Aveo t300 płyn chłodniczy
-
- Bywalec
- Reputacja: 0
- Imię: Jacek
- Samochód: AVEO
- Silnik:
- Kontakt:
Aveo t300 płyn chłodniczy
Witam! Mam takie pytanie - jak się spuszcza w aveo t300 płyn chłodniczy (czy jest korek, czy odczepia się wąż czy czujnik)? I ile płynu wchodzi do układu chłodzenia. Teraz czemu pytam - byłem na wymianie pompy wodnej (piszczała) po tej wymianie w płynie chłodniczym pływają drobinki osadu (nie jest to olej). Skąd osad - nie wiem wydaje mi się że z racji małego użytkowania samochodu wytrącił się w zbiorniczku. Kiedy nalewali (ostro) płyn chłodniczy wypłukali ze zbiorniczka osad - oczywiście-mogę się mylić. Z racji tego że mam świra na tym punkcie chciałbym mieć czysty płyn. Zastanawiam się czy nie jechać z reklamacją ale wiem że najlepiej to sobie sam zrobię. Pomożecie? 

- etac
- Prezes
- Reputacja: 301
- Imię: Krzysztof
- Samochód: Opel Astra L ST
- Silnik: 1.2T Pure Tech
- LPG: NIE
- Inny samochód: Yamaha X-MAX Tech Max
- Kontakt:
Re: Aveo t300 płyn chłodniczy
Auto na gwarancji?
Jeśli TAK, to reklamować
Jeśli NIE, to ponizej dane
Jeśli TAK, to reklamować
Jeśli NIE, to ponizej dane
Lekcje prywatne są odpłatne, pytania na forum są darmowe
-
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
nooo
wiem co chcesz powiedzieć...ale co z tego - wrócę od nich i tak będzie osad...już to widzę. To trzeba zrobić z dbałością
Wiem jestem pierd. na tym punkcie ale chce żeby było dobrze
Usytuowaniem korka z przodu chłodnicy przekonałeś mnie żeby jednak reklamować
- trudny dostęp bez kanału
Dziękuję w sumie bardzo mi pomogłeś!

Usytuowaniem korka z przodu chłodnicy przekonałeś mnie żeby jednak reklamować

Dziękuję w sumie bardzo mi pomogłeś!
-
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
W związku z tym że byłem dzisiaj zobaczyć z ciekawości jak wygląda dostęp do korka w chłodnicy chciałem się tylko zapytać czy nie masz może rysunku, które osłony (pod chłodnicą) wystarczy odkręcić żeby dostać się do niego i czy Aveo t300 trzeba odpowietrzać jakimiś konkretnymi odpowietrznikami czy wystarczy zalać płyn i sam się odpowietrzy. Czemu pytam - bo chyba zacznę patrzeć mechanikom na ręce. Byłbym bardzo wdzięczny
-
- Stały bywalec
- Imię: Zbyszek
- Samochód: Aveo t300 LT+ 2012
- Silnik:
- Kontakt:
Odnosnie plynu chlodniczego,mi ubywa plynu cos za duzo prawie co miesiac dolewam setke auto mam prawie nowe przebieg niecale 8000 tys.Km ktos wie w czym tkwi problem?
- etac
- Prezes
- Kontakt:
jak masz auto na gwarancji to przestań dolewać i pokaz w ASO ze ubywa. Pewne ubytki są możliwe.
Masz LPG?
Masz LPG?
Mi też ubywało w Sparku płynu chłodniczego - za każdym razem twierdzili, że taki ubytek to normalna sprawa. Później kupiłem sobie chyba 1l dynagela i do przebiegu 80 tys wlałem może 0,7l płynu.
-
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:

- etac
- Prezes
- Kontakt:
Predzej gdzies sie poci na laczeniu, lub na chłodnicy
-
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Mogę się mylić- jeśli palnę głupotę nie bijcie! Wydaje mi się, że te ubytki często spotykane w Aveo T300 to nic innego jak jakość płynu dexcool zalewanego fabrycznie. Wydaje mi się, że płyn ten jest bardzo kiepski i niedostatecznie wiąże się z wodą tworząc mieszaninę niejednorodną. Skąd takie domysły - otóż po ostatniej wymianie pompy wodnej w serwisie zauważyłem że cały zbiornik wyrównawczy pokryty jest cienkim osadem (nie oleistym) twardym, takim jak w czajniku. Osad bierze się z wody prawda ? Gdyby koncentrat lany w fabryce był ok wówczas związałby się z wodą nie wytrącając osadu. Woda ulega odparowaniu - stąd ubytki. Taka moja teoria. Być może błędna.
Mi się wydaje, że możesz mieć rację - bo kojarzę, że u siebie dolewałem płyn chyba do 40 tys km a później był na stałym poziomie.
-
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Z tym parowaniem może byc prawda,bo ten plyn Gm dex cool ma wiecej wody od dyngella 2000.
-
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
A ja odkrylem ze mam nowy silnik juz padniety caly bagnet i korek pokryt jest substancja podobna do żelu caly silnik w srodku jest tym pokryty,sprawe zglosilem w Aso prawdopodobnie mam poważnie uszkodzony silnik stracil moc,oczywiscie samochod na gwarancji.Wszyscy co maja Aveo t300 1.2 86km 2012 r i maja objaw Ubytku plynu chlodniczego to maja uszkodzony silnik.
-
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Odwidzilem ASO naszczescie uszczelke glowicy mam szczelna,maslo pod korkiem to wina temperatury,ubywajacy plyn chlodniczy kazali obserwowac jak bedzie ubywac to do nich przyjechac.
Czyli jak zwykle:
"Panie to normalne, proszę obserwować a jak coś się będzie dziać to przyjechać" (mamy nadzieję, że już po gwarancji).
"Panie to normalne, proszę obserwować a jak coś się będzie dziać to przyjechać" (mamy nadzieję, że już po gwarancji).
- etac
- Prezes
- Kontakt:
Mowiłem - NIE DOLEWAC.zbyszek85 pisze:Odwidzilem ASO naszczescie uszczelke glowicy mam szczelna,masło pod korkiem to wina temperatury,ubywajacy plyn chlodniczy kazali obserwować jak będzie ubywać to do nich przyjechać.
Brakuje duże, dzwonie po Assistance i niech się martwia. Teoretycznie pomiędzy przeglądami nie masz obowiązku zaglądać pod maskę.
Znam tą gadkę, po sam siedziałem z tamtej strony przez ponad 7 lat

