Autoalarm nie działa Aveo t250 2008

Nie świeci, nie kręci i inne tematy związane z elektryką i elektroniką
ODPOWIEDZ
jerzytj
Świeżak
Posty: 7
Rejestracja: 31 paź 2017, o 10:48
Imię: Tomek
Chevi: Aveo
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Autoalarm nie działa Aveo t250 2008

Post autor: jerzytj » 14 sty 2018, o 18:25

Hey, zakupiłem kilka miesięcy temu Aveo 1.4 2008 sedan w wersji LT, LPG (Niemcy). Powoli rozgryzam autko i nie jestem pewien co do działania fabrycznego autoalarmu. Jak mogę sprawdzić czy działa, ewentualnie przeprowadzić jakąś naprawę? Gdy zamykam auto z kluczyka nic nie mruga, ani nie ma sygnału - auto się zamyka. Przy otwieraniu migają jedynie dwa razy kierunkowskazy. Po zamknięciu auta kontrolka na przednim panelu obok zegara nie mruga. Czy jest coś co mogę wymienić albo jakoś inaczej sprawdzić autoalarm?

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 13175
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Chevi: Opel Insignia B
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: Autoalarm nie działa Aveo t250 2008

Post autor: etac » 14 sty 2018, o 21:58

Czemu myślisz, ze masz alarm?
Panie Boże chroń mnie od przyjaciół, bo od wrogów obronie się sam

jerzytj
Świeżak
Posty: 7
Rejestracja: 31 paź 2017, o 10:48
Imię: Tomek
Chevi: Aveo
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Autoalarm nie działa Aveo t250 2008

Post autor: jerzytj » 15 sty 2018, o 08:14

dlaczego mam tak nie myśleć?

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 13175
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Chevi: Opel Insignia B
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: Autoalarm nie działa Aveo t250 2008

Post autor: etac » 15 sty 2018, o 08:59

bo alarm fabryczny, był rzadkością i chyba tylko w najwyższej wersji.
Panie Boże chroń mnie od przyjaciół, bo od wrogów obronie się sam

jerzytj
Świeżak
Posty: 7
Rejestracja: 31 paź 2017, o 10:48
Imię: Tomek
Chevi: Aveo
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Autoalarm nie działa Aveo t250 2008

Post autor: jerzytj » 15 sty 2018, o 19:16

a ok, dlatego właśnie się zastanawiam ponieważ mam wyższą wersję (podgrzewane lusterka, elektryczne szyby i lusterka, klimatronik, skórzana kierownica, ABS airbag itd.). Wtedy w Niemczech były jedynie dwie wersje, LS i LT. Ja mam właśnie LT z tym wszystkim. W instrukcji faktycznie autoalarm jest zaznaczony jako opcja*, ale dlatego, że jest to dość bogata wersja, wydawało mi się, że autoalarm też powinien być. Jest jakiś sposób aby to sprawdzić, bezpieczniki, komputer?

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 13175
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Chevi: Opel Insignia B
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: Autoalarm nie działa Aveo t250 2008

Post autor: etac » 15 sty 2018, o 20:00

podać mi VIN, a sprawdzę w systemie.
Panie Boże chroń mnie od przyjaciół, bo od wrogów obronie się sam

Awatar użytkownika
Florek
Aktywny
Posty: 90
Rejestracja: 13 sty 2017, o 22:52
Imię: Tomek
Chevi: Captiva 07, Aveo 06
Lokalizacja: Pyrzyce
Kontakt:

Re: Autoalarm nie działa Aveo t250 2008

Post autor: Florek » 15 sty 2018, o 21:02

Ojciec ma 1.2 8v zwykła klime i elektryczne szyby przednie wersja dość podstawowa. O dziwo ma alarm auto kupione w Polskim salonie.
Chevrolet Captiva 4x4 AT 2.0 VCDI 150KM 320NM 2007r. -> Wirus na 180KM 380NM DPF OFF
Chevrolet Aveo T250 1.2 8v LPG 2006r.
Nissan Pulsar 1.2 DIG-T 115KM 190NM 2014r.

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 13175
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Chevi: Opel Insignia B
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: Autoalarm nie działa Aveo t250 2008

Post autor: etac » 15 sty 2018, o 21:13

To podaj mi VIN, to sprawdzimy, czy był dokładany, czy fabryczny :)
Panie Boże chroń mnie od przyjaciół, bo od wrogów obronie się sam

Awatar użytkownika
Florek
Aktywny
Posty: 90
Rejestracja: 13 sty 2017, o 22:52
Imię: Tomek
Chevi: Captiva 07, Aveo 06
Lokalizacja: Pyrzyce
Kontakt:

Re: Autoalarm nie działa Aveo t250 2008

Post autor: Florek » 15 sty 2018, o 21:49

Auto mamy w rodzinie od nowości więc nikt go nie dokłada.
Chevrolet Captiva 4x4 AT 2.0 VCDI 150KM 320NM 2007r. -> Wirus na 180KM 380NM DPF OFF
Chevrolet Aveo T250 1.2 8v LPG 2006r.
Nissan Pulsar 1.2 DIG-T 115KM 190NM 2014r.

jerzytj
Świeżak
Posty: 7
Rejestracja: 31 paź 2017, o 10:48
Imię: Tomek
Chevi: Aveo
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Autoalarm nie działa Aveo t250 2008

Post autor: jerzytj » 16 sty 2018, o 08:28

VIN to KL1SF697J8B154171

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 13175
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Chevi: Opel Insignia B
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: Autoalarm nie działa Aveo t250 2008

Post autor: etac » 16 sty 2018, o 21:35

Auto ma alarm, ale tylko na wejście przez drzwi, bez czujników wnętrza.

Tak z ciekawości z jakim przebiegiem go kupiłeś?
Panie Boże chroń mnie od przyjaciół, bo od wrogów obronie się sam

jerzytj
Świeżak
Posty: 7
Rejestracja: 31 paź 2017, o 10:48
Imię: Tomek
Chevi: Aveo
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Autoalarm nie działa Aveo t250 2008

Post autor: jerzytj » 17 sty 2018, o 19:14

a masz też takie dane jak przebieg? :) 155 tys to dobrze? Czyli z alarmem jest coś nie tak jeśli nie pali mi się ta kontrolka na panelu?

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 13175
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Chevi: Opel Insignia B
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: Autoalarm nie działa Aveo t250 2008

Post autor: etac » 17 sty 2018, o 20:19

trzeba poszukać po schematach.

Auto w 2014 w Niemczech miało 120 kkm
Panie Boże chroń mnie od przyjaciół, bo od wrogów obronie się sam

jerzytj
Świeżak
Posty: 7
Rejestracja: 31 paź 2017, o 10:48
Imię: Tomek
Chevi: Aveo
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Autoalarm nie działa Aveo t250 2008

Post autor: jerzytj » 18 sty 2018, o 09:20

przeczytałem gdzieś, że częstą awarią jest wyłącznik krańcowy pod maską, jeśli ma awarię np. przepalone przewody, to wtedy alarm się nie uzbraja - obadam sprawę

jerzytj
Świeżak
Posty: 7
Rejestracja: 31 paź 2017, o 10:48
Imię: Tomek
Chevi: Aveo
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Autoalarm nie działa Aveo t250 2008

Post autor: jerzytj » 19 sty 2018, o 17:24

PROBLEM ROZWIĄZANY! chodziło o wyłącznik krańcowy pod maską, były upalone przewody i musiałem zastosować szybkozłączki aby ponownie doprowadzić kable to wyłącznika. Wygląda na to, że jeśli jeden w sensorów nie działa - alarm się nie uzbraja.

przeeemek
Bywalec
Posty: 145
Rejestracja: 26 sty 2016, o 16:48
Imię: Przemek
Chevi: Aveo T250
Lokalizacja: Pomorskie
Kontakt:

Re: Autoalarm nie działa Aveo t250 2008

Post autor: przeeemek » 28 sty 2018, o 11:24

Alarm się nie uzbroi, bo jak ma się uzbroić gdy są otwarte drzwi?!

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka


ODPOWIEDZ

Wróć do „Aveo/Kalos Elektryka Elektronika”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość