orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i klony)

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 9633
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: wszim » 22 paź 2017, o 17:46

mkosmida pisze:ma ktoś namiary na sprawdzonego sprzedawcę S160/S170 lub innego klona pod Cruze'a po lifcie??
na forum chyba nikogo nie ma kto by się zdecydowal..
RUISO FACTORY - https://www.aliexpress.com/item/S160-Qu ... 1669699350
to firma w której kupowałem S160 do olka, ale widzę, że mają też dla cruze . Sellers shipping method pozwala ominąć importowe opłaty. Sprzęt dostałem w 2,5 tygodnia i bez zastrzeżeń + kupiłem u nich świetną kamerę cofania. Natomiast trudny kontakt, bo Chinka Kate Liu prowadząca korespondencję słabo zna angielski i koresponduje się jak z "blondynką" albo google botem. Ja o mydle a Kate o powidle. Wszystkiemu winne moje pytania techniczne zadawane przed zakupem, których nie rozumiała lub nie potrafiła na nie odpowiedzieć. Natomiast sama transakcja, dostawa oraz sprzęt bez zarzutu. Dodatkowo za friko IGO.

Dlatego od razu odpowiedź dla barusa. Jak ja miałbym znowu korespondować z tą panienką (o ile to nie jest stary chińczyk z wąsem) to bym z rozpaczy wyłysiał. Zawsze super grzeczna i odpowiedź z reguły nie na temat :H Zdecydowanie więcej informacji i pomocy nt tego sprzętu i softu jest na https://www.roadnav.com/

mkosmida
Profesjonalista
Posty: 962
Rejestracja: 8 lis 2016, o 11:50
Imię: Maciej
Chevi: Cruze 1.8LPG 2013
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: mkosmida » 22 paź 2017, o 18:47

a jest sens się jeszcze bawic w KitKata skoro już pojawily się na Nougacie?

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 9633
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: wszim » 22 paź 2017, o 18:50

Na to pytanie ciężko mi odpowiedzieć. Myślę jednak że wersja systemu ma mniejsze znaczenie, bardziej użyty hardware.

*********************
A dzisiaj w ramach brzydkiego dnia podziałałem sobie diagnostycznie i tak.

ACC_OUT - podawany w sposób impulsowy (impuls w zasadzie dowolny 50..500ms ) co 5 minut pozwala przedłużać tryb sleep. Z tym, że zawsze na ułamek sekundy zaświeci się ekran i od razu zgaśnie. Impedancja wejściowa ACC_OUT w radio jest wysoka, i podawałem 12V przez rezystor 2K i działa bez zarzutu. Czyli jest możliwość zbudowania układu na jakimś mikrokontrolerku, który przedłuży stan SLEEP. Natomiast nie reaguje na impulsy 5V co by życie mogło uprościć.

Następnie rozebrałem moduł CAN który m.in zarządza ACC_OUT, porobiłem fotki, na szybko wypatrzyłem znany mi dobrze mikrokontroler STM32F103
ObrazekObrazek

mkosmida
Profesjonalista
Posty: 962
Rejestracja: 8 lis 2016, o 11:50
Imię: Maciej
Chevi: Cruze 1.8LPG 2013
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: mkosmida » 23 paź 2017, o 00:48

się zastanawiam czym rozni się S160 od dwóch pozostałych androidow (poza wersja) i co oznacza "platforma S160" :)
ta kamerke masz jak podlinkowac?

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 9633
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: wszim » 23 paź 2017, o 08:29

https://pl.aliexpress.com/item/Hot-sell ... 0.0.yCpEGx
Platforma S160, tak sobie nazwali a platforma dlatego, że ten sam sprzęt jest składany przez kilka firm i przysposabiany do wielu (kilkudziesięciu) modeli samochodów.

mkosmida
Profesjonalista
Posty: 962
Rejestracja: 8 lis 2016, o 11:50
Imię: Maciej
Chevi: Cruze 1.8LPG 2013
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: mkosmida » 23 paź 2017, o 10:36

tylko z tego co widze to S160 czy nawet S170 jest sporo slabszy od innych "platform".. dlatego chyba jak bede zamawiac to wybiore wersje tansza a z mocniejszym procesorem..
zastanawiam sie tylko czy brac kamere montowana w oswietleniu tablicy czy jednak osobno..

