[Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

czyli jak samemu coś naprawić, coś usprawnić
barus
Wymiatacz
Posty: 1036
Rejestracja: 9 sty 2014, o 16:53
Imię: Czesław
Chevi: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Lokalizacja: Bielsko-B
Kontakt:

Re: [Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: barus » 17 lis 2016, o 23:06

No właśnie, popraw szybko złączki. Przerabiałem ten sam problem u siebie i niektóre przewody musiałem zlutować rezygnując ze złączek, bo niektóre przewody w instalacji są zbyt cienkie i szybko złączka nie styka z dobrze z przewodem, wystarczy lekki wstrząs i pojawia się problem.

Robbo
Profesjonalista
Posty: 692
Rejestracja: 28 cze 2015, o 14:31
Imię: Robert
Chevi: Orlando LPG automat
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: Robbo » 18 lis 2016, o 08:11

I jak Sobie poradziłeś :zastanawiasie:
Jak tak małe kabelki polutować :(
Co radzicie mam lutownice zwykłą i transformatorową {:/

barus
Wymiatacz
Posty: 1036
Rejestracja: 9 sty 2014, o 16:53
Imię: Czesław
Chevi: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Lokalizacja: Bielsko-B
Kontakt:

Re: [Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: barus » 18 lis 2016, o 09:33

Musisz wlutować się bezpośrednio do przewodów instalacji samochodowej przy BCM. Nie wszystkich tylko tych najcieńszych, których średnica jest mniejsza od 0,5 min, bo szybko złączka jest do większych średnic. Odizolować z 2 min izolacji i zlutować odpowiednie przewody.
Chyba, że gdzieś kupisz szybko złączkę na cieniutkie przewody :zastanawiasie:
Napisz, w którym roku został wyprodukowany Twój Olek?

Robbo
Profesjonalista
Posty: 692
Rejestracja: 28 cze 2015, o 14:31
Imię: Robert
Chevi: Orlando LPG automat
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: Robbo » 18 lis 2016, o 09:39

2012 :fala

barus
Wymiatacz
Posty: 1036
Rejestracja: 9 sty 2014, o 16:53
Imię: Czesław
Chevi: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Lokalizacja: Bielsko-B
Kontakt:

Re: [Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: barus » 18 lis 2016, o 12:36

Pytałem o rocznik, bo wszim ma rocznik 2013 i do jego modelu nie nadaje się mój moduł nie ze względu na brak czujnika światła, ale ze względu na „dwuklik" potrzebny przy wyłączaniu świateł.
U mnie w każdej sytuacji występuje 1 klik.

Robbo
Profesjonalista
Posty: 692
Rejestracja: 28 cze 2015, o 14:31
Imię: Robert
Chevi: Orlando LPG automat
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: Robbo » 18 lis 2016, o 13:30

Ten moduł co prawda używany ale od ponad roku miałem zamontowany i działał bez zarzutów. Dzisiaj np najpierw pykały przekaźnik raz przełącza inny razem nie, a tera stanęły na ledach

Robbo
Profesjonalista
Posty: 692
Rejestracja: 28 cze 2015, o 14:31
Imię: Robert
Chevi: Orlando LPG automat
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: Robbo » 19 lis 2016, o 12:48

Kabelki polutowane w miejsce szybkozłączek, oraz sprawdzenie połączeń od kostek BCM do kostki modułu. Wszystko działa prawidłowo , czas to pokaże czy usterka została weliminowana :ok:

Awatar użytkownika
C77
Wymiatacz
Posty: 1304
Rejestracja: 29 mar 2015, o 00:20
Imię: Miłosz
Chevi: Cruzak CC77
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: [Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: C77 » 19 lis 2016, o 19:47

barus pisze:bo wszim ma rocznik 2013 i do jego modelu nie nadaje się mój moduł nie ze względu na brak czujnika światła, ale ze względu na „dwuklik" potrzebny przy wyłączaniu świateł.
U mnie w każdej sytuacji występuje 1 klik.
Dwuklik jest w Cruzakach które nie miały fabrycznie funkcji AUTO
lecz został przez właściciela dołożony wyłącznik AUTO.

To nie jest kwestia roku modelowego.
U mnie rocznik 2010 i też jest dwuklik przy wyłączeniu świateł.
Ex-dowódca Org Division "Z debilami nie gadam... z kłamczuchami też"
CTP - 1334 vs 7000 - CC77 🇵🇱
Obrazek
Ja na Drive2

Robbo
Profesjonalista
Posty: 692
Rejestracja: 28 cze 2015, o 14:31
Imię: Robert
Chevi: Orlando LPG automat
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: Robbo » 15 sty 2017, o 16:04

Mam pytanie do Barusa odnośnie jego układu.
Zaobserwowałem że po zmroku po uruchomieniu silnika nie włączają się światła mijania, konieczność ręcznej korekty przełącznika świateł z pozycji AUTO na 0. Zaznaczam że nie dzieje się to za każdym razem.
Przewody wlutowanie!

barus
Wymiatacz
Posty: 1036
Rejestracja: 9 sty 2014, o 16:53
Imię: Czesław
Chevi: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Lokalizacja: Bielsko-B
Kontakt:

Re: [Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: barus » 16 sty 2017, o 15:47

Mam rozumieć, że wszystkie przewody masz wlutowane :ocochodzi: Pytam, bo te szybko złączki są bardzo niepewne. Napisz mi, czy poza tą jedną przypadłością modułu, po uruchomieniu auta po zmroku, występują jakieś inne mankamenty? Czy zawsze podczas jazdy prawidłowo przełączają się światła stosownie do natężenia oświetlenia zewnętrznego, wjazdy i wyjazdy z tunelu? Na podstawie tego co napisałeś, to trudno jest jednoznacznie stwierdzić co może być przyczyną takiego zachowania się modułu. Przyczyn może być wiele włącznie z jego uszkodzeniem.

Robbo
Profesjonalista
Posty: 692
Rejestracja: 28 cze 2015, o 14:31
Imię: Robert
Chevi: Orlando LPG automat
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: Robbo » 16 sty 2017, o 16:56

Przewody wlutowane wszystkie.
Jedynie od czasu do czasu przy uruchomianiu po zmroku światła mijania i pozostałe nie włączają się, działają tylko dołączone DSL. (przykrycie fotokomórki nie załącza świateł mijania)
W tunelu światła przełączają się prawidłowo

barus
Wymiatacz
Posty: 1036
Rejestracja: 9 sty 2014, o 16:53
Imię: Czesław
Chevi: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Lokalizacja: Bielsko-B
Kontakt:

Re: [Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: barus » 16 sty 2017, o 22:52

Nie wygląda mi to na uszkodzenie modułu :zastanawiasie: Może na początku proponuję pewien test. Zawsze, kiedy będziesz uruchamiał silnik już po zmierzchu, to po przekręceniu kluczyka w stacyjce w pozycję zapłon poczekaj ze dwie sekundy a po tym czasie dopiero start. Aby test był miarodajny silnik po zmierzchu musi być uruchomiony kilka razy, najlepiej, aby próby były robione przez kilka dni i przy okazji innych wyjazdów. Pamiętaj o tych dwóch sekundach. Obserwuj a później napisz, co zaobserwowałeś.

Robbo
Profesjonalista
Posty: 692
Rejestracja: 28 cze 2015, o 14:31
Imię: Robert
Chevi: Orlando LPG automat
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: Robbo » 16 sty 2017, o 23:26

:witam: 2 sekundy :ok:

Robbo
Profesjonalista
Posty: 692
Rejestracja: 28 cze 2015, o 14:31
Imię: Robert
Chevi: Orlando LPG automat
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: Robbo » 18 sty 2017, o 20:52

Jeżeli załączam silnik z 2 -ową zwłoką załączają się światła mijania :ok: a jak bez zwłoki to załączają się DRL. ( po zmroku)

barus
Wymiatacz
Posty: 1036
Rejestracja: 9 sty 2014, o 16:53
Imię: Czesław
Chevi: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Lokalizacja: Bielsko-B
Kontakt:

Re: [Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: barus » 19 sty 2017, o 13:24

Potestuj jeszcze z jedno sekundową zwłoką. Podejrzewam co jest przyczyną takiego działania.

Robbo
Profesjonalista
Posty: 692
Rejestracja: 28 cze 2015, o 14:31
Imię: Robert
Chevi: Orlando LPG automat
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: Robbo » 20 sty 2017, o 20:05

Gdy uruchomiam silnik bezzwłocznie tj. zapalone są światła DRL to pozostają włączone po uruchomieniu pojazdu. Natomiast gdy przekręcam klucz w stacyjce i poczekam az zapali się kontrolka świateł - zielona a DRL gasną to po uruchomieniu załączają się światła mijania. Przetestowane po zmroku.

barus
Wymiatacz
Posty: 1036
Rejestracja: 9 sty 2014, o 16:53
Imię: Czesław
Chevi: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Lokalizacja: Bielsko-B
Kontakt:

Re: [Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: barus » 22 sty 2017, o 16:06

To dziwne opóźnione zapalenia się kontrolki świateł i świateł pozycyjnych po przekręceniu kluczyka w pozycję ACC skłoniło mnie do sprawdzenia jak to jest w moim Cruze. I faktycznie po przekręceniu kluczyka w pozycję ACC światła pozycyjne zapalają się z 1-sekundową zwłoką a kontrolka na blacie chyba z 1,5 - sekundową zwłoką :ocochodzi: Samochód stał w garażu 3 dni. Kiedyś dużo czasu poświęciłem na rozkminkę modułu BCM i tego nie zauważyłem :zastanawiasie:
Aby mój moduł działał poprawnie w każdych warunkach, to po przekręceniu kluczyka w pozycję ACC po zmroku światła pozycyjne muszą się zapalić bezzwłocznie w samochodach z fabrycznym czujnikiem oświetlenia. Na pewno tak było w nowym samochodzie, kiedy konstruowałem ten moduł.
Wczoraj byłem w trasie i wróciłem już po zmroku. Po przekręceniu kluczyka w pozycję ACC bezzwłocznie zapaliły się światła pozycyjne i kontrolka na pulpicie, po prostu natychmiast, zero zwłoki? Dzisiaj rano ponownie zszedłem do garażu by to ponownie sprawdzić. I znowu światła zapaliły się natychmiast. Ki czort :ocochodzi: Kompletnie nie rozumiem logiki działania procka BCM? Czemu ma służyć ten delay w procesorze i to przy określonych warunkach, których jeszcze nie znam. Przypuszczam, że delay pojawia się poniżej jakimś progu napięcia na akumulatorze, tylko, po co?

Uwzględniając takie działanie BCM w moim module automatyki świateł trzeba będzie dokonać drobnej korekty elektroniki uwzględniającej opóźnienie
załączania się świateł pozycyjnych.
Ostatnio zmieniony 22 sty 2017, o 17:05 przez barus, łącznie zmieniany 1 raz.

Robbo
Profesjonalista
Posty: 692
Rejestracja: 28 cze 2015, o 14:31
Imię: Robert
Chevi: Orlando LPG automat
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: Robbo » 22 sty 2017, o 16:54

Zauważyłem również późniejsze działanie przy załączonych wycieczkach czasowych.

barus
Wymiatacz
Posty: 1036
Rejestracja: 9 sty 2014, o 16:53
Imię: Czesław
Chevi: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Lokalizacja: Bielsko-B
Kontakt:

Re: [Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: barus » 22 sty 2017, o 20:26

Robbo! Troszeczkę teorii dotyczącej działania mojego modułu. Ta część elektroniki zaznaczona na schemacie czerwonym flamastrem służy tylko i wyłącznie do tego, aby przy uruchamianiu silnika w dzień nawet na ułamek sekundy nie załączały się światła mijania. Jej działanie jest wyprzedzające w stosunku do pozostałej elektroniki - logicznego działania modułu.
schemat automatyki świateł.jpg
schemat automatyki świateł.jpg (268.61 KiB) Przejrzano 349 razy
Jeśli odłączysz przewód X3(5) to ta część elektroniki zaznaczona flamastrem zostanie zdezaktywowana. Po tym zabiegu moduł w 100% będzie spełniał swoją funkcję tylko z tą różnicą, że tuż po uruchomieniu silnika w dzień na ułamek sekundy załączą się światła mijania. Tylko tyle.
Ta nieprzewidziana zwłoka w załączeniu się świateł pozycyjnych tuż po przekręceniu kluczyka w pozycję ACC po zmierzchu, która występuje raz na jakiś czas, ( nie znam jeszcze powodu, dlaczego tak się dzieje :ocochodzi: )
wprowadza w błąd logikę działania mojego modułu.
Tą niedogodność da się ogarnąć poprzez lekką modyfikację modułu.
Masz trzy możliwości do wyboru:
- nic z tym nie robisz, tylko czasami jak zajdzie taka potrzeba po zmroku, czekasz jedną sekundę aż zaświecą się światła pozycyjne i wtedy start silnika.
- odłączasz przewód X3(5), zostawiasz go wolny, wyżej opisałem, czym to skutkuje.
- wysyłasz do mnie moduł do małej korekty.
Wybór należy do ciebie :)

BTW
U mnie włączenie wycieraczek w pozycję: AUTO nie powoduje żadnego opóźnienia.

Robbo
Profesjonalista
Posty: 692
Rejestracja: 28 cze 2015, o 14:31
Imię: Robert
Chevi: Orlando LPG automat
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: Robbo » 22 sty 2017, o 20:50

Jestem pod wrażeniem!
Propozycja trzecia jest dla mnie najkorzystniejsza.
Ponieważ to mój problem to mogę przesłać do korekty,gdy będziesz miał czas .
Wiedząc że jak mogę postępować to mogę poczekać. :ok:

barus
Wymiatacz
Posty: 1036
Rejestracja: 9 sty 2014, o 16:53
Imię: Czesław
Chevi: Cruze1.8LT+Prem, LPG
Lokalizacja: Bielsko-B
Kontakt:

Re: [Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: barus » 22 sty 2017, o 21:22

Co do terminu wysyłki to się jeszcze dogadamy. Wpierw muszę rozkminić, co jest powodem tego nieregularnego opóźnienia. Przedwczoraj jak sprawdzałem to za każdym razem po przekręceniu kluczyka to opóźnienie występowało, a wczoraj i dzisiaj robiłem kilka prób i za każdym razem bez opóźnienia :ocochodzi: Na razie nie mam bladego pojęcia, czym to jest powodowane? Będę to jeszcze sprawdzał.

Robbo
Profesjonalista
Posty: 692
Rejestracja: 28 cze 2015, o 14:31
Imię: Robert
Chevi: Orlando LPG automat
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [Cruze] moduł świateł by barus - skandynawia problem

Post autor: Robbo » 22 sty 2017, o 21:29

Ja również będę testował.
Jeszcze raz dziękuję za zajęcie rozwiązania tego problemu. :Y

ODPOWIEDZ

Wróć do „Cruze Manuale”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość