jechać go oglądać gdyż mam do niego lekko ponad 100km, i czy cena nie jest jakoś zbyt niska?: https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/c ... FnSvt.html
Ogólnie to znalazłem taką oferte (z tego co widzę to handlarz, dlatego nie nastawiam się ale też nie neguje bo różnie bywa).
Na pierwszy rzut oka spodobał mi się środek, gdyż lubię jak samochody mają troche więcej elektroniki i wyglądają nowocześnie, tylko pytanie jak ta elektronika w tym cruze się zachowuje? Czy nie ma z nią większych problemów?
Tutaj podsyłam linka do oferty, i czekam na porady czy warto jechać go oglądać gdyż mam do niego lekko ponad 100km, i czy cena nie jest jakoś zbyt niska?: https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/c ... FnSvt.html
- etac
- Prezes
- Kontakt:
Jak ktoś ukrywa vin, to nie jest godnym aby kupić od niego auto.
-
- Bywalec
- Kontakt:
Przy tym przebiegu jeśli auto nadal posiada DPF to: wtryski i DPF, turbina, ciśnienie na pompie i szczelność kolanek na intercoolerze oraz stan klap wirowych w kolektorze dolotowym- wymaga pogłębionej diagnostyki przedzakupowej. Wymagany sprzęt diagnostyczny do Chevroleta (mowa o skanerze obd). Bez tego można naciaciac się na poważne wydatki w tym modelu.
Sam na co dzien poruszam się od nowości czyli w moim przypadku od 2013 r. takim cruzem. Posiadam obsługujący w tym modelu wszystkie moduły skaner. Ode mnie do Zduńskiej Woli jest 140 km. Jak mnie zawiedziesz i przywieziesz spowrotem
to w tygodniu mogę pomóc ci to auto obejrzeć. Jak coś to info na PW.
Wyciągnij Vin od sprzedawcy i sprawdź podstawowe informacje jakie możesz po vinie uzyskać.
Sam na co dzien poruszam się od nowości czyli w moim przypadku od 2013 r. takim cruzem. Posiadam obsługujący w tym modelu wszystkie moduły skaner. Ode mnie do Zduńskiej Woli jest 140 km. Jak mnie zawiedziesz i przywieziesz spowrotem

Wyciągnij Vin od sprzedawcy i sprawdź podstawowe informacje jakie możesz po vinie uzyskać.
-
- Świeżak
- Imię: Krzysiek
- Samochód: Brak
- Silnik: Brak
- Kontakt:
Zapytałem o Vin i mi przesłał, KL1JF68Y9CK594752
Ale po tych paru linijkach z góry raczej sobie go odpuszczę, nie mam na miejscu majstra od takich rzeczy, a jechać 100km w jedną stronę by zobaczyć tykającą bombę nie bardzo mam ochotę
A wiem jak to z handlarzami jest bo już się nacialem nie raz.
Ale po tych paru linijkach z góry raczej sobie go odpuszczę, nie mam na miejscu majstra od takich rzeczy, a jechać 100km w jedną stronę by zobaczyć tykającą bombę nie bardzo mam ochotę