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 9633
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: wszim » 23 paź 2017, o 11:24

Zwróć uwagę, żebyś miał jako takie wsparcie. Kupisz coś co będzie miało piękne parametry na papierze i tyle, bo w kwestii działania i integracji z autem będzie ręka w nocniku i nie będzie gdzie szuakać pomocy. S160 ma wsparcie przez forum i olbrzymią rzeszę użytkowników. Pamiętaj, że chiński sprzęt zawsze jest mniej lub bardziej niedopracowany zwłaszcza w zakresie oprogramowania.

mkosmida
Profesjonalista
Posty: 962
Rejestracja: 8 lis 2016, o 11:50
Imię: Maciej
Chevi: Cruze 1.8LPG 2013
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: mkosmida » 23 paź 2017, o 11:35

tego sie spodziewam :)
ale jak mam juz wydawac takie pieniadze to wolalbym cos bardziej "wspolczesnego"
zalezy mi glownie na
a) kamerze cofania
b) zestawie glosnomowiacym
c) nawigacji
d) Spotify

gdyby nie to ze mam polifta pewnie bez zastanowienia wzialbym 10'' (tesla style) ktore ostatnio sie pojawily na alli

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 9633
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: wszim » 23 paź 2017, o 11:35

No to przecieraj szlaki. Powodzenia. :ok:

mkosmida
Profesjonalista
Posty: 962
Rejestracja: 8 lis 2016, o 11:50
Imię: Maciej
Chevi: Cruze 1.8LPG 2013
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: mkosmida » 9 lis 2017, o 02:48

tak z ciekawosci... mam dokladane czujniki cofania z Valeo, podpiete pod wsteczny
czy kamera podpieta pod androida zadziala od strzalu?? w sensie czy dostanie sygnal ze sie ma wlaczyc z ECU?

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 9633
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: wszim » 9 lis 2017, o 06:25

Tak. U mnie tak to działa. Zasilanie kamery, które ją uruchamia dostaje z modułu dekodera CAN (lub z MCU, już nie pamiętam ). Czyli dekoder to napięcie wystawia w momencie jak odczyta na magistrali CAN info o wstecznym. Można też podpiąć się pod wsteczny, na jedno wychodzi, ale to pierwsze rozwiązanie jest prostsze i są przygotowane i opisane do tego kabelki.

mkosmida
Profesjonalista
Posty: 962
Rejestracja: 8 lis 2016, o 11:50
Imię: Maciej
Chevi: Cruze 1.8LPG 2013
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: mkosmida » 9 lis 2017, o 12:12

rozumiem ze jak nie mam Parktronica seryjnie to i tak CAN wysyła powiadomienie?

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 9633
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: wszim » 9 lis 2017, o 13:15

Wg mnie powinien. A jak nie, to masz światło wstecznego.

Awatar użytkownika
Avatar
Wymiatacz
Posty: 2431
Rejestracja: 9 sie 2013, o 08:08
Imię: Marcin
Chevi: brak
Lokalizacja: Racibórz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: Avatar » 9 lis 2017, o 19:07

Sygnał dla mcu możesz wziąć z canbus adaptera lub wstecznej żarówki i tak samo zasilić kamerę.

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
C77
Wymiatacz
Posty: 1253
Rejestracja: 29 mar 2015, o 00:20
Imię: Miłosz
Chevi: Cruzak CC77
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: C77 » 10 lis 2017, o 00:41

mkosmida pisze:tylko z tego co widze to S160 czy nawet S170 jest sporo slabszy od innych "platform"...
Konkretnie od czego?
Ex-dowódca Org Division "Z debilami nie gadam... z kłamczuchami też"
CTP - 1230 vs 5555 - CC77 🇵🇱
Obrazek
Ja na Drive2

Awatar użytkownika
Avatar
Wymiatacz
Posty: 2431
Rejestracja: 9 sie 2013, o 08:08
Imię: Marcin
Chevi: brak
Lokalizacja: Racibórz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: Avatar » 10 lis 2017, o 07:49

Chodzi o CPU, na innych platformach jest PX5 8 rdzeni, roadnav wisi na 4 rdzeniach.
Na co dzień nie jest to żaden problem, tak naprawdę jedynie można zauważyć z moich doświadczeń laga gdy google maps wytycza trase i przechodzi w widok nawigacji, wtedy jest zmuła.
Google mapa ogólnie jest bardzo "ciężki" dla systemu i u siebie nie korzystam z tej aplikacji.
Poza tym to żadnych problemów nie ma.

