[T300] Komputer pokładowy a błędy

Wszystkie inne tematy dotyczące danego modelu
ODPOWIEDZ
krecix
Podglądacz
Posty: 12
Rejestracja: 20 lis 2016, o 11:42
Imię: Artur
Chevi: Spark M300
Lokalizacja: Ktc
Kontakt:

[T300] Komputer pokładowy a błędy

Post autor: krecix » 15 sty 2017, o 00:10

Witam. Mam pytania dotyczące Aveo T300 i jego komputera pokładowego.

1. Czy kody 84 (Moc silnika jest ograniczona) i 89 (Wskaźnik wymaganego przeglądu) są jakoś straszne i np. pozwolą mi dojechać do domu. ??
2. Co może powodować kod 84 ??
3. Czy są na rynku urządzenia OBD dla telefonu i pozwalają samemu skasować błędy ??
4. Czy bać się komputera pokładowego w aveo (Usterki od tak bo dziś ma okres i ma focha :D )??

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 13648
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Chevi: Opel Insignia B
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: [T300] Komputer pokładowy a błędy

Post autor: etac » 15 sty 2017, o 10:40

Proszę użyj funkcji SZUKAJ a znajdziesz odpowiedz na każde pytanie.

A tak w skrócie:

CODE 89 - w systemie jest błąd
CODE 84 - w systemie jest błąd

Tu masz watek do diagnostyki: viewtopic.php?f=34&t=1287

w przypadku code 84, niestety nie znając przyczyn nie ustalimy skutków
Panie Boże chroń mnie od przyjaciół, bo od wrogów obronie się sam
Moja Historia:
2007-2011 - Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 - Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2013-2017 - Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > - Chevrolet Aveo 1.4 LTZ

Awatar użytkownika
rajtkezjusz
Specjalista
Posty: 404
Rejestracja: 31 lip 2015, o 00:15
Imię: Daniel
Chevi: AVEO T300
Lokalizacja: Wejherowo
Kontakt:

Re: [T300] Komputer pokładowy a błędy

Post autor: rajtkezjusz » 15 sty 2017, o 15:25

krecix pisze:Witam. Mam pytania dotyczące Aveo T300 i jego komputera pokładowego.


3. Czy są na rynku urządzenia OBD dla telefonu i pozwalają samemu skasować błędy ??
4. Czy bać się komputera pokładowego w aveo (Usterki od tak bo dziś ma okres i ma focha :D )??
3.Najtaniej ELM bluetooth- ok 20 zł i smartfon z apką np torque(wersja pro lepsza,można poszukać wersję z witaminką 8-) ,ale jest na playgoogle wiele wiele innych )
4. Miałem 2 szt i nie zauważyłem problemów,jedynie czasem pokazywało info o przepaleniu żarówki ,a ona działała.Zapytałem w ASO i powiedzieli ,że za niedługi czas ona się przepali -system wychwytuje . To by się zgadzało ,miałem to przy prawej żarówce i po 2 tygodniach padła całkowicie.

krecix
Podglądacz
Posty: 12
Rejestracja: 20 lis 2016, o 11:42
Imię: Artur
Chevi: Spark M300
Lokalizacja: Ktc
Kontakt:

Re: [T300] Komputer pokładowy a błędy

Post autor: krecix » 18 sty 2017, o 17:22

Witam ponownie. Dziękuje za odpowiedź. Mam jeszcze małe pytanie. Czy da się powiedzieć czy aveo ma wspomaganie elektryczne czy hydrauliczne patrząc na zdjęcia w ogłoszeniu?? (Podejrzewam że w przypadku hydrulicznego wspomagania nie będzie kontrolki).

//EDIT
Jeśli to coś zmieni to interesuje mnie wersja wyposażeniowa LT

Awatar użytkownika
rajtkezjusz
Specjalista
Posty: 404
Rejestracja: 31 lip 2015, o 00:15
Imię: Daniel
Chevi: AVEO T300
Lokalizacja: Wejherowo
Kontakt:

Re: [T300] Komputer pokładowy a błędy

Post autor: rajtkezjusz » 18 sty 2017, o 18:00

elektryczne

krecix
Podglądacz
Posty: 12
Rejestracja: 20 lis 2016, o 11:42
Imię: Artur
Chevi: Spark M300
Lokalizacja: Ktc
Kontakt:

Re: [T300] Komputer pokładowy a błędy

Post autor: krecix » 18 sty 2017, o 20:02

rajtkezjusz pisze:elektryczne
Aveo w tej wersji ma tylko elektryczne wspomaganie kierownicy ?? :cry:

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 13648
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Chevi: Opel Insignia B
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: [T300] Komputer pokładowy a błędy

Post autor: etac » 18 sty 2017, o 20:09

szansa na wspomaganie hydrauliczne, patrzac po wolumenach produkcji w Nexteer jest raczej nikła. Kolumna kierownicza w domyśle była od razu projektowana z wspomaganiem elektrycznym.
Panie Boże chroń mnie od przyjaciół, bo od wrogów obronie się sam
Moja Historia:
2007-2011 - Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 - Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2013-2017 - Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > - Chevrolet Aveo 1.4 LTZ

krecix
Podglądacz
Posty: 12
Rejestracja: 20 lis 2016, o 11:42
Imię: Artur
Chevi: Spark M300
Lokalizacja: Ktc
Kontakt:

Re: [T300] Komputer pokładowy a błędy

Post autor: krecix » 18 sty 2017, o 20:26

To nic, jak kupie aveo, to będzie trzeba przyszykować budżet na silniczki lub nauczyć się jeździć z silniczkiem elektrycznym.

Dziękuje za odpowiedzi. Z mojej strony to tyle, jak dla mnie można zamknąć.

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 13648
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Chevi: Opel Insignia B
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: [T300] Komputer pokładowy a błędy

Post autor: etac » 18 sty 2017, o 21:13

nie rozumiem. Jakie silniczki?
Panie Boże chroń mnie od przyjaciół, bo od wrogów obronie się sam
Moja Historia:
2007-2011 - Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 - Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2013-2017 - Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > - Chevrolet Aveo 1.4 LTZ

krecix
Podglądacz
Posty: 12
Rejestracja: 20 lis 2016, o 11:42
Imię: Artur
Chevi: Spark M300
Lokalizacja: Ktc
Kontakt:

Re: [T300] Komputer pokładowy a błędy

Post autor: krecix » 18 sty 2017, o 22:31

Silniczki wspomagania ??

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 13648
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Chevi: Opel Insignia B
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: [T300] Komputer pokładowy a błędy

Post autor: etac » 18 sty 2017, o 22:47

a, po co?
Panie Boże chroń mnie od przyjaciół, bo od wrogów obronie się sam
Moja Historia:
2007-2011 - Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 - Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2013-2017 - Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > - Chevrolet Aveo 1.4 LTZ

krecix
Podglądacz
Posty: 12
Rejestracja: 20 lis 2016, o 11:42
Imię: Artur
Chevi: Spark M300
Lokalizacja: Ktc
Kontakt:

Re: [T300] Komputer pokładowy a błędy

Post autor: krecix » 20 sty 2017, o 17:19

@etac
Bo znając życie,i mój styl kierowania to będę je palił hurtuwo (chodzi mi o stałe poprawianie kierunku jazdy i wchodzenie w zakręty na 32 przekręcenie kierownicy i odpuszczenie )

Awatar użytkownika
etac
Prezes
Posty: 13648
Rejestracja: 4 sie 2013, o 00:31
Imię: Krzysztof
Chevi: Opel Insignia B
Lokalizacja: SBE
Kontakt:

Re: [T300] Komputer pokładowy a błędy

Post autor: etac » 20 sty 2017, o 18:01

no to będziesz musiał kupować nowe kolumny, bo oficjalnie ten element jest nie wymienialny i niedostępny w sklepach.
Panie Boże chroń mnie od przyjaciół, bo od wrogów obronie się sam
Moja Historia:
2007-2011 - Chevrolet Lacetti 2.0 VCDi
2011-2013 - Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LS+ Premium
2013-2017 - Chevrolet Cruze 2.0 TCDi LTZ
2013- > - Chevrolet Aveo 1.4 LTZ

ODPOWIEDZ

Wróć do „Aveo/Kalos Ogólnie o modelu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości