Z mojego doswiadczenia po 3 latach eksploatacji cruza 1,4 2012 ltz powiem że po zaakceptowaniu awarii opisanych na forum jest to bardzo dobre auto za rozsadną cenę w wersji ltz. W moim przypadku kombi oferuje dużo miejsca,silnik jest bardzo elastyczny ,turbina reaguje płynnie i szybko pozwala na przyśpieszenie np.przy wyprzedzaniu (przy pełnym obciązeniu reaguje jak lacetti 1,6 trzeba brać poprawkę na rozpędzenie).
Typowe awarie cruza(astry) które usunołem w czasie eksploatacji
1-uszczelki pod chłodniczką oleju -600 rok temu
2-turbina pęknieta obudowa-1000 rok temu
3-trójnik plastikowy układu chłodzenia-200 teraz
4-łańcuch rozrzadu z osprzętem 1600 po zakupie
Skrzynia biegów działa ok(wymieniony olej),mieszalnik powietrza na razie ok .
Nie ma co sie bać ,mechanicy teraz wiedzą że to opel,a cena cruza w wersji ltz jest konkurencyjna do astry .
Tak w przykładzie kolega ma lagunę 3 i tutaj wymiana tarcz tył (połaczone z łożyskami) i klocków wyniosła 600 zł części i 200 za robociznę,robiliśmy razem w jednym warsztacie.
Zakup Cruze'a - prośba o ocenę/radę
-
- Profesjonalista
- Reputacja: 20
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Cruze1,4 Sw LTZ+2012
- Silnik: 1,4 T +chip 163 km
- LPG: KME Skay Max
- Kontakt:
Re: Zakup Cruze'a - prośba o ocenę/radę
Lacetti 1,6 sx zmienione w cdx 2011-2019
-
- Świeżak
- Reputacja: 0
- Imię: Adam
- Samochód: Cruze w planach
- Silnik: 1.8
- Kontakt:
Witam wszystkich.
Rozważam zakup Cruza w nadwoziu hatchback z silnikiem 1.8 benzyna bez gazu. W sumie teraz nie pamiętam czy ta wersja silnikowa istniała bez gazu. Ja jakoś nie jestem zwolennikiem gazu a jak nie jeżdżę dużo to nie jest to dla mnie problemem. Głownie to jazda po mieście, często krótkie odcinki. Raz na jakiś czas dłuższy dystans. Jestem raczej spokojnym kierowcą, często jeżdżący z rodziną.
Z tego co czytałem to ten silnik nie jest jakiś super jeśli chodzi o osiągi ale wg mnie lepszy niż 1.6 a nie chcę 1.4T ze względu na łączenie tej wersji ze słynną skrzynią M32. Szkoda że ten 1.8 ma tylko 5 biegową skrzynię.
Mam kilka pytań do użytkowników:
- jakie jest spalanie w mieście , ewentualnie uwzględniając krótkie dystanse
- jakie są obroty i spalanie w trasie przy 90 km/h i 120 km/h. Autostrady omijam.
- jaka jest jakość tapicerki ? Podobno skóra na kierownicy i mieszku od biegów jest troszkę gorszej jakości niż w astrze. Czy ten materiał na desce nie brudzi się jakoś bardziej niż by był sam plastik
- jak to jest z tymi wersjami wyposażenia? Gdzieś na jakiejś stronie znalazłem opis wersji wyposażenia ale jak przeglądam ogłoszenia to często nie zgadza się te podane z tym co widzę na zdjęciach i opisach.
- jak jest z awaryjnością tego modelu? Jestem świadom, że to jest jakby tańsza wersja Astry.
Z góry dziękuję za pomoc i odpowiedzi.
Rozważam zakup Cruza w nadwoziu hatchback z silnikiem 1.8 benzyna bez gazu. W sumie teraz nie pamiętam czy ta wersja silnikowa istniała bez gazu. Ja jakoś nie jestem zwolennikiem gazu a jak nie jeżdżę dużo to nie jest to dla mnie problemem. Głownie to jazda po mieście, często krótkie odcinki. Raz na jakiś czas dłuższy dystans. Jestem raczej spokojnym kierowcą, często jeżdżący z rodziną.
Z tego co czytałem to ten silnik nie jest jakiś super jeśli chodzi o osiągi ale wg mnie lepszy niż 1.6 a nie chcę 1.4T ze względu na łączenie tej wersji ze słynną skrzynią M32. Szkoda że ten 1.8 ma tylko 5 biegową skrzynię.
Mam kilka pytań do użytkowników:
- jakie jest spalanie w mieście , ewentualnie uwzględniając krótkie dystanse
- jakie są obroty i spalanie w trasie przy 90 km/h i 120 km/h. Autostrady omijam.
- jaka jest jakość tapicerki ? Podobno skóra na kierownicy i mieszku od biegów jest troszkę gorszej jakości niż w astrze. Czy ten materiał na desce nie brudzi się jakoś bardziej niż by był sam plastik
- jak to jest z tymi wersjami wyposażenia? Gdzieś na jakiejś stronie znalazłem opis wersji wyposażenia ale jak przeglądam ogłoszenia to często nie zgadza się te podane z tym co widzę na zdjęciach i opisach.
- jak jest z awaryjnością tego modelu? Jestem świadom, że to jest jakby tańsza wersja Astry.
Z góry dziękuję za pomoc i odpowiedzi.
- etac
- Prezes
- Reputacja: 205
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Hyundai Tucson
- Silnik: 1.6T 150KM
- LPG: NIE
- Inny samochód: Toyota Yaris Hybrid
- Kontakt:
Poczytaj forum, a wszystko się dowiesz.
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Świeżak
- Kontakt:
Dzięki, potrafisz człowieka zachęcić.
-
- Profesjonalista
- Reputacja: 18
- Imię: Szczepan
- Samochód: Cruze LT+ 1.8 LPG
- Silnik: 1.8, 2H0, 141KM, benz.
- LPG: BRC SQ24
- Kontakt:
A przejażłeś chociaż FAQ działu Cruze?
1. Mi w mieście palił 11l gazu
2. Nie sprawdzę bo juz nie mam Cruze'a ale przy 130km to bylo jakies 3500 obr/min
3. Tapicerka jest ok, nic sie nadmiernie nie wyciera a wyglada faniej niz plastic. Skora na keirownicy szybko sie wyciera ale u mnie na mieszku byla OK. Tylko plastik ze schematem skrzyni wymieniłem
4. Z wersjami nie wiem, ja miałem LT+ i miał wszystko co tam powinno być
5. Awaryjność - Kupiłem 2-letniego z 43k km, sprzedałem 10-letniego 195k km. Nie uważam że był jakoś specjalnie awaryjny. Z typowych usterek raz padła mi cewka, wymieniałem uszczelki chłodniczki oleju i linke od ręcznego (ta usterka nie jest typowa), raz miałem zapieczony tłoczek w tylnym kole, a i obudowa termostatu mi ciekła. Były jeszcze awarie LPG ale to temat osobny.
Ogólnie dobrze wspominam to auto, teraz jeżdzi nim moja mama
1. Mi w mieście palił 11l gazu
2. Nie sprawdzę bo juz nie mam Cruze'a ale przy 130km to bylo jakies 3500 obr/min
3. Tapicerka jest ok, nic sie nadmiernie nie wyciera a wyglada faniej niz plastic. Skora na keirownicy szybko sie wyciera ale u mnie na mieszku byla OK. Tylko plastik ze schematem skrzyni wymieniłem
4. Z wersjami nie wiem, ja miałem LT+ i miał wszystko co tam powinno być
5. Awaryjność - Kupiłem 2-letniego z 43k km, sprzedałem 10-letniego 195k km. Nie uważam że był jakoś specjalnie awaryjny. Z typowych usterek raz padła mi cewka, wymieniałem uszczelki chłodniczki oleju i linke od ręcznego (ta usterka nie jest typowa), raz miałem zapieczony tłoczek w tylnym kole, a i obudowa termostatu mi ciekła. Były jeszcze awarie LPG ale to temat osobny.
Ogólnie dobrze wspominam to auto, teraz jeżdzi nim moja mama
-
- Świeżak
- Kontakt:
Z tego co widzę to w trasie raczej nie jest jakoś bardzo ekonomiczny choć w tym wypadku plusem jest brak skrzyni M32.
Wiem, że nie mam co porównywać do diesla takiego jak mam teraz i skrzyni 6 biegów - w trasie jest super.
Ale w związku z tym, że chcę zmienić na coś nowszego a nowe diesle od 2010 muszą mieć DPF i często jeszcze inne systemy oczyszczania to chce zakupić coś w benzynie. Dodatkowo głównie przemieszczam się po mieście lub ewentualnie okolicach przez co może być problem z wypalaniem DPF'a. Liczę się z tym, że koszt eksploatacji benzynowego silniczka będzie większy ale dlatego szukam jakieś rozsądnego rozwiązania. Dlatego zadaje tyle pytań. Bo użytkownik nie zadowolony to później sieje kiepską opinię a wcale taka nie musi być.
Jeszcze jest jedna cecha która mnie interesuje czyli prześwit bo nieraz nie jest wesoło na dojeździe do działki. Czy to prawda, że wersja sedan ma większy prześwit niż hatchback ?
Wiem, że nie mam co porównywać do diesla takiego jak mam teraz i skrzyni 6 biegów - w trasie jest super.
Ale w związku z tym, że chcę zmienić na coś nowszego a nowe diesle od 2010 muszą mieć DPF i często jeszcze inne systemy oczyszczania to chce zakupić coś w benzynie. Dodatkowo głównie przemieszczam się po mieście lub ewentualnie okolicach przez co może być problem z wypalaniem DPF'a. Liczę się z tym, że koszt eksploatacji benzynowego silniczka będzie większy ale dlatego szukam jakieś rozsądnego rozwiązania. Dlatego zadaje tyle pytań. Bo użytkownik nie zadowolony to później sieje kiepską opinię a wcale taka nie musi być.
Jeszcze jest jedna cecha która mnie interesuje czyli prześwit bo nieraz nie jest wesoło na dojeździe do działki. Czy to prawda, że wersja sedan ma większy prześwit niż hatchback ?