Zakup Cruze'a - prośba o ocenę/radę
- etac
- Prezes
- Reputacja: 272
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Lexus LBX
- Silnik: 1.5 Hybrid
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: Zakup Cruze'a - prośba o ocenę/radę
Chyba też ich robota przerasta. Ostatnio nawet z przeglądem okresowym Aveo nie potrafili sobie poradzić na czas.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Mateusz
- Samochód: Cruze
- Silnik: 1.4T
- Kontakt:
Cruze 1.4T - 2024
Cześć! Jestem tu nowy. Chciałbym zapytać czy kupno Cruze 1.4T w 2024/2025 roku jest dobrym wyborem... Wiadomo chodzi mi o tą wersję silnika koniecznie musi to być benzyna i te 140km wydaje się musowo. Nadwozie kombi, ostatecznie sedanem nie pogardzę. Jak wam się ten motor sprawuje po latach? Jak inne usterki, części eksploatacyjne i jak wypada to auto w ogólnym odczuciu i komforcie jazdy. Aktualnie jeżdżę focusem MK2 ale brakuje mi tu zrywu. Wcześniej byłem też użytkownikiem laguny3 w dieslu. Chciałbym tego Cruzea na kilka lat... Więc moje zainteresowanie jest bliższe modelom z końca produkcji.
- huri_khan
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 80
- Imię: Robert
- Samochód: Kia Proceed
- Silnik: 1,4 T
- Inny samochód: Ford Mondeo
- Kontakt:
Z laguny 3 przesiadłeś się do Focusa MK2 ?
Zamiast Cruze zastanów się nad bliźniaczą Astrą J, która jest lepiej wykończona i nie ma problemu z dostępnością części w razie awarii (jak ma to miejsce w Cruze). Z częściami eksploatacyjnymi nie ma problemu.
Zamiast Cruze zastanów się nad bliźniaczą Astrą J, która jest lepiej wykończona i nie ma problemu z dostępnością części w razie awarii (jak ma to miejsce w Cruze). Z częściami eksploatacyjnymi nie ma problemu.
240 000 km z Chevroletem w zupełności wystarczyło
-
- Świeżak
- Kontakt:
Taa. Był wypadek i auto skasowane. Kasy nie było na nic ambitniejszego jak MK2. Fakt zastanawiałem się też nad Astra. Zastanawia mnie jakie są różnice między nimi... Oprócz ceny. Astry droższe z tego co widzialem. No i astra jest cięższa więc na przyspieszeniu pewnie jest to odczuwalne
-
- Świeżak
- Imię: Szymon
- Kontakt:
Cześć, mógłbym prosić o rozwinięcie tematu problemu z dostępnością części? Spodobał mi się cruze i zacząłem czytać i zbierać informacje o tym modelu. Jak duży jest problem z dostępnością części? Nie da się ich nigdzie kupić? Czy po prostu nie ma ich "od ręki" i trzeba zamawiać? Są droższe niż do innych samochodów? Z jakimi częściami jest największy problem? Nie chciałbym się wpakować na minę żeby potem ewentualna naprawa której nie można wykluczyć czyściła portfel do zera. Czytałem, że to bliźniaczy model Astry J więc myślałem, że dostępność i cena części będzie podobna, Astra to dosyć popularny samochód. Jednakże Cruze mi się bardziej podoba niż Astra.
Pozdrawiam
- bubu1769
- Administrator
- Reputacja: 398
- Imię: Bartłomiej
- Samochód: Aveo T250
- Silnik: 1.4 101KM
- Inny samochód: Orlando 1.4T, Meriva A 1.8
- Kontakt:
Większość części eksploatacyjnych tak samo jak do Opla jest dostępnych bez większego problemu.
Z niektórymi częściami typowymi dla Chevroletów, części blacharskie, lampy, sondy lambda czy wałki rozrządu, może być trochę trudniej ale zazwyczaj idzie coś znaleźć chociaż czasami wymaga to sprowadzania części z zagranicy.
Z niektórymi częściami typowymi dla Chevroletów, części blacharskie, lampy, sondy lambda czy wałki rozrządu, może być trochę trudniej ale zazwyczaj idzie coś znaleźć chociaż czasami wymaga to sprowadzania części z zagranicy.
- adammalecki
- Specjalista
- Reputacja: 10
- Imię: Adam
- Samochód: Cruze LS+MR,Spark LT
- Silnik: 1.6 124KM, 1.2 84KM
- Kontakt:
Od 6 ciu lat poruszam się Cruzem i nigdy nie miałem większych problemów z zakupem części. Eksploatacyjne to są dostępne w zasadzie wszędzie od ręki. Jest kilka firm jak np. Potak z Łodzi które specjalizują się w handlu częściami do koreańczyków.
Astra jest pospolita do bólu. Cruze moim skromnym zdaniem jednak trochę się na plus wyróżnia.
Astra jest pospolita do bólu. Cruze moim skromnym zdaniem jednak trochę się na plus wyróżnia.
Nic nie jest szczególnie trudne, jeżeli podzielisz to na małe zadania.
- Henry Ford
- Henry Ford
- pablo1
- Profesjonalista
- Reputacja: 1
- Imię: Paweł
- Samochód: cruze LT
- Silnik: 1.6 124 km benzyna
- LPG: BRC SQ24
- Kontakt:
Ja również do tej pory nie mialem problemu z częściami zamiennymi. Dziś padła mi sonda nr 2. W aso zamówiłem. Na jutro będzie oryginał. Dwa tygodnie temu wahacz wymienilem z prawej strony oraz tarcze i klockiz przodu. Na drugi dzień były zamienniki na serwisie po zamowieniu.
pablo1
-
- Świeżak
- Kontakt:
A jak z cenami ? Sądzicie, że wybór Cruzea najpóźniej do końca przyszłego roku to jeszcze dobry wybór by nim pojezdzic kilka lat ? Czy lepiej oklepana do bolu astrę ze względu na części i ogólna dosteonosc wszędzie... ?
- zzzz
- Wymiatacz
- Reputacja: 37
- Imię: Zbyszek
- Samochód: Cruze HB LT+
- Silnik: 1.8
- LPG: BRC
- Kontakt:
Kolego, półtora roku sobie dajesz na decyzje. To szmat czasu i nie wiadomo co się wydarzy. Mam na myśli motoryzację... a cruzy będą o półtora roku starsze
-
- Świeżak
- Kontakt:
Bardziej nje więcej niż 1,5 roku. Zależy jak szybko kasę odłożę. Planowo pasuje mieć te 30k żeby móc wybierać w autach. Docelowoo chciałbym już na przyszłe wakacje mieć bardziej komfortowe auto.
- zzzz
- Wymiatacz
- Reputacja: 37
- Imię: Zbyszek
- Samochód: Cruze HB LT+
- Silnik: 1.8
- LPG: BRC
- Kontakt:
Zwróć uwagę że cruze np na otom*to najmłodsze są z 2013 roku ( bo tych pojedynczych młodszych nie ma co kupować wg mnie) czyli szału nie ma. Części z używek nie przybywa...
-
- Profesjonalista
- Reputacja: 30
- Samochód: Cruze1,4 Sw LTZ+2012
- Silnik: 1,4 T +chip 163 km
- LPG: KME Skay Max
- Kontakt:
Cruza oplaca sie teraz kupić ale w bogatej wersji np: z szyberdachem i instalacją lpg(w miare nową d lat) albo sobie założyć jak nie miała. Patrz lacetti na naszym forum czy ktoś ma problemy ,a to jest starszy model .Części mechaniczne- bez większego problemu . Co do karoserii to pytanie bez sensu ,bedziesz się martwił jak zaliczysz zonk .Ludzie jeżdżą nie takimi furami i się nie martwią .Jak chcesz kupić to teraz i szukaj
Lacetti 1,6 sx zmienione w cdx 2011-2019
-
- Świeżak
- Imię: Dastin
- Silnik: -
- Inny samochód: Golf V
- Kontakt:
Dzień Dobry, przymierzam się do zakupu https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/c ... GFI6h.html
Auto wydaje się w porządku. Czy jest coś na co szczególnie zwrócić uwagę? Jak z cenami napraw? Przesiadam się z golfa V 2004, wiadomo w Golfie wszystko tanie (relatywnie). Słyszałem ze warto patrzeć na silniki 1,4t a odpuszczać sobie 1,6. Nie planuje LPG. Auto głównie na dojazdy do pracy.
Auto wydaje się w porządku. Czy jest coś na co szczególnie zwrócić uwagę? Jak z cenami napraw? Przesiadam się z golfa V 2004, wiadomo w Golfie wszystko tanie (relatywnie). Słyszałem ze warto patrzeć na silniki 1,4t a odpuszczać sobie 1,6. Nie planuje LPG. Auto głównie na dojazdy do pracy.
- etac
- Prezes
- Reputacja: 272
- Samochód: Lexus LBX
- Silnik: 1.5 Hybrid
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Znajdź kogoś co robi oceny aut i niech go sprawdzi, bo na zdjęciach wygląda ok.
Koszty i serwis zależą od tego czy masz mechanika od Opla w okolicy, czy mechanika co podobno zna się na wszystkim
Koszty i serwis zależą od tego czy masz mechanika od Opla w okolicy, czy mechanika co podobno zna się na wszystkim
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
- adammalecki
- Specjalista
- Reputacja: 10
- Imię: Adam
- Samochód: Cruze LS+MR,Spark LT
- Silnik: 1.6 124KM, 1.2 84KM
- Kontakt:
Prawy przód, wydaje mi się że była jakaś przygoda...
Nic nie jest szczególnie trudne, jeżeli podzielisz to na małe zadania.
- Henry Ford
- Henry Ford
-
- Świeżak
- Imię: David
- Silnik: 1.4
- Kontakt:
Nie znam się. Pomóżcie
Hej. Planuje kupić coś jako drugie auto. Budżet mam ograniczony i tak wpadł mi w oko ten Cruze w kombi (13/14). Zastanawia mnie jak jest w razie czego z częściami do tych samochodów, jaka jest blacha i ogólnie jak się te autka sprawują. Do wyboru 1.4T i 1.8. Tu chyba 6ty bieg przeważy jeśli nie będzie jakichś wielkich "przeciw".
Podzielcie się proszę swoimi wrażeniami i tak zwyczajnie, powiedzcie czy warto.
Mam np. Coś takiego https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/c ... GJOQc.html
Pozdrawiam
Podzielcie się proszę swoimi wrażeniami i tak zwyczajnie, powiedzcie czy warto.
Mam np. Coś takiego https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/c ... GJOQc.html
Pozdrawiam
- huri_khan
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Blacha jest dobra a z częściami to jest loteria.
O ile eksploatacyjne części to nie problem o tyle z diagnostyką większego problemu to jest kłopot i części mało popularne są dostępne na zamówienie po wcześniejszym znalezieniu ich numerów w internetowych katalogach, które jeszcze są dostępne.
Bierz 1,4T.
Osobiście bardzo zadowolony byłem z mojego Cruze ale na dzień dzisiejszy już bym nie kupił tego co jest dostępne na rynku, w tym budżecie szukałbym czegoś z popularnych marek (Ford, Opel, grupa VAG, Peugeot (z HDI) )
Ogłoszenie jest od handlarza więc obowiązkowo sprawdzić,
P.S. Jaki budżet ?
O ile eksploatacyjne części to nie problem o tyle z diagnostyką większego problemu to jest kłopot i części mało popularne są dostępne na zamówienie po wcześniejszym znalezieniu ich numerów w internetowych katalogach, które jeszcze są dostępne.
Bierz 1,4T.
Osobiście bardzo zadowolony byłem z mojego Cruze ale na dzień dzisiejszy już bym nie kupił tego co jest dostępne na rynku, w tym budżecie szukałbym czegoś z popularnych marek (Ford, Opel, grupa VAG, Peugeot (z HDI) )
Ogłoszenie jest od handlarza więc obowiązkowo sprawdzić,
P.S. Jaki budżet ?
-
- Świeżak
- Imię: David
- Silnik: 1.4
- Kontakt:
Jak się wyżyłuje to 30k.
Problem z wymienionymi przez ciebie autami jest taki, że czytam, słucham o tych PureTech, Ecoboost czy VTi i to jest dramat co się dowiaduje. Normalnie nie ma czego kupić jak się wglebiasz w opinie.
Problem z wymienionymi przez ciebie autami jest taki, że czytam, słucham o tych PureTech, Ecoboost czy VTi i to jest dramat co się dowiaduje. Normalnie nie ma czego kupić jak się wglebiasz w opinie.
- huri_khan
- Zasłużony dla forum
- Kontakt:
Tak jest w każdej marce, zawsze możesz trafić na minę.
Mam też Ecoboosta, który ma ponad 200 000 km i nie narzekam
Mam też Ecoboosta, który ma ponad 200 000 km i nie narzekam