- konradoo
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 21
- Imię: Konrad
- Samochód: Nubira x2
- Silnik:
- Kontakt:
- tdon
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 57
- Imię: Tomek
- Samochód: Hyundai i20 BC3
- Silnik: 1,2 16V 84KM
- LPG: BRC SQ32 DualJet
- Inny samochód: Był Aveo T300 LT+
- Kontakt:
Dorzucę swoje 3 grosze. Przebieg - 23 kkm. Jedyny litr płynu dolałem podczas montażu LPG, no i jeszcze chwilę później, podczas wymiany trójników mi trochę wyciekło. Stan sprawdzam regularnie i nie dostrzegam żadnych ubytków.
konradoo pisze:A teraz mówisz -> przedstawiciel się pojawi u was![]()

- Fachman
- Imię: Marcin
- Samochód: brak
- Silnik:
- Kontakt:
W Cruze też mi uciekał, na gwarancji wymienili jakieś wężyki do chłodnicy, nie pomogło więc szukali dalej i były luzy na opaskach wezykow.
- etac
- Prezes
- Kontakt:
Takie cuda to tylko Dynamo potrafikonradoo pisze:A teraz mówisz -> przedstawiciel się pojawi u was![]()

-
- Stały bywalec
- Silnik:
- Kontakt:

-
- Bywalec
- Silnik:
- Kontakt:
Zbyszek85 czy wiesz, że kiedy nadchodzi jesień, zima auto jest niedogrzane bo np. jeździ do 20 km dziennie to zawsze na bagnecie, pod korkiem a nawet pod pokrywą zaworów pojawia się nalot, majonez czy żelowa substancja? Mam u siebie 4 samochody i każdy to ma. Nawet BMW którym robię 60 km dziennie. Uszczelka pod głowicą daje charakterystyczne objawy. Co do "ubywania" płynu w układzie AVEO jest trochę nietypowa sprawa z odpowietrzeniem tegoż układu. On się długo odpowietrza co daje efekt taki, że po otwarciu zbiorniczka i dolaniu płynu jak przejedziesz ze 20 km i włączy się wentylator np w korku poziom płynu spadnie a kiedy auto wystygnie spadnie jeszcze bardziej - efekt normalny ale niektórym może się wydawać ze płynu ubywa. Druga sprawa to kiepski płyn GM Dexcool. Przy +20 stopniach temp otoczenia w zbiorniczku będzie około 1,5 cm więcej płynu niż przy -10. Sprawa tez niby normalna ale trochę świadczy o kiepskiej jakości płynu. Poza tym otwórzcie swoje zbiorniczku weźcie dobrą lampkę i zaświećcie na dno i ścianki - zobaczycie nalot, który można skrobać paznokciem. Sprawa kolejna to wadliwe pompy wodne Aveo a12xer. Ja uważam, że warto często otwierać maskę i słuchać pracy silnika na wolnych obrotach. Jeśli komuś piszczy po rozgrzaniu trzeba udać się do serwisu niech zmieniają pompę. GM Polska wymienia je bez problemu. Reasumując uważam, że problem "ubywania" płynu jest troszkę przesadzony. Tak naprawdę tego płynu nie ubywa a wiele czynników wpływa na to że widzicie zmienną objętość. Nie mniej jednak ja samochody traktowałem jako urządzenia wymagające uwagi wiec jeśli na zimę objętość płynu się zmniejszy to po prostu dolewam.
- wszim
- Zasłużony dla forum
- Reputacja: 146
- Imię: Wojtek
- Samochód: był orlando
- Silnik: 1.8 2H0 141KM (KL7)
- LPG: BRC SQ24
- Inny samochód: toyota RAV4 2.5 hybrid 4x4 222KM
- Kontakt:
Emulsja się to nazywa, niejednorodna mieszanina oleju z wodą przy obecności substancji zwanej emulgatorem.Jacenty85 pisze: na bagnecie, pod korkiem a nawet pod pokrywą zaworów pojawia się nalot, majonez czy żelowa substancja?