Ps. Narzekamy na lagi systemów itd. fabryczne navi też potrafią złapać laga podczas pracy, np w seat leon moim zdaniem interfejs ma straszne opóźnienia w reakcji.
Wymagamy od chińczyków czasem więcej niż za nawigację które są dużo droższe :)

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 9633
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: wszim » 10 lis 2017, o 08:03

Fakt, google maps zmulone na s160, mnie akurat najbardziej przeszkadza moment gdy chcę zaraz po uruchomieniu wstukać cel a tu nawet klawiatura laguje. Potem po wyznczeniu trasy działa akceptowalnie. Mimo to po ostatnich doświadczeniach z Waze wróciłem do zestawu Google maps + Yanosik. Waze mimo mojego wcześniejszego zauroczenia nie dorasta do pięt temu zestawowi. Za mało użytkowników waze by korzystać z dobrodziejstw onlineowości tak dobrze jak w GM+Y.

mkosmida
Profesjonalista
Posty: 962
Rejestracja: 8 lis 2016, o 11:50
Imię: Maciej
Chevi: Cruze 1.8LPG 2013
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: mkosmida » 10 lis 2017, o 10:05

no wlasnie.. lag w gmaps mnie przekonuje do zmiany CPU..
swoja droga nei wiem czemu nie robia czegos na starszych Snapach.. chodziloby to plynniej


S160 ma za to ladniejsza obudowę .. przypomina bardziej mylinka

Awatar użytkownika
Avatar
Wymiatacz
Posty: 2431
Rejestracja: 9 sie 2013, o 08:08
Imię: Marcin
Chevi: brak
Lokalizacja: Racibórz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i kl

Post autor: Avatar » 10 lis 2017, o 12:20

Koszty podejrzewam samego cpu :)

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 9633
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i klony)

Post autor: wszim » 28 maja 2018, o 22:00

Marcin pamiętasz czy jest możliwość konfiguracji KOTIX by system startował zawsze domyślnie program z nawigacją? Ewentualnie, jak to zrobić.

Awatar użytkownika
Avatar
Wymiatacz
Posty: 2431
Rejestracja: 9 sie 2013, o 08:08
Imię: Marcin
Chevi: brak
Lokalizacja: Racibórz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i klony)

Post autor: Avatar » 28 maja 2018, o 22:41

nie ma takiej fabrycznej opcji, radio startuje z odpaloną aplikacją która była włączona przy zamykaniu systemu.
Aby osiągnąć taki efekt trzeba użyć po prostu taskera i zrobić zadanie uruchamiające wybraną aplikację ze zwłoką kilku sekund po odpaleniu systemu.

Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 9633
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i klony)

Post autor: wszim » 28 maja 2018, o 23:15

No to już jest jakiś pomysł. Tylko czy aby tasker nie uruchomi nawigacji w takim trybie, że brak będzie miksowania dźwiękuz radiem lub mp3?

Awatar użytkownika
Avatar
Wymiatacz
Posty: 2431
Rejestracja: 9 sie 2013, o 08:08
Imię: Marcin
Chevi: brak
Lokalizacja: Racibórz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i klony)

Post autor: Avatar » 29 maja 2018, o 06:52

Jeżeli odpalisz nawigacje (program) inny niż ustawiony jako aplikacja do navi to każdorazowo radio fm zostanie wyłączone przy komunikatach ale to doskonałe wiesz.
Sam tasker poprzez swoje uruchomienie i wywołanie aplikacji raczej nic nie zepsuje.
Ja miałem problemy z sound focusem tylko jak do odtwarzania muzyki używałem innej aplikacji (np. Gmmp) niż stockowa.

Wszystko co miksuje się na poziomie androida działa jak na zwykłym telefonie.

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka



Awatar użytkownika
wszim
Moderator
Posty: 9633
Rejestracja: 10 paź 2013, o 22:04
Imię: Wojtek
Chevi: Orlando LT 1,8 LPG
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontakt:

Re: orlando system multimedialny S160 Android (Roadnav i klony)

Post autor: wszim » 14 cze 2018, o 08:26

Obyło się bez taskera. W ustawieniach samego Yanosika jest opcja autostartu, którą włączyłem. Początkowo sądziłem, że nie działa, bo wystartowałem system i yanosika nie widzę. Byłem zbyt niecierpliwy. Yanosik startuje tylko, że dość długo bo w tle, tak z pół minuty mu to schodzi. Uruchamia się w trybie działania w tle, tzn pojawia się ikonka w belce powiadomień a na ekranie to pływające czarne kółko. Ponieważ teraz mam na stałe modem USB, to internet jest aktywny od razu po uruchomieniu radia. Z reguły po chwili od uruchomienia samochodu słyszę komunikat "nieoznakowani w pobliżu" :) Z takiego obrotu sprawy jestem bardzo zadowolony. Właśnie o to mi chodziło żeby ostrzeżenia chodziły z automatu i Yanosik znakomicie się w takie rozwiązanie wpisuje. :ok:

Grzebiąc w aplikacjach, które Kotix wrzucił mi z automatu jest tam manager autostartu. Zaglądnąłem do niego i widzę, że Yanosik jest ustawiony na ENABLE. Być może z poziomu tego programu też daje się konfigurować programy, które mają się uruchamiać automatycznie. Jeszcze nie próbowałem niczym tam gmyrać.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Orlando Elektryka/Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości